29/05/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Hatice Kapusuz “Masal Dönüşüm Atölyesini anlattı: Toplumsal cinsiyet, barış, eşitlik gibi konuların çocuk edebiyatında nasıl yer alacağının kolektif süreçlerle belirlenmesi gerektiğine inanıyorum.

Heteronormatif olmayan bir masal nasıl olmalı? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hatice Kapusuz “Masal Dönüşüm Atölyesini anlattı: Toplumsal cinsiyet, barış, eşitlik gibi konuların çocuk edebiyatında nasıl yer alacağının kolektif süreçlerle belirlenmesi gerektiğine inanıyorum.

“Morris Micklewhite ve Turuncu Elbise” kitabından

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 3 No'lu Şube, 30 Mayıs Perşembe günü düzenleyeceği “Masal Dönüşüm Atölyesi”nde çocuk kitaplarını heteroseksizm bağlamında inceleyecek.

“Türkiye için heteroseksist olmayan çocuk kitapları listesi oluşturmak için bir başlangıç yapma amacıyla gerçekleşecek etkinliğin kolaylaştırıcısı Hatice Kapusuz olacak.

Çocuk kitaplarının işlevi, kitapların çocuklardaki yansıması ve örnek kitapların konuşulacağı atölyeye katılanları nelerin beklediğini Hatice Kapusuz’a sorduk.

Atölyede oluşturmaya çalışacağınız ‘gökkuşağı kitap listesi’nden bahseder misiniz?

Atölyede heteronormatif olmayan çocuk edebiyatı ürünleri nasıl üretilebilir konusunda kafa yoracağız. Dünyada çeşitli ülkelerin gökkuşağı kitap listeleri var. Türkiye'de ise Güldünya Yanınevi'nden çıkan ‘Moris ve Turuncu Elbise’ yayınlanmış tek kitap. Bir de ‘Asi Çocuklara Hikâyeler’ kitabında yer alan ‘Bebek X’ hikâyesi örnek olarak ele alınabilir.

Masalların karakterleri, görselleştirmesi ve sonu ele alınacak

Atölyenin nasıl bir işlevi olacak?

Yani yolun çok başındayız. İlk olarak Kaos GL ve Ankara Gökkuşağı Aile Grubu ile Çocuk Edebiyatı ve Heteroseksizm üstüne bir söyleşi yapmıştık. Orada da ortaya çıkan bu konuda bol bol yan yana gelmeye ve konuşmaya ihtiyacımız olduğuydu. Ben hâlihazırda toplumsal cinsiyet, barış, eşitlik gibi derinlikli konuların çocuk edebiyatında nasıl yer alacağının kolektif süreçlerle belirlenmesi gerektiğine inanıyorum.

Bu yüzden de atölyenin alt başlığı masal dönüşüm atölyesi. Çeşitli masal örneklerini alıp karakterler, anlatı, görselleştirme, sonu gibi özelliklerini değerlendireceğiz. Bu örnekler üzerinden heteronormatif olmayan bir anlatı nasıl olmalı, nasıl anlatmalı, karakterleri nasıl olmalı gibi sorulara birlikte cevap arayacağız. Bu kolektif çaba ile belki bir gökkuşağı kitap listesi oluşturur, belki de masallar yazarız.

“Masal Dönüşüm Atölyesi: Çocuk Kitapları ve Heteroseksizm Atölye”sinin Facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam