25/11/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

HIV ve AIDS Aktivizm Okulu, Kaos GL ve Pozitif-iz ortaklığında İstanbul’da gerçekleşti.

HIV ve AIDS Aktivizm Okulu nasıl geçti? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HIV ve AIDS Aktivizm Okulu, Kaos GL ve Pozitif-iz ortaklığında İstanbul’da gerçekleşti.

Kaos GL Derneği, LGBTİ Örgütlerin ve Aktivistlerin Kapasitesini Güçlendirme Programı kapsamında Eylül-Aralık 2018 döneminde Aktivizm Okulları düzenlemeye devam ediyor. Dernek, Pozitif-iz Derneği ile HIV ve AIDS temalı eğitimde güçlerini birleştirdi. Dördüncü Okul, 22-23 Kasım'da HIV ve AIDS Farkındalık Eğitimi ve 24 Kasım'da HIV/AIDS Koordinasyon Toplantısı programıyla İstanbul’da gerçekleşti.

LGBTİ+ örgütlerinden 19 kişinin katıldığı etkinliğin ilk gününde HIV’in tıbbi boyutunu ve sosyal etkilerini konuşuldu. Bozkır Yangını (simülasyon oyun) ile başlayan eğitim, Pozitif-iz Derneği’nden Tekin Tutar sırası ile “HIV ile yaşam”, “HIV ve AIDS’in tıbbi boyutu”, “HIV Tarihçesi, - HIV Epidemiyolojisi ve Aktivizmi” başlıklı sunumlarla katılımcıları bilgilendirdi.

Okul’un ikinci gününde Pozitif-iz Derneği’nden Yasin Erkaymaz, HIV’in insan haklarıyla ilişkisine dair hukuki yollara dönük sunum yaptı. Hemen ardından gerçekleşen “Tedaviye Erişim ve Bürokratik İşlemler” sunumu ile HIV tanısı aldıktan sonra erişilebilecek hizmetler konusunda katılımcılar bilgilendirildi. Etkinliğin ikinci gününün son oturumunda ise katılımcılar İncir Reçeli filmini izleyerek, edindikleri yeni bilgiler ışığında gösterimin ardından filmi eleştirdiler.

Okulun son günü gerçekleşen HIV/AIDS Koordinasyon Toplantısı’na 11 örgütten 21 temsilci katıldı. Tüm kuruluşlar,  yürüttüğü çalışmalardan ve sahada karşılaşılan sorunlardan bahsederek işbirliği olanaklarımızı tartıştı. Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezlerinin yaygınlaştırılması, var olanların kapasitesinin arttırılması, LGBTİ+ dostu merkezler halini alması, sağlık otoritesi ve belediyelerle işbirliğinin geliştirilmesi konularını masaya yatırıldı. Bununla birlikte; barolar, psikolog ve psikiyatristler, sosyal hizmet uzmanları ve diğer ilişkili alanlarındaki örgütlerle de var olan ilişkilerin güçlendirilmesi ve ortak çalışmalar yürütülmesini konuşuldu.

Katılımcıların, çalışmalardan haberdar olmak ve iş birliktelikleri geliştirmek üzere bir e-posta grubunun kurulmasına karar vermesiyle HIV ve AIDS Aktivizm Okulu sona erdi.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam