23/06/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Haziran ayının ikinci haftasında basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik.

Haziran ayının ikinci haftasından LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı haberler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Haziran ayının ikinci haftasında (8-14 Haziran) basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik. 7 günde gazetelerden LGBTİ+’lara yönelik 24 ayrımcı-nefret söylemine sahip haber çıktı! Bu sayı gazetelerin günde en az 3 nefret haberi yayımladığını gösteriyor.

İşte o haberler!

8 Haziran, İstiklal

İstanbul’da çıkan gazetede Ömer Akdağ yazısında “Lise 1. Kitabında Lezbiyen Simone De Beauvoir'in reklamı yapılıyor ve deniliyor ki, ‘kadın doğulmaz, kadın olunur’” diyor.

8 Haziran, Yeni Akit

Harun Sekmen imzalı haberde Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu için “Kimsenin bu milletin ahlaki kodlarıyla oynamaya hakkı yok. Haysiyet, siyasetten daha üstündür. Üç-beş oy alacağım diye topluma dayatma yapamazsınız” sözlerini kullanıyor.  Sekmen ise İmamoğlu için “eşcinsel hevesi” diyor.

8 Haziran, Yeni Akit

Akit coştu: “Homoları destekleyen iblisin yardakçıları” başlıklı haber şöyle diyor: “LGBTİ sapkınlığını yaymak için aynı merkezden yönetilen kökü dışarıdaki kuruluşlar, onursuzluklarını onur adı altında kutlama küstahlığını gösteren iblisin yardakçılarını destekliyor.”

8 Haziran, Yeni Akit

Yaşar Baş, bir avukat olarak insan hakları örgütlenmelerine karşı çıkıyor, nefret söyleminde bulunuyor: “Baroların LGBT komisyonu kurmalarına sessiz kalıp, LGBT'yi savunmalarına karşı çıkmak, işin özüne değil sözüne karşı çıkmak olur. Bu azgınlıklar hatta küstahlıklar insanların tahammül sınırlarını zorluyor.”

8 Haziran, Yeni Akit

Hedef yine İstanbul Sözleşmesi yine LGBTİ+’lar… Ahmet Ay, “Şayet ‘Cinsel durum’ dense idi, kişinin mevcut cinsel durumunun kastedildiği anlaşılır ve arzu edilmeyen bir amaç taşıdığı düşünülmezdi. Ancak ‘cinsel yönelim’ ile çocuk olsun, yetişkin olsun bireyin isteyerek ya da istemeyerek cinsiyet bozukluğu ve değişikliğine yönlendirilmelerini beraberinde getirmektedir. Yani yazılı, sözlü, görsel ve dahi kitle iletişim araçları ile bireyin sahip olduğu cinsiyetten başka bir cinsiyete geçmeye özendirme, yönlendirme anlamına gelmektedir ki bunun kabul edilebilir yanı bulunmamaktadır.”

8 Haziran, Batman Gazetesi

Mele Abdullah’ın nefret şiirini buraya bırakıyoruz:

“Eşcinsellik, fuhşiyat modaya girmiş. Haramın kapısı kapanmaz olmuş. Zalimin pençesi boğazda kalmış”

9 Haziran, Düzce Parantez

M. Hamdi Güner yazısında İstanbul Sözleşmesi’nden bahsediyor: “…cinsel yönelim ve cinsel kimliğe ayırım yapılmaması adına bu olgular legallık (yasallık) elde ediyor. LGBTİ örgütleri sözleşmenin bu kısmını dayanarak azgınlık ve sapkınlıklarına meşru zemin kazanıyor”

9 Haziran, Diriliş Postası

Recep Yeter, “Orphan Black isimli iğrenç eşcinsel muhteviyata sahip dizi” diyor ve haftalık nefret söyleminde yerini alıyor.

10 Haziran, Diriliş Postası

Ferhat Ersin Twitter’daki “erkek yerini bilsin” etiketli paylaşımları hedefine alıyor ve nefret söylemi üretiyor: “Bunu da sapık bir ideolojinin ürünü olan, cinsiyetsiz toplumu savunan, LGBT denen insanlık dışı örgüte hizmet adına yapıyorsunuz!..”

10 Haziran, Milat

Ahmet Ay, “Meseleyi Cinsel Yönelim ile birlikte düşündüğümüzde böyle bir ailenin ayakta kalabileceğini düşünmek saflık ötesi bir durumdur. Aile efradı sözleşmeden cinsel yönelim koruması alırsa, Sözleşme ile sağlanan koruma sayesinde cinsel yönelimi teşvik eden medya, kitle iletişim araçları da çocuklara, gençlere yönelik cinsel yönelime teşvik bombardımanları uygularsa, Bizim kutsal kabul ettiğimiz aileden eser kalır mı” diyor ve nefret söylemi üretiyor.

10 Haziran, Yeni Şafak

Ergün Yıldırım, Nietzsche, Marx ve Foucault’u kastederek “Üç filozofun ve üç ideolojinin eklektizmiyle doğan bir velettir feminizm. Peşinde çeşitli harflerle temsil edilmeyen bir kaotiğin simgesine dönüşen yeni veletler dünyaya getiriyor. Oğlancılar, homoseksüeller, eşcinseller, lezbiyenler sıralanıyor” diyor ve LGBTİ+’lara yazı boyunca nefret kusuyor.

11 Haziran, Yeni Akit

Ali İhsan Karahasanoğlu Netflix aracılığıyla LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemde bulunuyor.

12 Haziran, Milat

Ali Rıza Demircan “kadınların ailedeki sorumlulukları” arasında “Zinâ ve lezbiyenlik türü cinsel ilişkilerden korunmak” diyor!

13 Haziran, Bartın Hergün, Bartın Pusula, Bartın 74 Haber, Bartın Manşet

Bu dört gazete, Saadet Partisi Bartın İl Başkanı Ünal Yurtbay cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ifadelerine “sapıklık” diyen sözlerine alan açıyor.

13 Haziran, Diriliş Postası

Ferhat Ersin diyor ki “Ancak cinsiyetsiz toplum, sapık ve sapkın bireyler yetiştirme gayretinde olan lobiler, o kadar güçlü ve organize çalışıyorlar ki özellikle LGBT ismini kullanıp karşı çıkan ve bunların cinsel sapıklıklarını ifşa eden kim varsa anında ya sosyal medya hesabını kapattırıyorlar ya da organize saldırılarla sindiripsesini kesmeye çalışıyorlar”. Evet, çünkü ifade özgürlüğü değil nefret söylemi üretiyorsun hesabını da kapatıyorlar. Anlamayacak ne var…

13 Haziran, Yeni Akit

Ali İhsan Karahasanoğlu, Twitter’ın AKP bağlantılı trol hesapalrı kapattığını duyurmasının ardından yazmış: “Sevsinler sizin temizliğinizi.. Hani açarsınız Tvvitter'ı.. Ne kadar eşcinsel varsa.. Ne kadar İbne.. Ne kadar bedenini satan fahişe varsa..” Orospufobi, homofobi, nefret söylemi… Ne ararsanız bu yazıda…

13 Haziran, Yeni Akit

Hasan Eğriöz, “STK’lardan tepki” başlıklı bir haber yapıyor ancak haberde hangi STK’ların tepki gösterdiği yazmıyor… Haberde şu nefret cümleleri yer alıyor: “Diyanet çocukları sapıklıktan koruyor. LGBT sapkınlığından koruyor.”

14 Haziran, Yeni Akit, Milli Gazete, Milat

Her üç gazete de her fırsatta “dış mihrak” diye saldırdığı Amerika’da alınan transfobik bir kararı yere göğe sığdıramıyor. Akit “Dindar sağlıkçıların taleplerini haklı bulan Trump yönetimi, sağlık kuruluşlarında sadece "kadın" ya da "erkek" cinsiyetlerin dikkate alınmasını öngören bir karara imza attı. LGBT'li sapkınlara ayrıcalığı kaldıran kararda, ‘Cinsiyet kelimesinin ana anlamı, 'biyolojik olarak belirlenmiş kadın ve erkek' cinsiyetleridir’ ifadesine yer verildi” derken Milli Gazete habere “Amerika da sapkınlığa korumayı kaldırıyor” başlığını attı. Milat ie bu haberi “LGBT sevicilerine Trump darbesi” başlığı ile verdi!

14 Haziran, Doğru Haber

Mehmet Sait Çelik yazısında cinsel yönelimin insan hakkı olarak görülemeyeceğini ileri sürüyor.

  

 


Etiketler: medya
İstihdam