18/02/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Hürriyet, Karaman’da suç olmadığı halde “fuhuş” gerekçesiyle gözaltına alınan kişilerin HIV statüsünü ifşa etti. Akit ile aynı başlığı atan Hürriyet masumiyet karinesini çiğnedi!

Hürriyet ve Akit, HIV ile yaşayanları kriminalize ediyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hürriyet, Karaman’da suç olmadığı halde “fuhuş” gerekçesiyle gözaltına alınan kişilerin HIV statüsünü ifşa etti. Akit ile aynı başlığı atan Hürriyet masumiyet karinesini çiğnedi!

Hürriyet gazetesi, eşcinselleri “suçlu” ilan ettiği 12 Şubat tarihli “Apart dairede iğrenç olay!” başlıklı haberinin takip haberinde de HIV ile yaşayanları kriminalize ediyor.

Hürriyet’te bugün yayımlanan Muammer Şen imzalı “Polis olduklarını söylemişlerdi... HIV virüsü taşıdıkları belirlendi” haberi ayrımcı söyleme sahip, özel yaşamın gizliliğini ihlal ediyor, masumiyet karinesini yok sayıyor. 

Haberde ifade edilen “HIV virüsü”nün yanlış bir kullanım olduğunu da belirtelim, “Human Immunodeficiency Virus / İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü”nün kısaltma halindeki doğru kullanımı yalnızca “HIV”dir.

Gazetenin daha önce yaptığı habere ilişkin yayımladığımız değerlendirmede, Kaos GL Derneği Hukuk Koordinatörü Avukat Kerem Dikmen atılı suç ile bağlantısı olmadığı halde gözaltına alınan kişilerin cinsel yönelimlerinin vurgulanmasının başlı başına ayrımcı bir söylem olduğunu ve eşcinselleri “suçlu” olarak lanse ettiğini belirtmişti. Gazete bu ayrımcı duruşundan geri adım atmadığı gibi bu defa da benzer şekilde kişilerin HIV ile yaşadığı iddiasını paylaşmakta beis görmüyor.

Hürriyet, Akit ile aynı başlığı mı atacaktı?

Akit gazetesi de aynı haberi “Suçüstü enselenen eşcinsel sapkınlardan HIV virüsü çıktı” başlığı ile yayımladı. Akit haberde eşcinselliği “sapkın” olarak tanımlayarak sürdürdüğü ayrımcı söylemine HIV ile yaşayanları kriminalize ederek devam etti.

Av. Demir: “Söz konusu haberler HIV ile yaşayanları kriminalize ederek halkı kin ve düşmanlığa teşvik ediyor”

Hürriyet ve Akit’te yayımlanan ayrımcı haberleri Pozitif-iz Derneği gönüllü avukatlarından Avukat Hatice Demir kaosGL.org’a değerlendirdi.

Demir fuhuşun Türk Ceza Kanunu’nda suç olmadığını hatırlattı ve gözaltına alınan kişilerin yapılan haberlerle özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğini, ayrıca bu haberlerde mahremiyet hakkı ve masumiyet karinesinin dikkate alınmadığını ekledi.

Demir şunları söyledi:

“Konuyla alakası olmamasına rağmen yönelim ve HIV statüsü ifşası hem kişisel verilerin gizliliğini hem de özel hayatın ve aile hayatının gizliliğini ihlal ediyor. Ayrıca söz konusu haberlerde yapılan operasyonla ilgisi olmamasına rağmen yönelim ve HIV statüsü belirtilmesi eşcinselleri ve HIV ile yaşayanları kriminalize ederek halkı kin ve düşmanlığa teşvik ediyor. Yine haberde sanki ücretli seks suçmuş gibi yansıtılmışsa da Türkiye hukukuna göre fuhuş tek başına suç değil, fuhuşa yer temin etmek ve fuhuşa aracılık etmek suç. Ayrıca haberde adres ve kişilerin isimlerinin yazılış biçimi kişilerin tespitini oldukça kolaylaştıracak şekilde ortaya konmuş, bu da yine özel hayata saygı, mahremiyet hakkı ve masumiyet karinesiyle bağdaşmamakta.”


Etiketler: medya
İstihdam