02/03/2020 | Yazar: Yıldız Tar

Hastasına ayrımcı davranan, hastasının bilgilerini sosyal medyada paylaşan ve “İ… te sınır yok”, “Poposunun reklamını yapıyor herhalde” diyen homofobik hekim hakkında “görevi kötüye kullanmaktan” dava açıldı.

Homofobik hekime “görevi kötüye kullanmaktan” dava açıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul Maltepe Devlet Hastanesi Üroloji Polikliniği’nde çalışan Uzman Dr. N.K.Ö. Temmuz 2018’de, hastasına muayene sırasında ayrımcı davrandı. Eşcinsel hastası hakkında daha sonra ise sosyal medyada “İ… te sınır yok”, “Poposunun reklamını yapıyor herhalde” gibi homofobik ifadeler kullandı ve hastasının bilgilerini sosyal medyada paylaştı.

Olaydan iki yıl sonra hekim hakkında dava açıldı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede doktorun hastasının taleplerine olumsuz yanıt verdiği, “hekimlik mesleği ile bağdaşmayacak konuşmalar yaptığı, sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda şüphelinin mesleki olarak edindiği bilgileri açıkladığı” belirtiliyor.

Savcılık, homofobik hekimin görevi kötüye kullanmaktan yargılanmasını talep etti. Hekim hakkında dava açıldı.

Öte yandan ayrımcı tutumuna tepki gösterilince ise N.K.Ö., hastası hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na “hakaret” iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılık, homofobik hekimin şikayetini incelemiş ve kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti.

Tabip Odası ceza verdi

Tabip Odası Onur Kurulu da Temmuz 2018’de gerçekleşen olayla ilgili soruşturma yürüttü. Hekimin hastası ile ilgili tıbbi bilgileri sosyal medya hesabında paylaşarak hekimlik mesleğinin kadim etik kuralını çiğnediğini ve bu paylaşımları ile kusurlu davrandığını söyledi. N.K.Ö.’nün sosyal medyada hastasıyla ilgili “i…te sınır yok”, “poposunun reklamını yapıyor heralde” ifadelerinin de meslek ahlak ve adabına yakışmadığını, kusurlu davranış olduğunu söyledi.

Onur Kurulu, soruşturma sonucu doktor N.K.Ö.’nün sosyal medyada hastasıyla ilgili homofobik ifadelerinden dolayı uyarı cezası almasına karar verdi. N.K.Ö.’ye, hastasının kişisel bilgilerini sosyal medyada paylaştığı için ise 945 TL para cezası verildi.


Etiketler: insan hakları, sağlık, sağlık hakkı
nefret