19/11/2019 | Yazar: Kaos GL

Geçirdiği beyin kanaması nedeniyle kaybettiğimiz Hülya Türker’in doktora tezi artık kitap. Kitap, interseks çocukların hak ihlallerini interseks aktivizmini de unutmadan ele alıyor.

Hülya Türker’in kitabı yayımda Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Geçirdiği beyin kanaması nedeniyle 10 Temmuz’da aramızdan ayrılan Hülya Türker’in “İnterseks Çocuklara Yönelik Tıbbi Müdahale Sorunu Bağlamında Toplumsal Cinsiyet ve Beden” isimli doktora tezi artık kitap.

Kaos GL Derneği’nin yayımladığı kitap interseks çocuklara yapılan tıbbi müdahaleleri sosyolojik ve eleştirel olarak inceliyor.

Aylime Aslı Demir ve Cevahir Özgüler’in yayına hazırladığı kitabın önsözünü Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı’nda "Queer Teori" derslerini yürüten ancak Kanun Hükmünde Kararnameler’in ardından emekli olmaya zorlanan Alev Özkazanç’ın imzasını taşıyor.

Arka kapak yazısı ise İnterseks Türkiye ve İnterseks Anatolya gönüllülerinden: “Türkiye’de henüz çok yeni ancak yoğun ve zorlu bir süreç yaşamış bir interseks hareketinin içinden gelen interseks bireyler olarak, toplumun sayısal olarak hiç de azımsanmayacak ancak sesi duyulmayan bu kesimini kapsamlı çalışma konusu yapan Hülya Türker’e şükranlarımızı sunuyoruz.”

İhlallere karşı aktivizm!

Üç bölümden oluşan kitapta Hülya Türker, “İnterseksüelliğin Söylemsel İnşası”, “İnterseks Çocuklara Yönelik Tıbbi Müdahaleye İlişkin Güncel Tartışma” ve “Hak Özneliği ve Cinsiyetlendirilmiş Beden” konularını ele alıyor.

Türker kitabın girişinde, “Çalışma kapsamında tüm interseks bireyler değil yalnızca interseks çocuklara yönelik tıbbi müdahalenin sorunsallaştırılıyor olmasının sebebi bu tür operasyonların büyük çoğunluğunun yalnızca ebeveynlerin rızası alınarak yapılıyor olması” diyor ve çalışmasının interseks hakları mücadelesinin bağımsız ele almayacağını vurguluyor.

Kitaba ulaşmak için burayı ziyaret edebilirsiniz. 

 


Etiketler: insan hakları, kültür sanat
nefret