05/03/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Çankaya Belediyesi’nin HPV farkındalığı için Esat Çankaya Evi’nde düzenlediği etkinlikte Dr. Filiz Ak konuştu.

“HPV aşısı ücretsiz olmalı ve ulusal aşı programına girmeli” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çankaya Belediyesi’nin HPV farkındalığı için Esat Çankaya Evi’nde düzenlediği etkinlikte Dr. Filiz Ak konuştu.

Fotoğraflar: Seçin Tuncel / Kaos GL 

Çankaya Belediyesi'nin Eşitlik ve Farkındalık Ayı kapsamında programına aldığı Dünya HPV Günü etkinliği bugün (5 Mart) gerçekleşti. 

Esat Çankaya Evi’nde Kaos GL Derneği ile ortak düzenlenen etkinlikte Dr. Filiz Ak konuşmacı oldu. Esat Mahallesi sakinlerinin, LGBTİ+ aktivistlerinin katıldığı etkinlikte, Ak konuşmasına heteroseksist tıbbın LGBTİ+’ları yok saydığına değinerek başladı.

Ak, “Cinsel sağlık ve aile planlaması kaynakları, heteroseksist bir algıyla heteroseksüel kadına göre anlatılıyor. Evet, lezbiyen biseksüel kadınların sağlık taraması popülasyondan farklı değil ama farklı olan bir takım riskler var. Örneğin ayrımcılığa uğrayan gruplarda anksiyete ve depresyon riski yüksek. Heteroseksist tıbbi uygulamalar ne yazık ki bu riskleri gözden kaçırıyor” dedi.

“Lezbiyenler de risk grubunda”

HPV’nin ciltten cilde, yakın temas yoluyla ve cinsel ilişki sırasında vajinal, anal veya oral yolla bulaştığını hatırlatan Ak, “Tuvaletlerden yüzeysel temasla bulaş olmuyor ancak HPV ile enfekte kişilerin kullandığı seks oyuncaklarından/nesnelerinden bulaş olabiliyor. Bu sebeple erkeklerle cinsel ilişkiye girmeyen lezbiyenlerde risk grubunda, seks oyuncaklarından ya da biseksüel partnerlerinden HPV bulaşabilir” dedi.

“Aşı HPV’nin 4 türüne karşı koruma sağlıyor”

HPV’nin yüzden fazla alt grubu olduğuna değinen Ak, özellikle 4 türünün rahim ağzı kanserlerinden sorumlu tutulduğunu hatırlattı. HPV’den korunmanın en önemli yolunun aşı olduğunu, aşıların HPV’nin 4 türüne karşı koruma sağladığını söyledi.

“HPV aşısı ücretsiz olmalı”

“Dünya Sağlık Örgütü, HPV aşılarının güvenli kullanımına ilişkin raporlar yayınladı ve HPV aşısının ulusal aşı programına girmesini öneriyor” diyen Dr. Ak, HPV aşısının Türkiye’de oldukça yüksek bir fiyatı olduğunu, herkesin erişebilmesi için HPV aşılarının ve test merkezlerinin ücretsiz ve anonim olması gerektiğini söyledi.

Etkinlik, katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.

İlgili haber:

HPV nedir, biliyor musun?

“Ücretsiz anonim HPV test merkezi istiyoruz!”

Lezbiyenim, HPV pozitifim!


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam