02/06/2015 | Yazar: Yıldız Tar

HDP İstanbul milletvekili adayları Şerife Erbay ve Gülsüm Ağaoğlu İstanbul LGBTİ ve Trans Misafirhanesi’ni ziyaret etti.

HDP İstanbul adayları: Devlet bütçesinden LGBTİ’lere pay ayrılmalı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
HDP İstanbul milletvekili adayları Şerife Erbay ve Gülsüm Ağaoğlu İstanbul LGBTİ ve Trans Misafirhanesi’ni ziyaret etti. Adaylar, HDP iktidarında LGBTİ’lerin eşit yurttaşlık temelinde eğitim, sağlık, barınma ve sosyal haklara erişiminin önündeki engelleri kaldıracaklarını; devlet bütçesinden LGBTİ’lere pay ayrılacağını söyledi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul 2. bölge milletvekili adayları Şerife Erbay ve Gülsüm Ağaoğlu seçim çalışmaları kapsamında İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği ve yardıma ihtiyaç duyan transların kaldığı Trans Misafirhanesi’ni ziyaret etti.
 
Dernekte ve misafirhanede transların sorunlarını dinleyen milletvekili adayları HDP’nin LGBTİ haklarına ilişkin tutumunun net olduğunu söyledi. Merkezi bütçenin LGBTİ’leri de gözeten bir şekilde dağıtılması gerektiğini savunan adaylar, “Büyük İnsanlık Bildirgesi”ni aktardı.
 
Biz de ziyaretleri esnasında milletvekili adaylarına mikrofon uzattık ve LGBTİ haklarına ilişkin çalışmalarını anlatmalarını istedik.
 
Soldan sağa: Şerife Erbay ve Gülsüm Ağaoğlu Trans Misafirhanesi’nde kalan trans kadınların sorunlarını dinliyor
 
“LGBTİ’lerin eşit yurttaşlığını savunuyoruz”
 
Uzun yıllardır kadın özgürlük mücadelesinin ve feminist hareketin içerisinde yer alan Gülsüm Ağaoğlu, “HDP olarak tüm cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerine dönük ayrımcılığa karşı anayasal koruma talebimiz var. Eşit yurttaşlığı savunuyoruz. Bunun ötesinde de ayrımcılığa karşı istihdam politikalarında bir değişiklik yapılması gerektiğini ve LGBTİ’lerin uğradığı ayrımcılığa karşı pozitif adımlar atılması gerektiğini düşünüyoruz. Ulaşım, sağlık, barınma gibi haklara ulaşmanın önündeki engellerin de kaldırılması gerekiyor” dedi.
 
Anayasa’nın eşitliği düzenleyen maddesine cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ibarelerinin eklenmesinin bir başlangıç olacağını da vurgulayan Ağaoğlu, parti olarak daha önce olduğu gibi barajı aşıp Meclis’e girdiklerinde de eşit yurttaşlık için mücadele edeceklerini belirtti.
 
Nefret suçlarına karşı birlikte mücadele
 
Nefret suçlarına karşı acil adımlar atılması gerektiğini de hatırlatan Ağaoğlu, “Bizim eşcinsel aday göstermemize karşı Cumhurbaşkanı nefret söyleminde bulundu. İnsanlar yoğun nefret saldırıları ve söylemleriyle boğuşurken, Cumhurbaşkanı’nın böylesi bir açıklamada bulunması deyim yerindeyse nefretin tuzu biberi oldu. Daha dün Van’da bir arkadaşımız intihar etmiş. Bir yandan nefret cinayetleri öte yandan aslında nefret cinayeti olan intiharlara karşı mücadele ediyoruz. Cumhurbaşkanı’nın ve siyasi iktidarın nefret söylemi noktasında suçları sabittir ve yasalar önünde gerekli cevabı verecekler” diye konuştu.
 
Gülsüm Ağaoğlu İstanbul LGBTİ aktivistlerine HDP’nin politikalarını aktarıyor
 
Devlet bütçesinden LGBTİ’lere pay
 
Trans Misafirhanesi gibi girişimleri çok önemli olduğunu da sözlerine ekleyen Ağaoğlu, “Biz devlet bütçesinden LGBTİ’lerin ihtiyaçlarına yönelik pay ayrılması gerektiğini savunuyoruz. Buna yönelik de bir bütçe planlaması yapacağız. Misafirhane ya da başka ihtiyaçlara dönük bütçe planlaması yapılması gerekiyor. Aynı şekilde sağlığa erişim hakkının önündeki engellerin de kaldırılması ve bütçenin buna göre düzenlenmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
 
Omuz omuza dayanışma sözü
 
Ağaoğlu, sokakta LGBTİ hareketi ile birlikte hak arama mücadelelerinde yıllardır olduğunu ancak her hareketin kendi sorunlarını kendisinin daha iyi ifade edeceğini de belirterek şunları söyledi: “HDP olarak yasalarla koruma sözünü vermenin ötesinde omuz omuza, sırt sırta dayanışmanın da sözünü veriyoruz.”
 
HDP milletvekili adayları Trans Misafirhanesi’nde
 
“LGBTİ haklarını konuşabilmemiz, LGBTİ hareketin mücadelesi sayesindedir”
 
HDP Gençlik Koordinasyonu’nun adayı Şerife Erbay ise eğitimde heteroseksizme dikkat çekti ve HDP iktidarında eğitim sistemini toptan değiştirmeyi planladıklarını şu sözlerle aktardı:
 
“Okul öncesi eğitimden üniversiteye bütün sistem ikili cinsiyet rejimi ve heteroseksizm üzerine kurulu. Bugün en çok ayrımcılığa maruz kalan kesim LGBTİ’lerdir. Bu noktada bizim de sorumluluğumuz var. Anadilde eğitim meselesini, genç kadınların maruz kaldığı tacizi çok gündemleştirdik ancak bugüne kadar LGBTİ’lerin özgül sorunlarını yeterince gündemleştiremedik. Bunu bir özeleştiri olarak da görebilirsiniz. Bugün LGBTİ haklarını konuşabiliyorsak eğer bu LGBTİ hareketinin mücadelesinin sonucudur.
 
“Sokakta barikatta birlikte olduğum, birlikte slogan attığım LGBTİ arkadaşlarımı aday olduğum sürede daha çok dinleme fırsatı buldum. Kitaplardan okuduğumuz ancak dokunmadığımız bir alandı ancak HDP süreci ile birlikte daha çok iç içe olduk. Misafirhanedeki trans arkadaşlarımızla belki sokakta birbirimizi görüp selamlaşıyorduk ama daha fazla sohbet etme şansını HDP ile birlikte kazandık.”
 
Eğitimde heteroseksizme karşı atölyeler
 
“Parasız, bilimsel, anadilde eğitim” konusunda olduğu kadar homofobik, transfobik ve cinsiyetçi eğitime karşı olmakta da o kadar net olduklarını vurgulayan Erbay, “Üniversitelerde kim varsa bütün bileşenlerin homofobi ve transfobi konusunda değişim sağlaması için atölye tarzında eğitimler olması gerekiyor. Biz HDP olarak bunun zeminini oluşturmak istiyoruz” dedi.
 
LGBTİ öğrencilerin barınma sorunları
 
LGBTİ öğrencilerin barınma sorunlarına da değinen Erbay sözlerine şöyle devam etti:
 
“Trans arkadaşlarımız beyan ettikleri ve ait oldukları cinsiyetlerine göre değil; üniversite ve öğrenci yurt yönetimlerinin algıladıkları cinsiyete göre yurtlara yerleştiriliyor. Bu durum ciddi sorunlar yaratıyor, ayrımcılığa kapı aralıyor. Bizim karma yurt talebimiz biraz da buradan geliyor. Herkesin istediği şekilde, özgür bir biçimde barınma hakkını kullanabilmesi gerekir.” 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam