18/08/2020 | Yazar: Yıldız Tar

M.P., İstanbul Gaziosmanpaşa’daki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne tedavi olmak için gitti, doktor “Tedavi etmiyorum ibne” dedi.

Hastanede homofobik ayrımcılık: Doktor tedavi etmedi ve kovdu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eşcinsel genç M.P., bademciklerinin şişmesi, ateş ve ağrı şikayetleriyle 15 Ağustos Cumartesi günü İstanbul Gaziosmanpaşa’daki Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine gitti. Öğlen 12’de hastaneye gitti, 2’de ise işe gitmesi gerekiyordu. Şikayetlerini anlattı ve doktor iğne yazdı. İğne oldu. İşyerinde tekrar fenalaşınca ve ateşi yükselince tekrar aynı hastaneye gitti. Bu sefer başka bir doktora şikayetlerini anlattı. Kendisiyle ilk geldiğinde ilgilenilmediğini de söyledi.

Doktordan homofobik nefret söylemi ve ayrımcılık

M.P.’nin KaosGL.org’a anlattıklarına göre bunun üzerine doktor, “Oğlum” diyerek koltuğundan kalktı, dezenfektan şişesini kavradı. M.P., “Bana mı atacaksınız onu” dediğinde “Çık dışarı” diye bağırdı. Güvenlikçileri çağırdı. “Ben seni tedavi etmiyorum ibne” dedi.

Doktorun homofobik nefret söylemi ve tedavi hakkını ayrımcı bir şekilde engellemesini güvenlikçilerin M.P.’yi yaka paça dışarı çıkarması takip etti. Güvenlikçiler de M.P.’ye, “Seni burada tedavi edecek doktor yok” dedi.

M.P., başka bir hastaneye giderek tedavi oldu. Akşam tekrar ayrımcılığa uğradığı hastaneye bir arkadaşıyla gitti. Bir video çekerek yaşadıklarını anlatmak istedi. Ancak güvenlikçiler müdahale etti. Hastaneye gelen polis de M.P. ve arkadaşını bir odaya aldı. Gözaltına almakla tehdit etti. Zorla çektiği videoyu sildirdi.

“Destek olanların varlığını bilmek önemli”

M.P., yaşadıklarının ardından şöyle diyor:

“Yargıya da güvenemiyorum. Kadın cinayetlerinde katilleri salıyorlarken bu meselede de benim haklarımı koruyacaklarına inancım yok. Böyle bir durum yaşamak çok tuhaf ancak destek olan insanları hissetmek önemli. Homofobiyi biliyorsunuz, toplum baskısı ortada, bazı şeyleri zorunlu olarak gizlenerek yaşamak zorunda kalıyorsunuz… Ancak arkanızda sizin sesinizi duyan insanlar olduğunu, size destek olduklarını bilmek ve duymak önemli.”

TTB Bildirgesi: Hekimler ayrımcılık yapamaz

Öte yandan Türk Tabipleri Birliği (TTB) 71. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde gözden geçirilerek Büyük Kongre kararı olarak kabul edilen TTB Etik Bildirgeleri’nde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı yapılamayacağı yer alıyor. Bildirgenin ilk iki maddesinde hekimlerin ayrımcılık yapamayacağı şöyle anlatılıyor:

“Herhangi bir toplumsal cinsiyet, cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi ve cinsel yönelim kişiyi daha üstün, daha fazla hak sahibi kılmadığı gibi, haklardan mahrum bırakılmasına neden olamaz.

“Hekimler, toplumsal cinsiyet, cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi ve cinsel yönelimle ilgili ayrımcı tutum ve davranışlar içine girmemeli, bu özelliklerinden dolayı kişilere sağlık hizmeti vermekten kaçınmamalıdır.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam