11/02/2010 | Yazar: Bawer Çakır

Eskişehir Askeri Mahkemesi, cezaevi kıyafetini giymeyen ve verilen emirlere itaat etmeyen vicdani retçi Enver Aydemir'e bir ay disiplin cezası verdi.

Eskişehir Askeri Mahkemesi, cezaevi kıyafetini giymeyen ve verilen emirlere itaat etmeyen vicdani retçi Enver Aydemir'e bir ay disiplin cezası verdi. Vicdani retçi Aydemir bir ay süreyle avukatı dışında kimseyle görüştürülmeyecek.

Dini inançları nedeniyle askere gitmeyi reddettiği için Eskişehir Askeri Cezaevi'nde tutulan vicdani retçi Enver Aydemir'in yargılanmasına devam edildi.

Mahkeme 21 Ocak'taki duruşmaya sivil kıyafetlerle getirilmediği için o günden beri cezaevi kıyafeti giymeyi reddeden Aydemir'e bir ay disiplin cezası verdi. Vicdani retçi Aydemir bir ay süreyle avukatı dışında kimseyle görüştürülmeyecek.

Duruşma tanıkları dinlenmesi amacıyla 22 Nisan'a ertelendi.

 
İki duruşma arka arkaya görüldü
24 Aralık'ta gözaltına alınarak tutuklanan Aydemir'e açılan iki dava 9 Şubat'ta Eskişehir Askeri Mahkemesi'nde görüldü.

Avukatı Davut Erkan'ın verdiği bilgiye göre "Dağlıca" olayında kaçırılan askerlere verilen cezayı ve mahkemeyi protesto etmek amacıyla duruşmaya katılmayı reddeden Aydemir sivil kıyafetlerle ve zorla duruşmaya getirildi.

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları Derneği temsilcileriyle arkadaşlarının izlediği duruşmaya bir kişi "saçı uzun olduğu gerekçesiyle" alınmadı.

Duruşmada ilk olarak "verilen askeri kıyafetleri ve mühimmatı kabul etmeyerek emre itaatsizlikte ısrar" suçlamasıyla açılan görüldü. Dava iki askeri hâkim ve bir subay üyeden oluşan heyet tarafından yürütüldü.

Askerliğe karşı düşüncelerini beyan eden Aydemir'in ardından avukatı daha önceki duruşmada hâkimlerin bağımsız olmadığı, bağımsızlığı ortadan kaldıran yasal düzenlemelerin anayasaya aykırı olduğu, bu sebeple de bu hükümlerin anayasaya aykırılığı dolayısıyla anayasa mahkemesinde iptalinin istenmesi yönündeki dilekçelerini tekrar etti. Bu konuda karar verilmesini istedi.

Buna ek olarak mahkemede yer alan subay üyenin mahkemede bulunmaması gerektiği, subay üyenin hazır bulunmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) aykırı olduğunu belirten avukatı, bu durumun adil yargılanma hakkının ihlali olduğunu vurguladı.
Mahkemeye getirilen hekim bilirkişi Aydemir'in psikiyatrik durumunun normal olduğunu, askerliğe elverişli olduğu, akıl hastalığının vesaire bulunmadığına ilişkin rapor verdi. Bu beyan avukatı tarafından da kabul edildi.
22 Nisan'a ertelenen duruşmaya Aydemir'in katılmak zorunda olmadığına karar verildi.

Ardından "verilen emir ve talimatları yerine getirmeyerek emre itaatsizlikte ısrar" suçlamasıyla açılan davaya geçildi. Bu dava tek hâkimle görülmeye başlandı.

Savcı bir önceki duruşmadaki gerekçeyle mahkemenin heyet halinde yargılama yapması gerektiğinden bahisle görevsizlik kararı verdi. Bu davanın duruşma günü kıdemli hâkimin incelemesi sonucu belirlenecek ve heyet halinde görülecek davadaki savunmalar ve itirazlar ilk duruşmayla aynıydı. Ancak bu hususları heyet halinde oluşacak mahkeme inceleyip karara bağlayacak.

 
İşkence iddiası soruşturulmaya devem ediyor
Bu arada Aydemir'e Maltepe Askeri Cezaevi'ndeki işkence vakasına dair yapılan suç duyurusuyla ilgili soruşturma devam ediyor. Avukat Erkan geçen hafta savcılık yoluyla Aydemir'in bu konuda ifadesinin alındığını öğrendiklerini, hakkında firar suçlamasıyla yürütülen soruşturma ise devam ettiğini aktardı.


Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam