02/07/2009 | Yazar: Anıl Üver

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de Yüksek Mahkeme gönüllü yetişkinler arasında eşcinsel ilişkinin bir suç oluşturmadığına hükmetti.

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de Yüksek Mahkeme gönüllü yetişkinler arasında eşcinsel ilişkinin bir suç oluşturmadığına hükmetti.

Böylece Hindistan'da 148 yıldır yürürlükte olan ve aynı cinsle cinsel ilişkiyi "doğaya aykırı bir suç" olarak yorumlayan sömürge dönemi yasası geçersiz oluyor.
 
Daha önce ülkede eşcinseller arasındaki ilişkiler 10 yıl hapisle cezalandırılıyordu.
 
Hindistan'da birçokları aynı cinsle seks ilişkisine girilmesini, gayrimeşru olarak görüyor.
Ülkedeki eşcinsel hakları grupları ise uzun bir süredir söz konusu yasanın insan haklarına ters düştüğünü savunuyorlardı.
 
Delhi'deki Yüksek Mahkeme, eşcinselliğin yasadışı sayılmasının ayrımcılık niteliği taşıdığını, temel hak ve özgürlüklerin ihlali anlamına geldiğini kaydetti.
 
Mahkeme, Hindistan Ceza Kanunu'nun 377. Maddesinde yer alan ve eşcinsel faaliyetleri "doğa kurallarına aykırı cinsel birleşme" olarak niteleyerek yasadışı ilan eden ifadenin, eşitlik hakkına ters düştüğünü bildirdi.
 
2004 yılında ülkede eşcinselliğin meşrulaştırılması yönündeki bir hukuki girişime Hindistan hükümeti karşı çıkmış, Delhi'deki Yüksek Mahkeme de başvuruyu reddetmişti.
 
Bugünkü mahkemeyle ilişkili bir avukat, kararın son derece geniş bir yelpazeye dayalı Hindistan toplumu açısından, kapsayıcı bir nitelik taşıdığını söyledi.
 
Ancak Delhi'deki BBC muhabiri, Hindistan'ın hâlâ çok muhafazakâr bir toplum olmaya devam ettiğini; Hindu, Müslüman ve Hıristiyan toplumlarının liderlerinin eşcinselliğin yasadışı olması gerektiğini savunduklarını aktarıyor. 

"Hükümet bu kararı görmezden gelemez"
 
Karar ülkedeki eşcinseller tarafindan memnuniyetle karşılandı. LGBT organizasyonu Naz Foundation’ın müdürü Anjali Gopalan, "hükümet bu kararı görmezden gelemez" dedi.

İnsan Hakları gözlem kurulu Human Rights Watch ise bu kararın alınmasında geç bile kalındığını ifade etti. Karara itiraz hakkı bulunan hükümetten ise şu ana kadar ses çıkmadı. Adalet Bakanı Veerappa Moily öncelikle yasayı baştan sona dikkatlice okuması gerektiğini söyledi.
 
Bu habere, Kaos GL Viyana Muhabiri Anıl Üver katkıda bulunmustur.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam