17/01/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Halkların Demokratik Partisi (HDP) listelerinden 5 LGBTİ aktivisti belediye meclisi adayı oldu.

HDP’de 5 LGBT Aktivisti Belediye Meclis Adayı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) belediye başkan adaylarını açıkladı. Sırrı Süreyya Önder İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak açıklanırken, LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel ve trans) hareketinden 5 aktivist de HDP listelerinden belediye meclis adayı oldu.
HDP, önümüzdeki yerel seçimler için belediye başkan ve eşbaşkan adaylarını Ankara İnşaat Mühendisleri Odası’nda düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. HDP’nin İstanbul için adayları sanatçı Pınar Aydınlar ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder olurken; Ankara adayları Salman Kaya ve Songül Erol Abdil, İzmir adayları ise Pınar Türk ve Osman Özçelik olarak açıklandı.
 
İstanbul ve Ankara’da LGBTİ adaylar
HDP’nin belediye meclisi listelerinden ise 5 LGBT aktivisti aday oldu. İstanbul’da trans aktivist Şevval Kılıç Şişli’den; Hevî LGBTİ üyesi Asya Özgür Kadıköy’den; İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği aktivisti Ebru Kırancı Beyoğlu’ndan belediye meclis adayı oldu. Ankara’da ise trans aktivist Belgin Çelik ve Pembe Hayat LGBTT Derneği’nden Abdülhalim Karaosmanoğlu Çankaya’dan belediye meclis adayı oldu.
Toplantıya HDP Eşbaşkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Sırrı Süreyya Önder, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ile belediye başkan adayları katıldı.
 
Özyönetim kurmak için yola çıkıyoruz”
HDP Eşbaşkanı Kürkçü, adaylıkların HDP ilkelerine göre belirlendiğini belirtti. Yüzde 50 temsil eşitliğinin geçerli olduğunu söyleyen Kürkçü, "Hırsızlar ve zalimlerin yönetiminin gelmemesi için, halkın kendi kendini yönetmesi için Kürdistan ve Türkiye’de bir öz yönetim kurmak için yola çıkıyoruz" dedi.
 
Kürkçü’nün ardından konuşan BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, ezilenlerin, farklılıkların, ötekilerin, yüzde 95’nin gözünün kendilerinde olduğunu söyledi. Demirtaş şöyle devam etti: “Rant büyüdüğü için, devleti ele geçirdiklerini düşündükleri için paylaşım savaşı başladı. Biz cemaat ya da AKP’den yana olamayız. Onlara mecbur değiliz."
 
Erkek egemen sisteme mecbur değiliz”
HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel kapitalist erkek egemen sisteme mecbur olunmadığını vurgulayarak, "Bizler demokrasi ve özgürlük güçlerinin deneyimleriyle başaracağız. Çıktığımız yolda onlardan farklıyız” dedi. Tuncel şöyle devam etti: “AKP, CHP, MHP bu sistem çarkının devam ettirilmesinden yana. Biz bu insanlığın başına bela olan çarkın yerine yeniyi yaratacağız. Özgürlüklere, eşitliklere, demokrasiye inanıyoruz. Bizlerin olduğu yerde bunlar olacak. Erkek egemen siyasetin karakterini biliyoruz." 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam