30/01/2013 | Yazar: Osman Bulugil

Galatasaray‘ın Sneijder transferiyle birlikte gundeme gelen yeni Hagi olabilirligi tartışması aslında futbolu basit bir istatistik meselesi olarak algılamaktan kaynaklanıyor.

Galatasaray‘ın Sneijder transferiyle birlikte gundeme gelen yeni Hagi olabilirligi tartışması aslında futbolu basit bir istatistik meselesi olarak algılamaktan kaynaklanıyor. Bireysel kıyasın imkansızlıgı bir tarafa, bugün izledigimiz Sneijder ve 10 numara olarak atfedilen oyuncular, didişme futbolundaki az sayıda kalan ofansif futbol bilgisiyle oyun tekniklerini var ediyor. Bu açıdan Sneijderın futbolunun analizini, başka bir futbolun esintilerini sunan 10 numaraların analiziyle aynı düzlemde düzlemde düşünmenin handikapına vurgu yapalım.
10’ların Nesli Tükenirken
Son yıllarda takımlar hem 10 numara bulmakta zorlanıyor hem de birçok takım yaratıcılığı yüksek, maçın skorunu değiştirebilen bu futbol üstatlarını kullan(a)mıyor. Futbolun gelişiminde güzel oyunu en çok sevdiren, izleyenlerin gözlerini kırpmalarına bile izin vermeyen 10 numaraların sayısı her geçen yıl azalıyor.
 
Özellikle son dönemde futbolda defansif orta saha oyuncularına (defensive midfielder ve box to box midfielder) artan rağbet, takımların sistemlerini önce gol yememek üzerine kurmalarından kaynaklanıyor. Çünkü 10 numara olarak nitelendirdiğimiz oyuncular top kapmak için pek de mücadele vermiyor. Özellikle Premier Lig’de takımlar mücadele gücü yüksek oyuncuları tercih ediyor. İspanya La Liga’da ise durum biraz daha farklı ve Latin Amerikalı oyuncuların fazlalığı nedeniyle yaratıcı gücü yüksek, teknik, maçın kaderini etkileyebilen oyuncular yer bulabiliyor.
 
10 numarayı takımlarda birçok oyuncu giyiyor. Fakat forvet arkası oynayan, sadece kısa paslar kullanan ve tek görevi forvetlere asist yapmak olan oyuncuları 10 numara olarak değerlendirmek pek de yerinde bir tanımlama değil. Oyun bilgisinin en üst düzeyde olması temel ayrımı oluşturuyor. Oyunu okuyabilen, sahada orkestra şefi gibi takımı yönetebilen, gerektiğinde orta sahanın ortasına gelip oyun kurabilen ve maçı tek başına çevirebilen oyuncular 10 numara olarak nitelendirilir. Bu tip oyuncular mükemmel yetenekleri bir yana oyun bilgileriyle, oyunu okuyabilmeleriyle öne çıkıyor. Çünkü onları diğerlerinden ayıran bu özellikleridir ve bu sayede takımın beyni olarak oynuyorlar. Günümüzde oynayan ve yakın geçmişte futbolu bırakan futbolun orkestra şeflerine örnek vermek gerekirse; Zidane, Ronaldinho, Messi, Rivaldo, Hagi sadece birkaç tanesi. 
Günümüz futbolunda hemen her takımda 10 numarayı giyen oyuncular var ama hiçbiri gerçek 10 numara özelliklerini taşımıyor. Biraz teknik olan ve asist yapabilen her oyuncuya 10 numara veriliyor. Bu da örnek verdiğimiz futbolun maestroları ile bu oyuncuları aynı kefeye koymak anlamına geliyor. Bu açıdan 10 numara olarak nitelendirilen oyuncuları diğerlerinden ayırmak gerekiyor.

Günümüz futbolunda yetenekli birçok oyuncu var fakat gerçek 10 numara sayısı artık çok az. İlerleyen yıllarda futbolun daha çok mücadele gücü üzerine kurulacağını da düşünürsek 10 numaraları mumla arar hale geleceğiz. Çünkü -başta İngiltere olmak üzere- birçok kulüp altyapılarında bu tip oyuncuları tercih etmiyor. Bu yönüyle futbolun -güzel oyunu- zevkli hale getiren 10 numaralardan yoksun kalma yolunda ilerliyor olması, gelecek için en önemli sorunların başında geliyor.  


Etiketler: yaşam, spor
nefret