27/02/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Hürriyet gazetesi okur temsilcisi Faruk Bildirici, gazetenin eşcinselleri ve HIV ile yaşayanları suçlu ilan eden haberlerine ilişkin yaptığımız değerlendirmeyi köşesine taşıdı.

Hürriyet okur temsilcisi: “AIDS’i eşcinsellik ile eşdeğer göstermek yanlışı daha da büyütüyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hürriyet gazetesi okur temsilcisi Faruk Bildirici, gazetenin eşcinselleri ve HIV ile yaşayanları suçlu ilan eden haberlerine ilişkin yaptığımız değerlendirmeyi köşesine taşıdı.

Fotoğraf: Faruk Bildirici

Hürriyet gazetesi okur temsilcisi Faruk Bildirici 25 Şubat Pazartesi günü, gazetenin eşcinselleri suçlu gösteren ve habere konu olan kişilerin HIV statüsünü ifşa eden haberlerine ilişkin yaptığımız değerlendirmeyi köşesine taşıdı.

Bildirici, 18 Şubat’ta da köşesinde kaosGL.org’un değerlendirmesine yer verdiğini buna rağmen Hürriyet’in internette yayımladığı haberi değiştirmediğini üstelik haberin takip haberinde de hem eşcinselleri hem de HIV ile yaşayanları suçlu gösterdiğini ve Hürriyet’in kişilerin HIV statüsünü ifşa ettiğini yazdı.

Bildirici, gözaltına alınan iki kişinin haberde suçlu gösterilmesinin doğru olmadığını söyledi ve gazetecilerin görevinin kişileri ahlaki ve insani açıdan eleştirmek olmadığını hatırlattı.

“Ayrımcılık söz konusu”

Bildirici’nin konuyla ilgili değerlendirmesinin tamamı şöyle:

“Kaos-Gl Derneği’nin, “Haberde kişilerin suç bağlantısı olmadığı halde cinsel yönelimlerinin vurgulanmasının ayrımcı bir söylem olduğu” eleştirisine geçen hafta bu köşede yer vermiştim.

“Fakat Hürriyet internetteki haberde bir değişiklik olmadığı gibi devam haberinde de aynı yaklaşım sergilenmekle kalmadı; bu kez gözaltına alınan iki eşcinselin ‘HIV virüsü taşıdıkları’ yazıldı. Pozitif-İz Derneği’nden yapılan açıklamada, bu haberde ‘ayrımcılık yapıldığı’ vurgulandı ve İnsan Hakları Sözleşmesi ile Hasta Hakları Yönetmeliği’ne atıfta bulunularak ‘Tıbbi tanılar kişinin rızası, hâkim kararı ya da tıbbi zorunluluk olmadan açıklanamaz’ denildi. Ayrıca ‘HIV kavramının sonundaki v harfi ‘virüsü’ tanımlar. O nedenle HIV’in sonuna haberdeki gibi ‘virüsü’ kelimesini eklemek ‘virüsün virüsü’ gibi anlamsız bir ifade’ eleştirisinde bulunuldu.

“Ne yazık ki her iki derneğin eleştirisi de haklı. İki haberde de eşcinsellere yönelik ‘ayrımcılık’ söz konusu. Elbette HIV bir hastalık ve kişilerin rızası olmadan haberde açıklamak yanlış. AIDS’i eşcinsellik ile eşdeğer göstermek bu yanlışı daha da büyütüyor. Hem bu yaklaşım çok eskilerde kalmıştı, maalesef bu haberlerle yeniden tedavüle sokulmuş oluyor.

“Bir de Kaos-Gl’nin ‘bu kişilerin suç bağlantısı olmadığı’ eleştirisini inceledim. Her ne kadar haberde, Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü’ne göre polisin işlem yaptığı belirtilse de, Türk Ceza Yasası’nda fuhuş suç olarak nitelendirilmiyor. TCK’ya göre, “fuhuş yaptırmak, fuhuşa zorlamak, fuhuşa teşvik etmek, fuhuşa aracılık etmek, fuhuşa yer temin etmek vb” suç. Hatta Anayasa Mahkemesi, fuhuş yapanlara Kabahatler Kanunu çerçevesinde para cezası verilmesi kararını da iptal etmişti.

“Bu nedenle gözaltına alınan iki kişinin haberde suçlu olarak gösterilmesi doğru değil. Tabii ahlaki ve insani açıdan eleştirilebilirler ama onu yapacak merci biz gazeteciler değiliz...”

İlgili haberler:

“Eşcinsellik suç değil, kişi eşcinsellikle suçlanamaz”

Hürriyet eşcinselliği kriminalize ediyor

Hürriyet ve Akit, HIV ile yaşayanları kriminalize ediyor

Hürriyet okur temsilcisi Bildirici haberimize yer verdi

Hürriyet gazetesinin 2018 LGBTİ+ haberciliği karnesi

Pozitif-İz’den Hürriyet ve Akit’e: Tıbbi tanılar kişinin rızası olmadan açıklanamaz

“Ayrımcı haberler tüm HIV pozitif bireyler için büyük bir travmadır”

 


Etiketler: medya
İstihdam