23/05/2018 | Yazar: Yıldız Tar

Yedi büyük şirketin filmlerinin hiçbirinde translar yoktu. Çizgi roman uyarlamaları ise karakterleri ‘heteroseksüelleştirdi’.

Hollywood’da LGBTQ görünürlüğü azaldı, translar hiç yok! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

GLAAD’ın raporuna göre 2017’de Hollywood’da LGBTQ karakter ve LGBTQ’ları içeren film sayısı da azaldı. Yedi büyük şirketin filmlerinin hiçbirinde translar yoktu. Çizgi roman uyarlamaları ise karakterleri ‘heteroseksüelleştirdi’.

Çokça beğenilen Wonder Woman filmi de GLAAD'ın testinde sınıfta kalanlardan. "Feminist kahraman" denerek alkış toplayan Wonder Woman (Diana) karakterinin çizgi romanlardaki biseksüel kimliği filmde kendine yer bulamadı. GLAAD ayrıca Diana'nın memleketi Themyscira'da çizgi romanlarda birçok kadının birbiriyle ilişki yaşadığını, Themyscira'nın 'queer' bir yer olduğunu ancak bunun filmde hiç yer almadığını söylüyor.

Medyada LGBTQ görünürlüğü ve ayrımcılık üzerine çalışan GLAAD, 2017 raporunu yayınladı. Derneğin altıncısını yayınladığı Setlerde Sorumluluk İndeksi’ne göre, Hollywood’un en büyük 7 film şirketinden çıkan filmlerde LGBTQ görünürlüğü azaldı.

GLAAD araştırmasına interseksleri dahil etmiyor, “lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve queer” tanımlamaları üzerinden araştırmayı yürütüyor.

2016’ya göre 6 puan düşüş

Araştırmaya göre 2017’de en büyük 7 film şirketinin filmleri arasından sadece 14 büyük yapımda LGBTQ karakterler yer aldı. Bu da bütün filmlerin yüzde 12.8’ine denk geliyor. Bu rakam 2016’de yüzde 18.4’tü.

GLAAD, yapımlarda sadece 28 açık LGBTQ karaktere yer verildiğini açıkladı. Bu rakam da 2016’da 70; 2015’te ise 47’ydi. GLAAD’ın raporlarına başladığı 2012 yılından beri en düşük rakamlar 2017’deydi.

Dernek, film şirketlerini 2021’e kadar yapımlarının yüzde 20’sinde LGBTQ karakterlere yer vermeye çağırıyor.

GLAAD yöneticisi Sarah Kate Ellis, raporun sunuşunda, “Eğlence endüstrisinin çok haklı bir şekilde içerme ile ilgili tartışmalar yürüttüğü bir dönemde endüstrinin LGBTQ hikayeleri ve yapımları içerebilmek için anlamlı adımlar atması çeşitlilik açısından öncelikli olmalı” diyor.

Hiçbir şirket “iyi” değil

GLAAD’ın incelediği yedi film yapım şirketinden hiçbiri “mükemmel” ya da “iyi” not alamadı. En yüksek notu alan Universal, 4 filmle “yetersiz”de kaldı. En düşük puanlı Sony ve Disney ise LGBTQ’ları içeren sadece bir film yayınladı.

GLAAD, filmlerin açık LGBTQ karakterlere yer vermesinin LGBTQ’ları içermek için yeterli olmadığını söylüyor ve araştırmasında Vito Russo testini kullanıyor.

Vito Russo testi

Filmlerde LGBTİ karakterlerin yer alması da o filmi “LGBTİ dostu” yapmaya yetmiyor. Amerikalı LGBTİ aktivisti ve film tarihçisi Vito Russo tarafından yaratılan “Vito Russo Testi”ne göre bir filmin LGBTİ-pozitif olabilmesi için üç kriteri yerine getirmesi gerekiyor:

1) Film tanımlanabilir bir şekilde LGBTİ bir karakter içermeli

2) Bu karakter yalnızca cinsel yönelim ya da kimliği üzerinden tanımlanmamalı

3) Karakterin çıkarılması hikayede önemli bir kayba sebep olmalı; LGBTİ karakterin varlığı hikaye için önemli ve gerekli olmalı.

Çizgi roman uyarlamalarında karakterler ‘heteroseksüelleştiriliyor’

Rapora göre, farklı alanlarda çeşitliliğe önem veren Wonder Woman ve Black Panther gibi çizgi roman uyarlamaları önem taşıyor. Ancak çizgi roman uyarlamalarının büyük çoğunluğunda eşcinsel ve biseksüel karakterler ‘heteroseksüelleştiriliyor’. Filmlerde ya cinsel yönelimleri çizgi roman uyarlamasından farklı şekilde heteroseksüel olarak veriliyor ya da cinsel yönelimlerine ilişkin sahneler kesiliyor.

Araştırmaya göre yedi büyük şirketin 2017’deki filmlerinin hiçbirinde trans ya da non-binary* karakter yer almadı. Oscar ödüllü A Fantastic Woman ise yapımını doğrudan Sony üstlenmediği, Hollywood yapımı olmadığı için listede değil.

*Trans şemsiyesi altında bir cinsiyet kimliği olan non-binary, toplumda sabit olduğu varsayılan kadın ve erkek kategorisi dışındaki kişileri ifade etmek için kullanılır. Bu kişiler kendilerini bu iki cinsiyet kategorisinden herhangi biriyle tanımlamayabilir ya da her ikisiyle de tanımlayabilirler.

**GLAAD, araştırmasında LGBTQ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve queer) karakterlere bakıyor. İntersekslere ilişkin herhangi bir veri bulunmuyor. Bu sebeple araştırmaya dair bu haberimizde, GLAAD’ın kullandığı LGBTQ kısaltmasını kullandık.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam