29/02/2016 | Yazar: Aylin Keser

Mersin’de homofobi, transfobi ve bifobiye karşı maç yapıldı.

Mersin’de homofobi, transfobi ve bifobiye karşı maç yapıldı. Oyunculardan Gizem Derin, “Sahalar sadece heteroseksüellere ait değil” derken; Nalan Turgutlu Bilgin, “Amacımız ibne hakemleri çoğaltmak” diyerek maçı ve hislerini KaosGL.org’a anlattı.

Eril söylemin ve erkek hakimiyetinin en yoğun olduğu alanlardan biri olan yeşil saha bu aralar gökkuşağı renkleriyle donatılıyor. LGBTİ hareketi futbolda eril tahakküme karşı, tribünlerde ve sahada testosteron hakimiyetine karşı formalarını üstlerine geçirip sahaya indi ve tüm gollerini homofobiye, transfobiye ve bifobiye attı.

Kampanya nereden çıktı?

Football v Homophobia (Homofobiye karşı futbol) adı altında başlatılan kampanya, spor dalları arasında homofobik söylemin, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine karşı nefret söylemlerinin en yoğun olduğu futbolun bu söylemlerden arındırılması için başlatılan bir kampanya. Çıkış noktasını ise aslında 1998 yılında intihar eden futbolcu Justin Fashanu oluşturuyor diyebiliriz. Justin çok başarılı bir futbolcu iken eşcinsel olduğunu açıkladıktan sonra antrenöründen ve toplumun birçok çevresinden gördüğü baskılar sonucu intihar etmişti.

Bu olayın üzerine 2008’de kurulan Justin Campaign oluşumu ve ardından ona bağlı olarak oluşturulan Pride Sports sanatta, eğitimde, sporda LGBT hareketini desteklemeye ve görünür kılmaya çalıştı. Bugün ise dünyanın birçok yerine ulaşmış olan Homofobiye Karşı Futbol(Football v Homophobia) kampanyası aracılığı ile eril hakimiyet futbolda kırılmaya çalışılıyor.

Herkes için futbol!

“Herkes için futbol” sloganıyla yola çıkan kampanya dünyanın birçok yerinden ve hatta Avrupa’da profesyonel futbol kulüplerden destek görüyor. Yeşil sahanın sadece heteroseksüel erkeklere ait olmadığını lezbiyenlerin, geylerin, kadınların, transların, biseksüellerin, queerlerin de futboldan anladığını ispatlayan kampanya, aynı zamanda tribünlerde adeta nefret söylemine dönüşen homofobik ve cinsiyetçi küfürlerin, sloganların, marşların bir çeşit protestosu niteliğinde bir eylem aynı zamanda.

27 Şubat Cumartesi günü kampanyanın bir ayağı da Mersin’deydi. Mersin LGBT 7 Renk Derneği’nin çağrısıyla gerçekleştirilen futbol müsabakasında futbolcular gökkuşağı bayraklarıyla sahaya çıktılar ve homofobiye karşı dostluğun kazandığı bir maç gerçekleştirdiler. “Sporun cinsiyeti olmaz ve futbol da bu sporlardan biridir” diyen oyuncular heyecan ve soluk soluğa bir maç yaparken şiddetten ve eril-homofobik söylemlerden arındırılmış bir futbolun da yapılabileceğini ve evet, çok da eğlenceli, çok da heyecanlı olduğunu gösterdiler.

Gizem Derin: Sahalar sadece heteroseksüellere ait değil

Mersin LGBT 7 Renk Derneği üyesi Gizem Derin de bu futbolculardan biri. Futbolun erkeklikten ve erkek şiddetinden çokça beslenen, kadınların ve LGBTİ’lerin kendilerine yer bulamadığı bir alan olduğunu söyleyen Gizem, “Eminiz birçok eşcinsel futbolcu ve hakem de var. Fakat bunlar açık kimlikleriyle mesleklerini yerine getiremiyorlar. Yakın zamanda sonuçlanan Halil İbrahim Dinçdağ davasını biliyoruz. O’nun yıllarca yaşadıklarını ve mahkemede kazandığı zaferi... Bu dava emsal olması açısından bizim için önemlidir. Bizler sahalarda homofobinin, transfobinin, bifobinin olmadığı alanlar istiyoruz. Okulda, işte, mecliste olduğumuz gibi sahalarda da kendi kimliklerimizle var olmak istiyoruz. Bugün 7-7 biten maçımızda bu gollerin hepsini biz eril zihniyete attık. Sahalar sadece heteroseksüellere ait değildir demek için buradaydık” dedi.

“Çok atan değil çok yiyen kazanır”

Bir feminist olarak müsabakada yer alan Nalan Turgutlu Bilgin ise bu etkinliği ilk kez Onur Haftası’nda “Ohsayt” adıyla yaptıklarını belirtti. Kalıplaşan erkeklik hırsına karşı “Çok atan değil çok yiyen kazanır” diyerek sahaya çıktıklarını ifade eden Nalan şöyle devam etti:

“Kadınların da, ibnelerin de, queerlerin de, şiddetsiz, küfürsüz, hırssız; sadece eğlenerek futbol yapabileceklerini göstermek istiyoruz. Amacımız aslında inatla ibne hakemleri çoğaltmak. Bizler translar, geyler, ibneler, kadınlar buradayız. Biz gitmiyoruz, siz bize alışın diyoruz.”

Kampanyayı www.footballvhomophobia.com adresinden takip edebilir, etkinliklere ve kampanyaya dair paylaşılan haberlere ulaşabilirsiniz.


Etiketler: yaşam, spor
İstihdam