12/03/2019 | Yazar: Yıldız Tar

​Av. Kerem Dikmen, Hukuk Sözlüğü’nün homofobisini KaosGL.org’a değerlendirdi.

Hukuk Sözlüğü’nün homofobisi: Skandal, fahiş bir hata! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Av. Kerem Dikmen, Hukuk Sözlüğü’nün homofobisini KaosGL.org’a değerlendirdi: “Açık bir nefret söylemi. Skandal ve fahiş bir hata!”

Yetkin Yayınları’ndan çıkan “Hukuk Sözlüğü”nde “homoseksüel” kelimesinin “cinsi sapıklık” ve “ibne” olarak tanımlanmasını Kaos GL Derneği Hukuk Koordinatörü Av. Kerem Dikmen değerlendirdi.

TIKLAYIN: “Hukuk Sözlüğü”ne göre homoseksüel: “Cinsi sapık, ibne”

Av. Dikmen, Prof. Dr. Ejder Yılmaz’ın hazırladığı kitapta bu tarz ifadeler olmasının “skandal” ve nefret söylemi olduğunu söyledi:

“Homoseksüel ifadesi tıp literatüründen hareket etmesinden ötürü tek başına yanlışlık içeriyorken hukuk sözlüğündeki böyle yer bulması; bir de “ibne” olarak açıklanması adeta bir skandal. Bu yayın ayrı bir eleştiriye tabi tutulmalı çünkü hukuk yayınlarının hata yapma toleransı yok. Bu yayınlar rehber olma iddiasında.”

Av. Dikmen, Vejdeland vs. İsveç kararına atıf yaparak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarında “cinsi sapıklık” ifadesinin açık bir nefret söylemi olarak nitelendiğini de hatırlattı:

“Kavramlar zamanla yeni anlamlar kazansa, yeni açıklamalara göre tarif edilse de hukuk sözlüğü bir temel kaynak olarak güncellenmesi zorunlu bir yayın. Yani geçmişe sığınarak bir mazeret üretemez kimse. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarında “cinsi sapıklık” ifadesi açık bir nefret söylemi olarak niteleniyor. Nefret suçları konusunda raporlar yayımlayan AGİT’in rapor ve yayınlarıyla diğer uluslararası kaynaklar da açık. Hukuk fakültelerindeki yaygın tabirle izah edilmesi gerekirse bu ifade bir fahiş hata.”

İlgili haber:

KPSS’ye hazırlık kitabında homofobi


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam