13/02/2020 | Yazar: Yıldız Tar

“HIV’le yaşam sınırsızdır! Geleceğim sınırsız ve başkalarının bize aksini söylemesine izin vermediğimiz sürece HIV’le yaşayan birçok kişinin de öyle.”

HIV+ çiftin evlat edinme hikayesi: HIV’le yaşam sınırsızdır! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HIV aktivisti Tyler Curry, HIV Plus Mag’e kendisi gibi HIV’le yaşayan kocasıyla evlat edinme süreçlerini yazdı.

“İster telefonunuzdaki aplikasyonlar, ister dolabınızdaki kıyafetler ya da kullandığınız dil olsun; her şeyin ara sıra geliştirilmesi gerekiyor. Belli kelime ve kalıplarla ne kadar rahat olursak, demek istediğimizi daha isabetli bir şekilde anlatacak yenilerini kaybetme riskimiz artıyor. Bu durum, ‘HIV artık ölüm cezası değildir’ cümlesi söz konusuyken doğru olduğu kadar başka bir durumda doğru olmamıştı.”

“Açıkçası bu (cümle), HIV’le yaşayanlar için bir adaletsizlik yaratıyor”

Curry bu ifadelerle başladığı yazısında bir HIV aktivisti olarak bu kalıbın her gün kendisinde yankılandığını anlatıyor. Bu cümlenin ne kadar doğru olduğunu ancak HIV tedavisi konusunda gelinen aşamayı tarif etmekten ne kadar uzak olduğunu da söylüyor ve ekliyor: “Ve açıkçası bu (cümle), HIV’le yaşayanlar için bir adaletsizlik yaratıyor.”

Curry de kocası da HIV’le yaşıyor ve geçtiğimiz günlerde evlat edinmek için süreci başlattı. Kendileri gibi hemcins bir çiftin önerdiği evlat edinme kurumuna başvurdular. Bu kurum LGBTQ çiftlerle çalışan yetkin bir kurumdu ancak işler bekledikleri gibi gitmedi. İdeal adaylar olmalarına rağmen HIV’le yaşadıklarını açıkladıklarında işin rengi değişti. Kurumdaki yetkili nihayetinde “Evet, HIV’in artık bir ölüm cezası olmadığını biliyorum” dedi. Curry bundan sonrasına dair hislerini şöyle anlatıyor:

“Başkalarının kısıtlı bilgilerini yönlendirmeye alışkın birisi olarak biliyordum ki bu kurumla yolculuğumuz sonlanmıştı. HIV statülerimizle ne yapacaklarına karar vermek için bir gün harcadıktan sonra bizden HIV statümüzü evlat edinme belgelerimizde belirtmemizi talep ettiler.”

“Şanslıyız ki onlardan daha iyi biliyordum”

Curry’nin aktardıklarına göre evlat edinme sürecinde bir doktorun çocuk yetiştirme konusunda bir engeliniz olmadığına dair belge imzalaması gerekiyor. Birçok kronik durum için bir zorunluluk olmasa da söz konusu HIV olduğunda bunun belirtilmesi gerekiyor.

Curry ve kocasının durumunda evlat edinme kurumu annelerin HIV statülerini öğrendiğinde cayabilecekleri sebebiyle çifte geçici kabul verdi ki “paralarını boşa harcamasınlar”.

Curry yazının devamında şöyle diyor:

“Şanslıyız ki onlardan daha iyi biliyordum. Biliyorum ki HIV bizim evlat edinmemizi, çok iyi ebeveynler olmamızı ve çocuklarımızı çocukluğun zorlu süreçlerinde yönlendirmemizi engelleyemez. Ayrıca bizi bir aile kurmanın mükemmel deneyiminden de alıkoyamaz.”

“HIV’le yaşayan kişilerin hayatlarını daha doğru ifade edecek yeni kalıplar edinmedik”

Devamında Curry ve kocası başka bir kurum buldular. Evlat edinmek üzereler. Ancak bu deneyim Curry’nin başta kurduğu cümleyi sorgulamasına yol açtı. HIV’in bir ölüm cezası olmadığını söylemek gelinen aşamadan ebediyet kadar uzaktı. Ölüm cezası olmadığını söylemek oradan sadece bir adım uzak olduğunu ima ediyordu:

“Açık olalım. HIV artık yönetilebilir kronik bir durum. Tedaviyle herhangi biri kadar uzun ve sağlıklı yaşayabiliriz. Buna rağmen dilimizi güncellemedik ve HIV’le yaşayan kişilerin hayatlarını daha doğru ifade edecek yeni kalıplar edinmedik.

“Bu sebeple ben bütün alçakgönüllülüğümle en başta bahsettiğim bu cümleyi şu cümleyle değiştirmeyi öneriyorum: HIV’le yaşam sınırsızdır! Geleceğim sınırsız ve başkalarının bize aksini söylemesine izin vermediğimiz sürece HIV’le yaşayan birçok kişinin de öyle.”


Etiketler: insan hakları, yaşam, aile, sağlık, dünyadan
İstihdam