19/11/2014 | Yazar: Yıldız Tar

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Zeugma Mozaik Müzesi’ni gezerken heyette yer alan bir kişi Zeugmadi LGBTİ’nin de simgesi olan ‘Çingene Kızı’ mozaiğinin ‘homo’ olduğunu söyledi. Heyette yer alanlar ise güldü.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Zeugma Mozaik Müzesi’ni gezerken heyette yer alan bir kişi Zeugmadi LGBTİ’nin de simgesi olan “Çingene Kızı” mozaiğinin “homo” olduğunu söyledi. Heyette yer alanlar ise güldü.
 
Gaziantep Şahinbey 5. Olağan İlçe Kongresi’ne katılan İçişleri Bakanı Efkan Ala, Zeugma Mozaik Müzesi’ni ziyaret etti.
 
Yerel basında yer alan haberlere göre; Bakan Ala Çingene Kızı mozaiği hakkında bilgi alırken gruptan bir kişi, “Kız olmama ihtimali de var” dedi. Araya giren rehber, “Kadın ya da erkek olma ihtimali evet tartışılıyor” dedi. Gruptaki şahıs, konuşmasına şöyle devam etti: “Çok söylemiyoruz ama homo olma durumu da rivayetlerde geçiyor.” Bu konuşma üzerine grupta yer alanlardan bazıları güldü.
 
AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in Zeugma Antik Kenti’nde binlerce yıllık mozaiklere ayakkabılarıyla basarak basına poz vermesinin tartışıldığı günlerde; Bakan Ala’nın heyetindekilerin homofobik tavrına neden olan “Çingene Kızı” mozaiği müzenin en değerli eseri olarak görülüyor.
 
Çingene Kızı’nın tarihi
 
“Çingene Kızı” mozaiği; Antep’in Nizip ilçesinin 10 kilometre doğusunda bulunan Zeugma antik kentinde, 1998-1999 Kış döneminde Belkıs Harabelerinin kurtarılması sırasında bir üzerindeki sütunun kaldırılmasıyla bulundu.
 
Bazı kaynaklar 1988’de mozaik avcıları tarafından bir bölümü tahrip edilip yurt dışına kaçırılmak istenirken bulunan Çingene Kızı mozaiğine konu olan kişinin Yunan mitolojisinde bütün tanrıça ve tanrıların anası Gaia olduğunu belirtirken, bir başka grup arkeolog ise tasvir edilen kişinin Büyük İskender olduğunu savunuyor.
 
Binlerce yıllık mozaiğin cinsiyeti en çok tartışılan konu oldu
 
Mozaiğin cinsiyetinin belli belirsiz olması birçok tartışmaya sebep oluyor. “Çingene Kızı”nın erkek ya da kadın olup olmadığı belirlenmeye çalışılırken; mozaiğin ikili cinsiyet rejimi dışındaki var oluşların tarihine dair tarihî bir belge olma ihtimali ise çok tartışılmıyor.
 
“Mozaiklerin üzerinde bir halay çekmediği kalan zihniyet”
 
Antep’teki LGBTİ Örgütü ZeugMadi ise tam da bu tartışmalardan ötürü “Çingene Kızı” figürünü kendilerine logo olarak seçti. ZeugMadi LGBTİ’den Ozan Uğur, heyette yaşananlara ilişkin KaosGL.org’a, “Daha evvel mozaiklerin üzerinde bir halay çekmedikleri kalan zihniyetten başka türlü bir yaklaşım beklenmezdi zaten” dedi.
 
AKP Hükümeti’nin homofobik tutumlarına aşina olduklarını söyleyen Uğur, Fatma Şahin’in belediye başkanı seçildikten sonra kendileriyle hiç görüşmediğini de hatırlatarak şunları kaydetti:
 
“İçişleri Bakanı’nın heyetinde yer alan bu diyalog ayrımcılığın artık ne safhada olduğunu gösteriyor. Bırakın bizim cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerimizi bin yıllık bir mozaiğin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği birbirine karıştırılarak sorgulanıyor.” 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam