29/05/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak’ın öncülüğünde sunulan LGBT’lerin sorunlarına ilişkin araştırma önergesi bugün Meclis’te reddedildi.

Hükümet LGBT’leri İnkâr Etmeye Devam Ediyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak’ın öncülüğünde sunulan LGBT’lerin sorunlarına ilişkin araştırma önergesi bugün Meclis’te reddedildi.
 
Genel Kurul’da CHP Milletvekilleri Binnaz Toprak ve Aykan Erdemir ile BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü önergenin gerekliliği hakkında konuşurken AKP Milletvekili Türkan Dağoğlu önergeye karşı çıktı.
 
“Bu Bir Hastalık Değil!”
Konuşmasına vekilleri LGBT’lerle empati kurmaya çağırarak başlayan CHP’li Toprak, “insanlar seçerek LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) bireyi olmuyorlar. Başkaları tarafından kandırılarak da olmuyorlar. Bu bir hastalık değil, tedavi edilebilecek bir şey değil,” dedi.
 
Koskoca Türkiye’de LGBT’lere Yer Yok Mu?
Çocukları LGBT olan ailelerin hikâyelerini anlatan “Benim Çocuğum” belgeselinden bahseden CHP’li Erdemir ise “koskoca Türkiye’de LGBT’lere yer yok mu?” diye sordu. Erdemir, ayrıca eski Kadın ve ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selam Aliye Kavaf’ın "eşcinselliğin tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu düşünüyorum" sözlerini hatırlattı. Erdemir’in konuşması sırasında kendisine salondan çeşitli hakaretler yöneltildi.
 
“Bütün Mesele Homo Olmadığın Hâlde Homoların Hakkını Savunabilmektir”
BDP’li Ertuğrul Kürkçü, LGBT’lerin toplumun geri kalanıyla eşit olmaları için kanunla güvence altına alınmaları gerektiğini belirtti. Kürkçü, Başbakan’ın 2002’deki “eşcinsellere yasal güvence şart” sözlerine dikkat çekerek bugün de böyle düşünüp düşünmediğini sordu.
 
“Bazı kadınlar, bazı kadınları, bazı erkekler bazı erkekleri sevebilirler, bu hayatımızın hakikatidir; bununla yaşamayı öğrenmek büyük çoğunluğun görevidir. Heteroseksüel, Türk, orta sınıf, carî ahlâkı savunmak kolay şeylerdir; yasa sizden yanadır, devlet sizden yanadır, toplum sizden yanadır. Türkiye, Türkler Kürtlerin, heteroseksüeller eşcinsellerin, erkekler kadınların, yaşlılar gençlerin, hali vakti yerinde olanlar yoksulların hakkını savunduğu zaman hakikaten başka bir ülke olacak.”
 
AKP’li Türkan Dağoğlu: Bu Normal Dışı Bir Davranıştır
LGBT önergesine karşı çıkan AKP’li Türkan Dağoğlu ise “bir tıp doktoru olarak LGBT denen durumun normal dışı bir davranış olduğunu” düşündüğünü söyledi. AKP’nin yasalar önünde herkesi eşit saydığını belirten Dağoğlu, önergenin “genel halkın onaylamayacağı yaşam biçimlerine kapı aralayarak, bir nevi özendirerek, toplumsal bozulmayı tetikleyeceğini” iddia etti.
 
“Eşcinsel Evlilikler Toplumsal Bir Bozulmadır”
“Kadın cinayetleriyle mücadelemizde biz kimseyi trans birey olduğu için görmezden gelmedik. Kadın cinayeti de olsa, erkek cinayeti de olsa, cinsel eğilimleri farklı kişilere yönelik saldırı ve öldürme girişimleri de olsa biz tümüne şiddete karşı sıfır tolerans politikamızla yaklaştık. Dolayısıyle, burada LGBT bireylere karşı bir kayıtsızlık görüldüğü yönündeki iddialar gerçekle bağdaşamamaktır. Kadının kadınla erkeğin erkekle evlenmesi bir hak değil, bilakis cinsel kalıpların ters yüz edilmesinin marifetmiş gibi ortaya koyan toplumsal bir bozulmanın önünü açan bir uygulamadır.”
 
Dağoğlu, LGBT haklarını konusunda Batı’nın rol model olarak görülmemesi gerektiğini söyledikten sonra Batı’dan örneklerle çelişkili sözler sarf etti: “Kendimize bu konuda Batı’yı model almamız gerektiği yönündeki iddiaları ise temelsiz buluyorum. Keza hepimizin medyadan takip ettiği gibi Fransa’nın ünlü tarihçilerinden Dominique Venner Paris’in ünlü Notre-Dame Katedrali’nde ülkesinde eşcinsel evliliğin yasalaşmasını protesto etmek için geçtiğimiz günlerde intihar etti. Söz konusu kanunun iptali yönünde Fransa’da yüz binlerce kişinin katıldığı protesto gösterilerinin düzenlenmesi de aslında bu konuya henüz Türkiye dâhil birçok gelişmiş ülkenin hatta ve hatta ileri demokrasi gösteren ülkelerin kamuoylarının hazır olmadığını göstermektedir.”
 
“LGBT’ler İçin Sivil Toplumla Ortaklaşmalıyız”
AKP’li Dağoğlu, araştırma önergesine karşı çıksa da sivil toplumla işbirliği yaparak LGBT’lere yönelik ayrımcılığın sona erdirilmesi gerektiğin vurguladı: “Yapılması gereken sivil toplumla ortak bir çalışma yürüterek trans bireylere yönelik nefret saldırıları ve cinayetlerinde önalıcı tedbirler getirilmesi, bunun aksi yönünde davranan görevlilerin ve yargı mensuplarının keyfî veya ayrımcı gerekçelerle kararlar almasının etkin şekilde önlenmesidir. Bunun için de bir nevi yerelde gözümüz olan sivil toplumun karar alıcı, etkin bir diyalog süreci içinde olması gerektiğine inanıyorum.”
 
Konuşmaların ardından yapılan oylamada LGBT’lerin sorunlarının araştırılması önergesi reddedildi. 

Etiketler: yaşam
İstihdam