24/04/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Dünya Deney Hayvanlarına Özgürlük haftasında aktivistler; "hayvan deneylerini durdurabiliriz" diyor!

Hayvan deneylerini durdurmak için işkenceyi görüntüle! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dünya Deney Hayvanlarına Özgürlük haftasında aktivistler; "hayvan deneylerini durdurabiliriz" diyor!

Kediler, köpekler, fareler, tavşanlar, primatlar, kuşlar, balıklar… Her yıl dünyada milyarlarca hayvan, laboratuvarlarda, kesilip biçiliyor, ısıtılıyor, donduruluyor, zehirleniyor, aç bırakılıyor, parçalanıyor, depresyona sokuluyor…

24 Nisan Dünya Deney Hayvanlarına Özgürlük Günü, ormanlardan, toprak ve gökyüzünden koparılarak deney laboratuvarlarına hapsedilen milyarlarca hayvanı kurtarabileceğimizi ve bu sömürüyü durdurabileceğimizi hatırlatıyor.

Yazımızda kullandığımız görseller, laboratuvarlarda sömürülen hayvanların korkunç görüntülerinden kaçınarak, onlar için hazırlanan ve mücadeleye davet eden illüstrasyonlardan oluşuyor.

İnsan refahı için sistematik işkence ve katliam kabul edilemez!

Hayvan deneylerine sessiz kalmak, insan türünün çıkarı gözetilerek insan olmayan hayvanların öldürülmesini ve işkence çektirilmesini kabul etmek anlamına geliyor. 

                                                         Eser: Ruth Munro

Hayvan deneyleri ürünleri insanlar için güvenilir yapmaz!

Kozmetik, ilaç, giyim gibi insanların faydalanacağı sanayi ürünlerinin hayvanlar üzerinde test edilmesi bu ürünleri “güvenilir” hale getirmiyor.

                                                      Eser: Aiken Lao

2004 yılında Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)’nin hazırladığı bir rapora göre, hayvan deneylerinden geçen 10 ilaçtan 9’u insanlar için tehlikeli veya faydasız…

Irkçılık ve hayvan deneyleri aynı sömürü sisteminin sonucudur!

Hayvan Özgürleşmesi kitabında Peter Singer, türcülük ve ırkçılık arasındaki bağa dikkat çekiyor.

                                                 Eser: Alberto Lancha

Almanya’da Nazi döneminde bazıları tıp dünyasının zirvesinde yer alan 200 doktorun Yahudi, Rus ve Polonyalı esirler üzerinde yapılan deneylere katıldığını hatırlatıyor*. Hayvan deneyleri, “bilim” eliyle gerçekleşen işkence ve cinayetler olduğu kadar ırkçı ideolojiye el ele yürüyen bir yöntem.

Türkiye’de hayvan deneyleri

Türkiye’de deney yapma iznine sahip 82 kamu ve özel laboratuvarı var.

                                                    Eser: Jason Holley

Sayıları artan bu laboratuvarlarda sıklıkla fare, sıçan, kuş ve tavşan üzerinde deney yapılıyor! Bu hayvanlar bilimin nesnesi ya da insanların daha rahat yaşamaları için birer denek değil doğanın bir parçası ve özgür canlılardır.

Hayvan deneyleri kapitalist sistemin işine gelir!

Türcülüğün sonuçlarından biri olan hayvan deneylerini durdurmak rekabetin olmadığı, piyasalaşmamış bilimin asıl gereği.

Hayvan deneylerinin yerini alması gereken modelleme yerine bilim kuruluşuna çok daha düşük maliyet oluşturan hayvanların kullanılması yöntemi kapitalizmin bir sonucu. Hayvanları, insanların refahı için sistematik işkence ve katliamla yok etmek bugün gelişen modelleme sitemleriyle ve insanların vereceği mücadele ile durdurulabilir.

Hayvan deneyleri durdurulabilir!

Bu katliama bir son vermek için, hayvan deneylerinin bilimsel bir sahtekârlık olduğu ve deneylerin akıl almaz boyutlarının teşhir edilmesi için her yıl 20-28 Nisan tarihleri arasında hayvan özgürlüğü aktivistleri, hayvan deneylerine maruz kalan işçileri, öğrencileri, biyologları, veterinerleri, laboratuvar çalışanlarını, tıpçıları ve aktivistleri bu zulmü görüntülemeye çağırıyor.

                                                    Eser: Ryan Snook

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilir, mücadeleye destek olabilirsiniz.

*Peter Singer, Hayvan Özgürleşmesi, Ayrıntı Yayınları, 2005, Sf. 132


Etiketler: yaşam, ekoloji
nefret