13/01/2015 | Yazar: Janset Kalan

Hindistan’da geçtiğimiz hafta gerçekleşen yerel seçimlerde, Raigarh şehrinde belediye başkanlığı yarışını 35 yaşındaki trans kadın Madhu Bai Kinnar kazandı.

Hindistan ilk trans belediye başkanını seçti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Hindistan’da geçtiğimiz hafta gerçekleşen yerel seçimlerde, Raigarh şehrinde belediye başkanlığı yarışını 35 yaşındaki trans kadın Madhu Bai Kinnar kazandı.
 
Kinnar, Hindistan’ın seçilmiş ilk trans belediye başkanı olurken, bu zaferini halkın bir kutsaması, sevgi gösterisi olarak gördüğünü belirtti. Pembe Hayat’ın haberine göre, en yakın rakibine 4500 oydan fazla fark atarak belediye başkanlığına seçilen Kinnar: “İnsanlar bana inandılar. Bu zaferimi, halkın bana karşı bir kutsama ve sevgi ibaresi olarak düşünüyorum. Onların hayallerini gerçekleştirebilmek için elimden geleni yapacağım,” dedi.
 
Madhu Bai Kinnar, cemaatinin kendisini ikna etmesiyle belediye başkanlığına aday olduğunu belirtti. Hindistan kast sisteminde en aşağı sınıf olan ve eskiden “dokunulmazlar” diye adlandırdıkları Dalit (parya) sınıfına mensup olan genç trans kadın, trenlerde şarkı söyleyip, dans ederek geçimini sağlıyordu.
 
Hindistan trans mücadelesinde yeni bir döneme giriyor
 
Daha önceki seçimlerde de 1999 ve 2009 yıllarında iki trans kadın belediye başkanlığına seçilmiş ancak yasa cinsiyet kimliğini kadın ve erkek olarak tanımladığından, trans kadınlar mazbatalarını alamamışlardı. Bu ayrımcılığa karşı Anayasa Mahkemesi hijraları, yani trans kadınları tanıyarak 3. cins kategorisinde haklarının verilmesine hükmetmişti. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra ülkede geçtiğimiz yıl ilk kez yapılan resmi araştırmaya göre toplam 490.000 kişinin kendisini 3. cins ya da hijra olarak tanımladığı belirlendi. Sivil toplum örgütlerine göre ise bu rakam aslında 2,5 milyona yakın.
 
Hindistan’da yaşayan hijraların büyük kısmı şehir dışlarında, banliyölerde yaşıyorlar. Dans ederek, dilenerek ve seks işçiliği yaparak geçimlerini sağlıyorlar. Geçtiğimiz yıl ülkenin ilk trans haber sunucusu Lotus TV’de işe başlamıştı. Şimdi ise Madhu Bai Kinnar’ın Raigarh şehrine belediye başkanı seçilmesi ile trans hakları mücadelesinde yeni bir döneme girildiği yorumları yapılıyor. 

Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret