12/03/2019 | Yazar: Yıldız Tar

Yetkin Yayınları’nın Hukuk Sözlüğü’nde nefret söylemi: “Homoseksüel” kavramı “eşcinsel, cinsi sapıklık, ibne” diye açıklanıyor.

“Hukuk Sözlüğü”ne göre homoseksüel: “Cinsi sapık, ibne” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yetkin Yayınları’nın Hukuk Sözlüğü’nde nefret söylemi: “Homoseksüel” kavramı “eşcinsel, cinsi sapıklık, ibne” diye açıklanıyor.

Ders kitapları, kaynak kitaplar özellikle öğrenciler için “hap bilgi” sunan kitaplar. Bu kitapların üniversiteye ya da başka sınavlara hazırlık için olanlarında sorulara açıklamalı yanıtlar veriliyor. Üniversite öğrencilerinin faydalandığı kitaplarda ise derslere yardımcı olması beklenen bilgiler yer alıyor.

Yetkin Yayınları’ndan çıkan “Hukuk Sözlüğü” de hukuk öğrencilerine bilgi vermesi için yayınlanmış bir kitap. Prof. Dr. Ejder Yılmaz’ın hazırladığı kitabın iki boyu bulunuyor.

Sözlüğün 2005 basım tarihli büyük boyunun 487. sayfasında “homoseksüel” ve “homoseksüellik” kelimeleri şöyle açıklanıyor:

Homoseksüel: Aynı cinsten kişilerin birbirlerine karşı cinsle tutku duyması; eşcinsel; cinsi sapıklık türü; ibne karş. Heteroseksüel”

Homoseksüellik: Cinsel sapıklık”

Kitabın 2010 basım tarihli küçük boyunun 308. sayfasında da aynı ifadeler yer alıyor.

Kitap, eşcinselliği “cinsi sapıklık” diye tanımlayarak nefret söyleminde bulunuyor ve cinsel yönelim temelli ayrımcılık yapıyor.

“Sapıklık” değil cinsel yönelim!

Öte yandan Kaos GL Derneği’nin 2018 yılında yenilediği Sıkça Sorulan Sorular kitapçığında eşcinsel ve eşcinsellik kelimeleri şöyle açıklanıyor:

Eşcinsel: Kendi cinsinden olanlara duygusal, erotik ve cinsel yönelim içinde bulunan kadın veya erkek. Homoseksüel’in (Homosexual) Türkçesidir. Hem kadın eşcinseller hem de erkek eşcinseller için kullanılır. Günlük hayatta daha çok erkek eşcinselleri ifade ettiğinden erkek eşcinseller için “gey”, kadın eşcinseller için “lezbiyen” isimleri de kullanılır.

Eşcinsellik: Aynı cinsiyetten iki kişi arasındaki cinsel ve/veya duygusal çekimi ifade eder. Zamanında bir tıp terimi olarak kullanıldığından günümüzde “homoseksüel” ile “homoseksüellik” terimleri kullanılmamaktadır. Eşcinsellik, “homosexuality” teriminin birebir çevirisi olduğu halde, “homoseksüellik” terimine yüklenmiş olumsuzluğu taşımadığından Türkiye’deki LGBTİ hareket tarafından gerektiğinde kullanımı devam etmektedir.

İlgili haber:

KPSS’ye hazırlık kitabında homofobi

 


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam