04/06/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Kitapçıklarımızdan öne çıkan beş tanesini derledik. Ne duruyorsun lubunya okusana.

Her aktivistin okuması gereken 5 kitapçık Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
“Meraklı teyzelerin önyargılı amcaların sorularına cevap veremiyorum” mu diyorsun? Homofobi ve transfobiye karşı mücadele ederken bazen argümanların yetersiz mi kalıyor? Üzülme, çözüm bizde. Senin için Kaos GL’den dev bir hizmet daha: Dernek sitemizden tamamına ulaşabileceğin kitapçıklarımızdan öne çıkan beş tanesini derledik. Ne duruyorsun lubunya okusana.
 
1) Yılların eskitemediği değer: Sık Sorulan Sorular
 
“Yıllar geçse de üstünden, bu kalp seni unutur mu?” Ne güzel demiş Fikret Kızılok unutulmayanlara dair. Bizim de unutulmazımız “Sık Sorulan Sorular” kitapçığı. İlk baskısı 2006 yılında yapılan, değişen dünyayla birlikte 2010’da geliştirilerek son halini alan bu kitapçık hayat kurtaran cinsten. Tatilde şezlonguna uzanmış keyif yaparken gelen “Ama eşcinsellik hastalık değil mi” gibi tarihi geçmiş soruları yanıtlamaya birebir. Yorma ağzını, çıkar kitapçığını veya ver linkini…
 
Kitapçığı okursan yıllar geçse de soruların değişmediğini göreceksin. Hep aynı sorular, hep aynı cevaplar. Bıkmadan usanmadan dert anlatmak isteyen lubunyaların ilacı oldu “Sık Sorulan Sorular”. Sen queer teori ve politikanı hobi olarak yine oku çocuğum ama cinsel yönelim, cinsiyet kimliği gibi temel kavramları öğrenmeyi ve aktarmayı da ihmal etme e mi?
 
2) Nefrete inat yaşasın hayat: Medyada LGBTİ’lere Yönelik Nefret Söylemi
 
Sık sorulan sorularıma cevap buldum ama bu “nefret suçu” ve “nefret söylemi” meselesi kafamı karıştırdı, diyorsan senin yerin burası. Pembe Hayat ile birlikte hazırladığımız “Medyada LGBTİ’lere Yönelik Nefret Söylemi” kitapçığı bir güzel anlatıyor şu nefret meselesini. İsmine bakıp aldanma sadece medya yok kitapçıkta. Yasal durum da var, nefret ile mücadele yöntemleri de, internette nefret söylemi örnekleri de… Bir de üzerine genişçe medyadaki nefret söyleminin son durumunu anlattık ki okuma da yanında yat.
 
Meraklı okurlar için minicik bir sürprizimiz de var bu kitapçıkta. İlerleyen sayfalarda nasıl haber yazabileceğini, LGBTİ yayıncılığının birikimini de görebilirsin. Belli mi olur sayfalar ilerledikçe içine haber yapma aşkı dolar. O zaman da yaz bize. Bir mail uzağındayız: web@kaosgl.org
 
3) LGBT Çocuklar İçin Ne Yapmalı?
 
Paket niteliğindeki bu kitap öğretmenlerin ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli dönemlerde Kaos GL Eğitim Grubu tarafından hazırlanan bilgilerin bir araya getirilmesi ile oluşturuldu. “LGBT Çocuklar İçin Ne Yapmalı?” kitabı LGBT öğrencilerle çalışan eğitim emekçilerine tavsiyeleri içeriyor. Kaos GL’nin birçok atölyesinden süzülen deneyim ve bilgiler okunmayı ve paylaşmayı bekliyor!
 
Bu alandaki bir diğer kitap ise “Global LGBT Eğitimi Birliği, Cinsel Çeşitlilik Eğitimi Savunuculuğu” rehberi. Kaos GL’nin Türkçeleştirdiği bu kılavuz eğitim hakkı ve herkes için eğitim hedeflerinin ülkemizde hangi kapsamda uygulandığını analiz etmenize ve mevcut durumu daha iyi hale getirmek için daha etkin şekilde savunuculuk yapmanıza yardımcı olacaktır.
 
4) Aramızdaki hukukun el kitabı nerede aşkım?
 
Yasalar yasalar, bozulmasın aralar. Hukuk hepimizin ihtiyaç duyduğu aynı zamanda da hepimizin dert yandığı bir alan. Anlamadığımız bir dilden kesitler gibi duran hukuku biz fanilerin düzlemine çektik ve 2013 yılında “Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Ayrımcılığına Karşı Hukuk El Kitabı”nı çıkardık. Kitap avukatlara yönelik olsa da herkesin anlayabileceği bir dille yazıldı. Hakkını hukukunu bilmek isteyen LGBT’ler için birebir!
 
İllüstrasyon: Erinç Seymen
 
5) Eşcinseller için askerlik
 
Eşcinseller ve askerlik sorunsalı ve hukuki mevzuatı öğrenmek isteyen, neler yapabileceğini, askere çağrıldığında neler yaşayacağını merak eden erkek eşcinseller için bu yayın olmazsa olmaz. 2013 yılında yayınlansa da hâlâ güncel!
 
Yayınlarınız bu kadar mı diyenleri www.kaosgldernegi.org adresindeki “Yayınlar” sekmesine bekliyoruz. Veya yolun düşerse Kaos Kültür Merkezi’ne uğra, eski usul basılı hallerini al. Okuduktan sonra da verirsin belki bir başkasına değil mi? 

Etiketler: yaşam
nefret