27/05/2018 | Yazar: Yıldız Tar

​HDP listesinden Edirne son sıra milletvekili adayı LGBTİ+ hak savunucusu Hasan Atik ile konuştuk.

Hasan Atik: “Eşit yurttaşlık temelinde yaşam talebimizi dile getireceğim” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HDP listesinden Edirne son sıra milletvekili adayı LGBTİ+ hak savunucusu Hasan Atik ile konuştuk: “Pozitif ayrımcılık değil eşit yurttaşlık temelinde bir yaşam talebimizi en güçlü şekilde dile getireceğim.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) listelerinden Edirne son sıra milletvekili adayı olan LGBTİ+ hak savunucusu Hasan Atik sorularımızı yanıtladı.

Atik HDP içerisinde siyaset yapan bir eşcinsel olarak adaylığının “gerek yerelde gerekse de merkezi anlamda” desteklendiğini söyledi. Seçilemeyecek bir yerden aday gösterilmesine ilişkin ise, “Hiçbir HDP’li koltuk için siyaset yapmaz, bizler için partimiz önemlidir. Seçim kampanyasında da hak savunuculuğu yapmaya devam edeceğim” dedi.

Seçim kampanyasında LGBTİ+’ların yaşam hakkı ve eşit yurttaşlık talebini dillendireceğini belirten Atik’in sorularımıza yanıtları şöyle:

Aday olmaya nasıl karar verdiniz? HDP içerisinde siyaset yapan bir eşcinsel olarak adaylığın desteklendi mi?

HDP’nin çeşitli kademelerinde görev aldım. Görev aldığım her kademede partimle ve parti çalışanı arkadaşlarımla tam bir uyum içinde çalıştım. HDP bütün renkleriyle var olan bir partidir. Adaylık başvurusu yapmaya karar verdiğimde gerek yerelde gerekse de merkezi anlamda arkadaşlar hep destek oldular ve olmaya da devam ediyorlar.

Seçilemeyecek bir yerden adaysınız ancak bildiğimiz kadarıyla açık kimliğiyle siyaset yapan tek adaysınız. Seçim kampanya sürecinde neler yapmayı planlıyorsunuz?

Edirne’den aday gösterilmeyi ben talep ettim. Edirne’de partim için daha faydalı olabileceğimi düşündüm. Hiçbir HDP’li koltuk için siyaset yapmaz, bizler için partimiz önemlidir. Seçim kampanyasında da hak savunuculuğu yapmaya devam edeceğim. Bir kimlik için değil bütün kimlikler için eşit yurttaşlık için çalışmalarımı sürdüreceğim. Benim için adaylığım bir araç değil bir amaçtır. Bu amaçta Türkiye halklarının tümünün özgür ve eşit yurttaşlığıdır.   

LGBTİ+ haklarının maalesef sağlanmadığı bir ülkedeyiz. Bir milletvekili adayı olarak LGBTİ+ haklarına ilişkin talepleriniz neler?

Yaşam hakkı en acil talebimizdir. Eşit yurttaşlık, özgürlük, barınma, istihdam vb. alanlarda eşit olmak taleplerimiz arasındadır. Nefret suçunun tanımlanması ve uygulanması için mücadele edeceğim. Pozitif ayrımcılık değil eşit yurttaşlık temelinde bir yaşam talebimizi en güçlü şekilde dile getireceğim.

LGBTİ+ haklarının yanı sıra HIV/AIDS alanında hak savunuculuğu yapan, danışmanlık veren birisiniz. Bu mücadelelerinizi adaylık yoluyla siyasete nasıl taşıyacaksınız?

HIV/AIDS alanı çok bıçak sırtı bir alan. Türkiye devletinin bu alanda tedavi dışında hiçbir önleyici girişimi yok. Bizler okullarda cinsel sağlık eğitimlerinin müfredata girmesi için mücadele edeceğiz öncelikle. Daha sonra toplumu HIV fobiye karşı eğiteceğiz. Damgalama ve ayrımcılık gibi Türkiye’de çokça var olan konularla mücadele edeceğiz.

Bizlerin amacı Türkiye devletini bu sınırlar içinde yaşayan herkesin devleti yapmak. Bizlerin amacı toplumun her kesimi ile birlikte yetkilerimizi halklarımız ile paylaşarak ülkeyi yönetmek. Daha demokratik ve yaşanılabilir bir ülkeyi hep birlikte en baştan inşa edeceğiz. Bizler kazanacağız.


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam