25/05/2015 | Yazar: Yıldız Tar

HDP İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Filiz Kerestecioğlu: ‘Hayatın her alanında homofobik ve transfobik uygulama ve düzenlemelere bakıp; yine hayatın her alanını etkileyen politikalar üretmeliyiz’

HDP adayı Kerestecioğlu: ‘Her alandaki homofobi ve transfobiyle birlikte mücadeleye!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
HDP LGBTİ Koordinasyonu’nun etkinliğinde konuşan İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Filiz Kerestecioğlu, LGBTİ haklarının anayasal güvenceye kavuşmasının önemini vurguladı. Heteroseksizmin aynı zamanda devlet kaynaklı bir ideoloji olduğunu hatırlatan Kerestecioğlu, “Hayatın her alanında homofobik ve transfobik uygulama ve düzenlemelere bakıp; yine hayatın her alanını etkileyen politikalar üretmeliyiz” dedi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) LGBTİ Koordinasyonu 7 Haziran genel seçimleri öncesi İstanbul 2. Bölge Milletvekili adayları Filiz Kerestecioğlu, Deniz Zarakolu, Sezai Temelli veHDP PM üyesi Mehmet Tarhan ile toplantı düzenledi. Cezayir Toplantı Salonu’nda bir araya gelen homofobi ve transfobi karşıtları HDP’nin “Büyük İnsanlık Bildirgesi” ve LGBTİ politikalarını tartıştı.
 
İlk olarak söz alan Mehmet Tarhan, LGBTİ aktivisti olarak neden HDP’de siyaset yapmayı tercih ettiğini açıkladı. Türkiye’deki LGBTİ hareketinin mücadele hattının bütüncül bir insan hakları anlayışına dayandığını belirten Tarhan, “Eşcinsellerin kurtuluşu heteroseksüelleri de özgürleştirecektir” ve “Gettoları değil kentin tamamını istiyoruz” sloganlarını hatırlattı. Türkiye LGBTİ hareketinin sol siyaset ile kol kola girerek kendini var ettiğini söyledi.
 
Deniz Zarakolu: LGBTİ hareketi ile HDP’de bir araya gelmemiz çok önemli
 
Deniz Zarakolu ise, “Kürt özgürlük hareketinden gelen birisi olarak şu anda HDP’de LGBTİ hareketi ile bir araya gelişimizin önemli olduğunu düşünüyorum. HDP’nin temelini oluşturan kavram radikal demokrasi kavramıdır ve biz bu düşünce doğrultusunda birlikte mücadele etmemiz gerektiğini savunuyoruz” dedi.
 
Ulus devlet anlayışını eleştiren Zarakolu, “Ulus devlet anlayışının sorgulanması ulus devleti ortaya koyan felsefi, ekonomik ve siyasi paradigmaların sorgulanmasını da yanında getirmiştir. Kapitalist modernite olarak tabir ettiğimiz anlayış tekçilik üzerinden gitmekte ve topluma deli gömleği giydirmektedir” ifadelerini kullandı.
 
“HDP temsiliyete soyunmuyor, gelin birlikte mücadele edelim diyor”
 
Zarakolu; tekçilik yerine çokluğu savunduklarını söyleyerek, “LGBTİ örgütleri ve hareketi ile her zaman bir ilişkimiz vardı ancak HDP’ye gelene kadar organik bir ilişkimiz yoktu. Tek başına Kürtlerin kurtuluşu mümkün değildir. Aynı şekilde tek başına LGBTİ’lerin kurtuluşu da mümkün değildir” şeklinde konuştu. HDP’nin birilerini temsile soyunmadığını da ifade eden Zarakolu, “Temsiliyeti ortadan kaldırıp her toplumsal kesimin kendi sorunları üzerinden örgütlenerek HDK ve HDP içinde bir araya gelmesini öneriyoruz. Biz sadece oy vermeye değil örgütlenmeye davet ediyoruz” dedi.
 
Demokratik özerkliği topluluklar topluluğu olarak tanımlayan Zarakolu, “Hiçbir sorun bir diğerinin türevi değildir. Haliyle demokratik özerklik LGBTİ’lerin kadın başlığı altında değerlendirilmesi değil, LGBTİ’lerin kendi öznellikleri ile ayrı bir alan olarak değerlendirilmesini gerektiriyor” şeklinde konuştu.
 
Filiz Kerestecioğlu: LGBTİ haklarının anayasal güvenceye kavuşması için birlikte mücadeleye!
 
Filiz Kerestecioğlu ise LGBTİ’lerin haklarının anayasal güvence altına alınması için birlikte mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. “Anayasal güvence için mücadele etmeyi sizlere bir taahhüt, vaat olarak söylemiyorum; birlikte yürüteceğimiz bir süreç olduğunu söylüyorum” diyen Kerestecioğlu, LGBTİ’lerin haklarının anayasal güvence altına alırken detaylandırılması gerektiğini de vurguladı.
 
Kadın hareketinden gelen bir isim olduğunu belirten Kerestecioğlu, “Bugüne kadar LGBTİ’lerle birçok farklı yerde bir araya geldik ancak ben kişisel olarak bunun yeterli olmadığını düşünüyorum. Benim için LGBTİ aktivisti diyorlar ancak ben yaptıklarımın yetersiz olduğunun bilincindeyim” dedi.
 
“Hayatın her alanındaki homofobi ve transfobiyle mücadele etmeliyiz”
 
Heteroseksizmin sadece toplumsal bir ayrımcılık olmadığını hatırlatan Kerestecioğlu, “Heteroseksizm aynı zamanda devlet kaynaklı bir ayrımcılık. Kadınlara 3 çocuk dayatması yapıldığı gibi translara cinsiyet geçiş sürecinde ‘üreme yetisinden yoksun olma’ dayatılıyor. Hayatın her alanında homofobik ve transfobik uygulama ve düzenlemelere bakıp; yine hayatın her alanını etkileyen politikalar üretmeliyiz” şeklinde konuştu.
 
IŞİD’in Ortadoğu’da sadece Alevi, Süryani ve Ermenilere değil eşcinsellere de saldırdığını söyleyen Kerestecioğlu, “Hem Türkiye’de hem de Ortadoğu’da bütün ezilenleri hedef alan bu saldırılara karşı birlikte başarmamız gerek. Sandıklara, oyumuza ve geleceğimize sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı.
 
“Ayrımcı eğitim sistemi ve sosyal politikalara karşı alternatifler üretmek zorundayız”
 
Hetero-patriyarkal rejime karşı mücadeleyi yürütürken eğitim sisteminin topyekun değişmesi gerektiğini vurgulayan Kerestecioğlu, “Eğitim meselesini de sadece milli eğitim olarak düşünmememiz gerekiyor. Her meslek grubundan kişinin homofobi ve transfobiye ilişkin eğitimden geçmesi önemli. İnsan hakları eğitimleri içerisinde LGBTİ hakları eğitiminin de yer alması lazım” dedi.
 
Heteroseksizm ile mücadele yürütürken sosyal eşitsizliğin giderilmesinin de hayati önemde olduğunu vurgulayan Kerestecioğlu, “Sosyal politikalar ve sosyal hizmette yaşanan homofobik ve transfobik ayrımcılığa karşı alternatifler üretmek zorundayız” ifadelerini kullandı.
 
Sezai Temelli: LGBTİ politikası bizim için vazgeçilmez!
 
Son konuşmacı Sezai Temelli de 12 Eylül öncesinde sol hareket içinde yer aldığını söyleyerek, “O dönem solun eşcinsellere bakışını düşündüğümde şu an bulunduğumuz yer bana umut veriyor” dedi.
 
HDP’nin bütün farklılıkları bir araya getirme politikasının zor ancak vazgeçilmez olduğunu belirten Temelli, “Bugün iktidar partisi HDP’nin LGBTİ politikası üzerinden karşı siyaset üretmeye çalışıyor. Bu konuyu kullanıyorlar ancak bizim bu konuda tavrımız net. İstedikleri kadar kullansınlar” şeklinde konuştu. 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam