31/05/2011 | Yazar: Damla Gülmez

Kaos GL’nin yürüttüğü sanat çalışmaları VI.

Homofobiye ve Transfobiye Karşı Sanatın Sesi Yükseldi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL’nin yürüttüğü sanat çalışmaları VI. Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında “Homofobiye Karşı Sanat” etkinlikleri adı altında daha geniş bir yelpaze ile tüm buluşmaya yayıldı. Atölyeler, konserler, sinema ve tiyatro gösterimlerinden oluşan sanat programı bu sene daha da genişledi ve homofobiye ve Transfobiye karşı sanatın sesini yükseltti.
 
Bandista’dan Homofobiye Karşı Dayanışma!
VI. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma'nın Ankara'da gerçekleşen açılış etkinliği olan konser 3 Mayıs Salı günü Nefes Bar'daydı. Anti-Militarist Buluşma’nın giderlerini karşılamak için Kaos GL ve Anarşi Kolektifi Ankara (AKA)'nın ortaklaşa düzenlediği Bandista ve Enzo’nun dayanışma konserinde sadece Konser salonu değil, Nefes Barın önü de sokak dansçılarının katılımı ile festival alanına dönüştü ve konser sokak partisi ile sona erdi.
 
Homofobiye ve Transfobiye Karşı Sanat Atölyeleri
Kayıtları için ilk duyurusunun Ocak ayında yapıldığı atölyeler kapsamında katılımcılar fotoğraf, senaryo, kurgu üzerine konuşma, deneyimlerini paylaşma ve belki de önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmalar için birbirini tanıma fırsatı buldular. “Hamamlardan, kafelerden, eylem alanlarından, okul kantinlerinden ve toplantı salonlarından mekânsızmış gibi gözüken bedenlerimizi, aşklarımızı ve yaşamlarımızı” bu kez kısa film ve fotoğraflarla görünür kılıyoruz diyerek yola çıkan Homofobiye Karşı Sanat Ekibi'nden Damla Gülmez Şunları söyledi:
 
“Bu sene ilkini gerçekleştirdiğimiz atölyelerde konusunda uzman isimlerle bir araya geldik, bizimle birikimlerini paylaştılar, bizlerin yapıp etmek istediklerini dinlediler. Kaos Kültür Merkezi'nde gerçekleşen bu buluşmaların yapılan birkaç saatlik atölyenin ötesinde bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum. Bizler homofobi ve transfobiyi mesele edinmiş ve mücadelede sanatı bir araç olarak kullanma yöntemini benimsemiş insanlar olarak, birlikte üretmenin temellerini attık.”
 
Homofobiye Karşı Sanat Programı dâhilinde 3-4-5 Mayıs tarihlerinde Ali Saltan yürütücülüğünde “Anlatmanın Başka Biçimleri Fotoğraf Atölyesi”, 12-13 Mayıs tarihlerinde İnan Gündoğdu yürütücülüğünde “Senaryo Geliştirme Atölyesi” ve 14 Mayıs'ta Thomas Balkenhol yürütücülüğünde “Kurgu Atölyesi” yapıldı.
 
Buluşma 5. Diyarbakır film Günleri aracığı ile Diyarbakır'da
19 Mayıs’ta, İranlı Kürt sinemacı Îbrahîm Saîdî’nin filmi Mandû (Yorgun) ve yönetmenin katılımıyla gerçekleşen bir söyleşiyle başlayan 5. Diyarbakır Film Günleri 20 Mayıs programında Kaos GL tarafından düzenlenen bir bölüm de yer aldı. Saat 16:00'da Oktay İnce'nin “Pembe Teskere” ve Emre Yalgın'ın “Pembe Gri” filmlerinin gösterimi ardından akademisyen Devrim Sezer ve sanatçı Şener Özmen’in katıldığı “Milliyetçiliğin Kapadığı Kapılar Nelerin Üstünü Örter?’’ başlıklı bir söyleşi gerçekleşti.
 
Lezbiyenler ve Biseksüel Kadınlar Buluşmasında Sanat da Vardı
19 Mayıs Perşembe günü bir araya gelen kadınlar için kısa bir video gösterimi hazırlayan Kaos'lu Kadınlar kahvaltı ve tanışmanın ardından çalışmalarını katılımcılarla paylaştılar. Sokaktaki insanların “lezbiyen” ve “kadın kadına aşk” algılarının katılımcılara sunulduğu videonun ardından devam eden kadın buluşmasında öğle yemeği molasında fotoğraf sanatçısı Aslı Aydoğan “Aç Yüzünü” fotoğraf sergisinin devamı niteliğinde fotoğraflamalar yaptı.
 
Kaos GL'den Seçin Tuncel yapılan çalışma ile ilgili şunları söyledi:
 
“Aç Yüzünü fotoğraf sergisi 2007 yılında Nevruz Ebru Aksu ile birlikte gerçekleştirdiğimiz, eşcinsel ve biseksüel kadın görünürlüğü için kadınları cesaretlendirmek adına yapılan bir çalışma. 2007 yılında Nevruz 12 kadını fotoğraflamıştı. Amacımız bu sergiyi devam ettirip yıllar geçtikçe yüzünü açan kadınlarla bu sergiyi genişletmekti. Bazı teknik ve maddi nedenlerden dolayı birkaç senedir ara verdiğimiz bu çalışmaya tekrar devam ediyor olmak çok heyecan verici. Bu sene yüzünü açan kadınlarla sayımız 26'ya ulaştı. Önümüzdeki senelerde sayımızın gitgide artacağına inanıyorum.”
 
Aslı Aydoğan'ın katkılarıyla çekilen fotoğraflar öncekilerle birlikte 21 Mayıs Cumartesi günü Best Otel'de yapılan resepsiyonda sergilendi ve aynı akşam öykü yarışması ödül töreni gerçekleşti. Bu sene “her yerdeyiz” teması ile 6.'sı düzenlenen Kadın Kadına Öykü Yarışması onur jürisi olarak sanatçı İlkay Akkaya da resepsiyona katıldı ve ödülleri sahiplerine takdim etti.
 
Homofobi ve Transfobiye Karşı Enternasyonal Yürüyüş Sokak Performansları ile Renklendi
6. Homofobi Karşıtı Buluşma'nın son bulduğu enternasyonal yürüyüşte Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Trans (LGBT) bireyler ve homofobi / transfobi karşıtları “cinsel yönelim” ve “cinsiyet kimliği” realitesinin tanınmasını istediler.  Kurtuluş Parkı'ndan başlayan ve Sakarya Caddesi'nde son bulan yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı ve İstanbul Lambda'dan Gizem Aksu ve Ankara Sahne Dışı Sokak Tiyatrocuları 17 Mayıs Homofobi Karşıtı Gün için hazırladıkları sokak performanslarını sergilediler. Gösterimler yürüyüşe katılanların yanı sıra sokaktaki insanlar tarafından da ilgiyle izlendi.
 
İlgili Bağlantılar:
 
 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam