17/01/2017 | Yazar: Yıldız Tar

Teknoloji devi IBM, LGBTİ haklarına olan desteğini bir kez daha göstermek, işyerinde çeşitlilik ve istihdamda eşitlik için logosunu gökkuşağına boyadı.

IBM’den gökkuşağı logosu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Teknoloji devi IBM, LGBTİ haklarına olan desteğini bir kez daha göstermek, işyerinde çeşitlilik ve istihdamda eşitlik için logosunu gökkuşağına boyadı.

Teknoloji devi IBM, 40 yıllık logosuna LGBTİ haklarına olan desteğini göstermek için yeni renkler kazandırdı. Gökkuşağı renklerine boyanmış IBM logosu yayınlandı. IBM; gökkuşağı logosuyla işyerinde çeşitlilik, kabul görme ve içerme yönündeki çalışmalarının süreceğini söylüyor.

IBM Çeşitlilik Birimi Başkanı Lindsay-Rae McIntyre, IBM’in çalışanları ve yeni yetenekler için eşit imkanlar sağlama yönünde devam eden çalışmalarının bir göstergesi olduğunu belirtti, “Her türden ayrımcılığa karşıyız” dedi.

IBM’in ayrımcılık karşıtı politikaları

IBM’in ayrımcılık karşıtı çalışmalarından bazıları şöyle:

*IBM, 1930’larda “eşit işe eşit ücret” politikası geliştirerek kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkına karşı mücadeleye başladı.

*IBM, eşitlikçi istihdam politikaları kapsamında cinsel yönelimi eşcinsel çiftlerin de heteroseksüel çiftlerin faydalandığı haklardan faydalanmasını sağlayacak şekilde kendi politikalarına ekleyen ilk şirket oldu.

*İşyerinde Onur Vakfı (Workplace Pride Foundation) geçtiğimiz yıl IBM'i üçüncü kez dünyanın LGBT’leri içeren en iyi şirketi seçti.

*IBM Hindistan’da onur yürüyüşünü destekledi ve Kuzey Karolina’daki LGBT karşıtı yasaları da eleştirdi.

Kurumsal Eşitlik Endeksi’nden de tam puan aldı

IBM, Human Rights Campaign’in 2016 Kurumsal Eşitlik Endeksi’ne göre de tam puan alan şirketler arasında yer alıyor. Kurumsal Eşitlik Endeksi (CEI) kriterleri, ABD’li kar amaçlı özel sektör işverenlerini değerlendiriyor. CEI kriterleri doğrultusunda hazırlanan yıllık rapor, büyük ABD firmalarının LGBT çalışanlar için kapsamlı politikalar, uygulamalar ve sosyal yardımlar benimsemeleri adına yol haritası hizmeti sunuyor.

Kaos GL’nin Türkçeleştirdiği endekse ulaşmak için tıklayınız.

Türkiye’de özel sektörde durum ne?

Kaos GL’nin “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı LGBTİ’lerin Durumu 2016” araştırmasına göre LGBTİ çalışanların çoğu işyerinde gizlenmek zorunda kalıyor, kimliğini açıklayanların ise 3’te 1’i ayrımcılığa uğruyor.

İlki geçtiğimiz yıl, “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı LGBTİ’lerin Durumu” başlığıyla yayınlanan raporun 2016 yılı araştırmasında 85 kişinin anket cevapları yer alıyor. Göregenli’nin önsözde yazdığına göre araştırmanın en temel bulgusu “LGBTİ çalışanların işyerlerinde cinsiyet kimliklerini veya cinsel yönelimlerini gizlemek zorunda bırakıldıkları gerçeği”.

Araştırmaya göre, özel sektör çalışanı her 3 LGBTİ’den 1’i işyerinde cinsel kimliğine dair tamamen kapalı. Sadece 10 kişiden 3’ü kimliğine ilişkin tamamen açık olabiliyor, yaklaşık aynı oranda kişi ise ancak kısmen açık davranabiliyor. Bu açıklık da çoğunlukla yönetime veya amirlere değil, yakın arkadaşlara veya diğer LGBTİ çalışanlara dönük olabiliyor.

Yaklaşık olarak sadece 5 çalışandan 1’i iş başvurusu esnasında cinsel kimliğine ilişkin tamamen açık ve özgür davranabiliyor. İşe başvuru esnasında açık olmamanın nedeni olarak büyük çoğunlukla işe kabul edilmeme, dışlanma, nefrete maruz kalma, ifşa edilme, daha sonra terfi edememe riski gibi öngörüler etkili oluyor. Bu düşünceler nedeniyle kişiler kimi zaman rol yapmak zorunda kaldıklarını ifade ederek kendileri ile çatışma halinde ve günlük yaşamda sürekli tedirgin bir ruh hali içinde bulunduklarını belirtiyor. Her 3 çalışandan 1’i cinsel kimliği nedeniyle işyerinde ayrımcılığa maruz kaldığını bildiriyor. Bu hesaba, ayrımcılığa maruz kalmamak için cinsel kimliğini tamamen gizlediğini ifade eden 28 kişi (yüzde 33) dahil değil.

Rapor hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam