30/11/2010 | Yazar: KAOS GL

Dünyanın konuştuğu o çok gizli belgeleri WikiLeaks internet s

Her Şey Onun Başının Altından Çıktı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Dünyanın konuştuğu o çok gizli belgeleri WikiLeaks internet sitesine sızdıran kişi, şu anda ABD'nin Virginia eyaletindeki bir askeri üste hücreye kapatılmış durumda.

Amerikan Ordusu'na 2007 yılında katılan 23 yaşındaki Bradley Manning, Irak'ta istihbarat uzmanı oldu. Bağdat'a 40 km uzaklıktaki bir üste gizli belgeler üzerinde çalışıyordu.

Öğrencilik yıllarında arkadaşları tarafından bilgisayarın başından kalkmayan biri olarak tanımlanan Manning, Irak'a gittikten sonra eşcinsel bir asker olarak ordu içinde sosyal açıdan "dışlanmış" olmaktan şikayetçi oldu.

Günde 14 saat boyunca gizli belgeler üzerine çalıştığı sırada, her geçen gün ABD'nin dış politikası konusundaki fikirleri değişmeye başladı.

Manning, ABD'de tanınan bir bilgisayar korsanı olan Adrian Lamo ile temasa geçerek ondan dışarıya bilgi sızdırmasına yardımcı olmasını istedi.

Ama Lamo daha sonra ABD'li yetkilileri durumdan haberdar etti ve Manning ile internet üzerine yaptığı yazışmaları da kanıt olarak yetkililere gösterdi.

Manning'in bu yazışmalarda Lamo'ya "inanılmaz ve berbat bazı şeyler" olduğunu ve "bunların Washington'da karanlık bir odada saklanmaktansa kamuoyunun bilgisine sunulması gerektiğini" söylediği iddia edildi.

Lady Gaga dinliyor gibi yapmış!
Manning bir gün bürosunda Lady Gaga dinliyormuş taklidi yaparken tüm bu gizli bilgileri boş bir CD'ye indirdi.

Manning, ABD askeri personelinin kullandığı bilgisayar ağına giriş izni olduğu için tüm dosyalara ulaşabildi.

Nisan ayında Wikileaks 2007 yılında Irak'ta bir ABD Apaçi helikopterinin Reuters haber ajansı çalışanlarının ölümüyle sonuçlanan bir saldırısının görüntülerini yayınladı.

Bir ay sonra da Manning "gizli bilgilere dışarı sızdırmak"la suçlanarak tutuklandı.

Manning'in bu suçtan 52 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.



Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam