25/07/2019 | Yazar: Kaos GL

Hêvî LGBTİ+ Derneği, sivil toplum örgütlerini ve kamu kuruluşlarını mülteci düşmanlığına karşı ses çıkarmaya çağırdı.

Hêvî LGBTİ+: “Tekrar ediyoruz, mülteciler evinize hoş geldiniz!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hêvî LGBTİ+ Derneği, sivil toplum örgütlerini ve kamu kuruluşlarını mülteci düşmanlığına karşı ses çıkarmaya çağırdı.

2015 yılında İzmir'de yapılan “Mülteciler Hoş Geldiniz, Sınırları Açın” eyleminden bir kare 

Hêvî LGBTİ+ Derneği, İstanbul Valiliği’nin aldığı karar doğrultusunda kayıtsız ve Suriyeli sığınmacıların çeşitli sebeplerle, toplu olarak hukuksuz bir şekilde apar topar sınır dışı edildiği iddiası ile birlikte artan ırkçı ve mülteci düşmanlığını örgütleyen söylemlere yönelik açıklama yayınladı. 

Dernek açıklamasıyla çoklu ayrımcılığa, ırkçılığa, yabancı düşmanlığına, LGBTİ+ fobiye maruz kalan tüm mültecilerin yanında olmaya devam edeceğini duyurdu. 

“Suriyelileri geri gönderme vaadi, açıktan ırkçı pratikleri yarattı”

Hêvî LGBTİ+ Derneği açıklamasının tam metni şöyle:

“2011 yılında Suriye’de başlayan çatışmalarla milyonlarca insan yerlerinden edilmiştir. Yerinden edilen Suriyeliler, Türkiye başta olmak üzere birçok komşu ülkeye sığınmak zorunda bırakılmıştır. Geçici Koruma kapsamına alınan Suriyeli mülteciler, kayıt altına alındıkları şehirlerdeki işsizlik, güvenlik problemi, barınma vb. imkansızlıklardan dolayı yeni bir göç rotası olan İstanbul’a gelmek zorunda bırakılmışlardır.”

“Bu dönemde bir tür seçim vaadi olarak Suriyelileri geri gönderme söylemi yer yer plajlar gibi halka açık alanlara Suriyelilerin alınmasını engellemek gibi açıktan ırkçı pratiklerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur.”

“Son günlerde İstanbul Valiliği’nin aldığı karar doğrultusunda kayıtsız ve Suriyeli sığınmacıların çeşitli sebeplerle, toplu olarak hukuksuz bir şekilde apar topar sınır dışı edildiği iddia edilmektedir.”

“Bu tür haberlerin medyada görünür olmasıyla birlikte İstanbul Valiliği’nin konuyla ilgili açıklamasından kısa bir süre sonra, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ‘Geri kabul anlaşması ve vize serbestisi aynı anda yürürlüğe girecek, geri kabul anlaşmasını askıya aldık’ ifadelerini kullandı. Yapılan açıklamalarla mültecilerin AB ile yeni bir pazarlık aracı olarak kullanılmak istendiği anlaşılmaktadır.”

“İstanbul’da kayıtlı olmayan Suriyeli mültecileri hedef alan, uluslararası yasalara aykırı uygulamalar ile geçici koruma statüsünün Suriyelilere verdiği en temel hak olan ‘sınır dışı edilmeme’ hakkı ihlal edilmektedir. İddia edilen geri göndermeler ile tüm mülteci grupları açıkça tehdit edilmekte ve gelecekleri daha da güvensizleştirilmektedir.”

“Bizler çoklu ayrımcılığa, ırkçılığa, yabancı düşmanlığına, LGBTİ+ fobiye maruz kalan tüm mültecilerin yanında olmaya devam edeceğiz. Hêvî LGBTİ+ Derneği olarak toplumun tüm kesimlerini, özellikle sivil toplum örgütlerini ve kamu kuruluşlarını mülteci düşmanlığına karşı ortak bir ses çıkarmaya, davet ediyoruz. Her zaman söylüyoruz, tekrar ediyoruz: Mülteciler evinize hoş geldiniz.”


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam