30/05/2011 | Yazar: KAOS GL

İstanbul Şişli'de 19 Ocak 2007'de öldürülen gazeteci  Hrant'ın Dink cinayeti davasının 18.

Hrant'ın Arkadaşları Güler ve Çiçek'in Yargılanmasını İstiyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İstanbul Şişli'de 19 Ocak 2007'de öldürülen gazeteci  Hrant'ın Dink cinayeti davasının 18. duruşması bugün (30 Mayıs) Beşiktaş Adliyesi'nde görülüyor.
 
19 sanıklı davanın 18. duruşması oturum açılmadan üye hakimlerinden birinin önemli bir mazereti olduğu gerekçesiyle saat 12:30'a ertelendi.
 
Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in tutuklu yargılandığı davanın duruşmasını Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili adayı Oktay Ekşi, İbrahim Betil, Rakel Dink, Hrant Dink'in kızı Delal Dink, kardeşleri  Hosrof, Yervant,  Zabel, Haygan ve Haycan Dink, gazeteciler Oral Çalışlar, Rober Koptaş ve Avrupa Komisyonu'ndan Sema Kılıçer'in de aralarında bulunduğu izleyici grubu takip etmek için bekliyor.
 
Uzun zamandır mahkemenin dinlemek istediği cinayet tanıklarından çaycı Emale Çakmakçı bugün adliyeye geldi; duruşmada Çakmacı'nın da dinlenmesi bekleniyor.
 
Duruşma başlamadan önce, başından beri davanın takipçisi olan Hrant'ın Arkadaşları'ndan bir grup saat 10:00'da Dolmabahçe'de buluştu. Grup Dolmabahçe'den, çevreden geçen arabaların korna çalarak desteğiyle, Beşiktaş İskelesi'nde diğer grupla buluştu.
 
Beşiktaş İskelesi'nde, aralarında Rakel Dink, İstanbul bağımsız milletvekili adayları Sebahat Tuncel ve  Sırrı Süreyya Önder ile Ufuk Uras, Ümit Kıvanç, Masis Kürkçügil, Tayfun Mater, Gençay Gürsoy, Cengiz Aktar, Hayko Bağdat, Osman Kavala, Oral Çalışlar, Yıldırım Türker ve Zeynep Tanbay'ın da bulunduğu yaklaşık 300 kişilik grup "Unutmayacağız" ve Hrant İçin Adalet İçin" pankartlarıyla toplandı.
 
Grup, "Muammer Güler Yargılansın", "Faşizme İnat, Kardeşimsin Hrant", "Faşistler Vuruyor, AKP Koruyor", "Cemil Çiçek Yargılansın", "Hepimiz Hrantız, hepimiz Ermeniyiz" sloganları attı.
 
Hrant'ın Arkadaşları'ndan Mehmet Esen yaptığı basın açıklamasında, mahkemenin hükmü yaklaştıkça gerçekten uzaklaşılsa da, aynı kararlılıkla  Hrant'ın yanında olacaklarını söyledi.
 
"Umudumuz zamana yenik düşmesin"
"Bu ülkede belki de başka hiçbir duruşmada yapılmayan bir şey yapıldı; ilk günden beri, katlin kronolojisi üzerinden tek tek, isimlerini vererek, adres göstererek, bağlantıları anlatılarak, şimdi içerde tutulan bir kaç tetikçi ile yetinmeyeceğimizi, ağabeyler istediğimizi söyledik.
 
Ağabeyler her kimse tek tek adlarını söyledik... Başından beri, savsaklayarak, alay ederek, yok sayarak, gözdağı vererek tanıklığımızın bitmesine çalıştılar. Mahkemelerde sabrı zorlayan duruşma oyunları oynadılar... Kendi adamlarını kolladılar; yetmedi, şimdi de alenen milletvekili adayı ilan ettiler!
 
Umudumuz zamana yenik düşmesin, tanıklığımız gücünü kaybetmesin diye, sözün bittiği bugün yine buradayız. Sokaklarda gelecek vaatleriyle dolaşan seçim arabalarından Hrant'ın katillerine gözdağı verecek tek ses duyamasak da, mahkemenin hükmü yaklaştıkça, gerçek bizden uzaklaşsa da, bir daha yazamasa da kalem kanaya kanaya, biz yine burada olacağız... Bugün olduğu gibi, her gün acımızın ağacını sulayarak o kocaman yürekli adamın anısını taptaze tutacağız.
Hrant için, adalet için!"
 
Basın açıklamasının ardından grup, Beşiktaş İskelesi'nden sloganlar ve alkışlar eşliğinde Adliye'ye yürüdü.
 
İstanbul bağımsız milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder, "Takibine başladığımız bu davadaki kararlılığımız öfkeye dönüşüyor. Bu davanın sorunluları hala devleti temsilcileri ve bunlardan adalet beklemek ne kadar gerçekçi? Bu olayın arkasında duran da tetiği çeken de, ona malzeme veren de herkes yargılanacak" dedi.
 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam