10/12/2019 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’nin yayınladığı “LGBTİ+ların İnsan Hakları Raporu”na göre, LGBTİ+’lara karşı nefret söylemi adeta sıradanlaştırılmakta ve engellenmemekte.

“Herkesin gökkuşağının altından geçtiği bir dünya dileğiyle” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Aslı Alpar

Bugün, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinin yıl dönümü olarak her sene 10 Aralık’ta kutlanan Dünya İnsan Hakları Günü. Kaos GL Derneği, 2018 yılına ait LGBTİ+’ların İnsan Hakları Raporu’na göre Türkiye hukuk sisteminde LGBTİ+’ları koruyucu hiçbir düzenleme mevcut olmadığı ve bu alanda kamu politikası oluşturulmadığı için LGBTİ+’ların hak ihlalleri sürüyor.

Rapor, “Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği (CYCK) temelli ayrımcılığın önlenmesi için özel yasal düzenlemeler ile politikalara, ilgili kamu personeline yönelik farkındalık geliştirici eğitim çalışmalarına ve toplumsal dönüşümü sağlayacak farkındalık geliştirici çalışmalara olan ihtiyaç hayati önemini korumakta” diyor.

Türkiye’de LGBTİ+’ların haklarına atıf yapan tek yasal düzenlemenin İstanbul Sözleşmesi olduğuna dikkat çeken rapor, sözleşmenin yürürlüğe girdiği halde iç hukukta sözleşmeye paralel düzenlemeler gerçekleştirilmediğini vurguluyor. Rapor, yükselen muhafazakâr politikalarla LGBTİ+’ların toplum içinde kabul görmelerinin zorlaştığını da hatırlatıyor.

“LGBTİ+’ların varoluşlarını topluma geri dönülemez bir şekilde kabul ettirdikleri de bir gerçektir”

LGBTİ+’lara yönelik önyargıları kırmak ve LGBTİ+’ların hak ihlallerini sonlandırmak için gerçekleştirilmesi elzem olan LGBTİ+ Onur Yürüyüşleri ve LGBTİ+ konulu etkinlikler yasaklandığını hatırlatan rapor, “LGBTİ+’lara karşı nefret söylemi adeta sıradanlaştırılmakta ve engellenmemekte, LGBTİ+’lara karşı CYCK temelli işlenen suçlarda cezasızlıkla karşılaşılmakta, televizyon kanallarındaki dini programlar ile LGBTİ+ kimliklerin “normal” dışı olduğuna ilişkin telkinde bulunulmaktadır” diyor.

Rapor umutlu bir son not ile bitiyor: “LGBTİ+’ların küresel olarak yükselen mücadelesi ve kazanılan haklar ile paralel olarak Türkiye’de de LGBTİ+’ların kendini var etme sürecinde yükseliş görünmektedir. Yaşanan tüm hak ihlallerine rağmen; ilerleyen teknoloji, iletişim, bilinç ve farkındalık ile birlikte, LGBTİ+’ların varoluşlarını topluma geri dönülemez bir şekilde kabul ettirdikleri de bir gerçektir. Bir gün herkesin gökkuşağının altından geçtiği bir dünya dileğiyle…”

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları
İstihdam