06/09/2019 | Yazar: Ali Erol

Vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlayıp, her türlü tehdit ve baskıya karşı korumakla yükümlü Bakanlık, Ağustos’tan Eylül’e nefret söylemini sürdürdü.

İçişleri Bakanı, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığa devam ediyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlayıp, her türlü tehdit ve baskıya karşı korumakla yükümlü Bakanlık, Ağustos’tan Eylül’e nefret söylemini sürdürdü.

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Ağustos ve Eylül İnternet Seyrine İçişleri Bakanı’nın LGBTİ+’lara yönelik hedef gösterme ve sarf ettiği homofobik nefret söylemlerini aldık.

Medya çalışmaları kapsamında sosyal medya mecrası ile internet medyasını izleyen Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks ve Artı (LGBTİ+) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların takibini yaparak kaydını tutuyor.

Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ+ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks, Artı) varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, nefret söylemi üreten, yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren ifadeler içeren haber ve yorumları aylık dosyalarla ele alıyoruz.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 23 Haziran yerel seçimler sürecinde LGBTİ+ toplumuna, üyelerine ve kurumlarına yönelik sarf ettiği ayrımcı dili Ağustos ve Eylül aylarında da kullanmaya devam etti.

Bakan, hükümet adına İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçim çalışmaları yürütürken, “LGBT”yi de “terör” örgütleriyle birlikte telaffuz etmekte sakınca görmemiş, bir tv’nin “Bakan Soylu Seçim Özel” programında gene “LGBT”yi telaffuz etmişti.

Vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlayıp, her türlü tehdit ve baskıya karşı korumakla görevli olan Bakanlığın, LGBTİ+'ları “vatandaş”tan görmeyip kurumsal ayrımcılığa tabii tutması, nefret söylemine devam edip, hedef göstermesi, Ağustos’tan Eylül’e devam etti.

Cinsel yönelimleri ile cinsiyet kimlikleri “şahsî” siyasî tercihlerine uymasa bile, LGBTİ+ yurttaşların da can ve mal güvenliğini gözetmesi, ifade-toplanma-gösteri ve örgütlenme hürriyetlerine yönelik yasal yükümlülüklere uyması beklenir Türkiye Cumhuriyeti'nin İçişleri Bakanı, 20 Ağustos’ta, Habertürk TV’de katıldığı televizyon programında, hedef gösterdiği LGBTİ+’lar için, “Türkiye’de meşrulaştırılmaya çalışılıyor, aleni ortaya dökülmeye çalışılıyor” dedi.

İçişleri Bakanı Süleymen Soylu’nun sözlerini, haber7“Bakan Soylu’dan LGBT sorusuna net cevap!” başlığıyla verirken, AkitLGBT'li sapkınlarla ilgili sorulan soruya net cevap verdi” şeklinde homofobik nefret söylemiyle aktardı:

"Avrupa bunu kendi içerisinde siyasi bir cereyan olarak görüyor. Türkiye'ye aktarmaya çalışıyor. Özellikle HDP dahil birtakım siyasi partiler tarafından ciddi bir şekilde Türkiye'de meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Bizim dinimize, inancımıza, örf ve adetlerimize göre kabul etmemiz mümkün değil. Bunun meşru hale getirilmesi mümkün değil. İstiklal Caddesi'ndeki sloganlar yakışıyor mu bize? Bu doğru yaklaşım değil. Ben bunu doğru bulmuyorum. Çocuklarıma, aileme, arkadaşlarıma, yaşadığım çevreme bunun yaşam meşruiyeti, siyasal meşruiyet olarak doğru bulmuyorum."

İnternet sitesi HaberVaktiSoylu'dan LGBT sorusuna net cevap! Kabul edilemez...” başlığı ile ayrımcı ve hedef gösteren dile ortak olup aracılık ederken, internet medyasından GazetePatika, Bakan’ın konuşmasını “Soylu nefret söylemlerine devam ediyor” başlığı ile verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hak-İş'e bağlı Özçelik-İş Sendikası'nın Afyonkarahisar'daki termal otelde 3 Eylül’de düzenlenen toplantıda, seçim sürecinin ardından yaptığı konuşmada LGBTİ+’ları yeniden hedef gösterdi.

Seçim çalışmaları yürütürken bir tv’de, “LGBT”yi de “terör” örgütleriyle birlikte telaffuz etmekte sakınca görmemiş olan Soylu’nun konuşmasını, Anadolu Ajansı“İçişleri Bakanı Soylu: Terör örgütünü, Doğu ve Güneydoğu’daki kadınlarımız, analarımız bitirecek” başlığıyla geçerken, tırnak içinde, "Ankara'daki bir LGBT derneğine ABD 22 milyon dolar yardım yapıyor" ara başlığını kullandı.

Anadolu Ajansı (AA), İçişleri Bakanı’nın LGBTİ+ derneklerini hedef göstermesi ve ayrımcı nefret söylemini şu şekilde paylaştı: “ABD'nin LGBT'ye yardım yaptığını aktaran Soylu, "Ankara'daki bir LGBT derneğine Amerika Birleşik Devletleri 22 milyon dolar yardım yapıyor. Benim burada konuşmama gerek var mı? Neyle karşı karşıya kaldığımızı, hangi cereyanlarla karşı karşıya kaldığımızı, aslında temel hedefin şu milletin inancı, kimliği, bu coğrafyadaki varlığı olduğunu bundan sonra kelimelerle ifade etmeme gerek var mı?" dedi.”

İhlas Haber Ajansı (İHA) ise “Bakan Soylu: Amerika LGBT’ye 22 milyon dolar yardım yapıyor” sözlerini tek tırnak ile doğrudan manşete çıkarırken, aynı sözleri ara başlıkta tırnaksız verdi.

İHA, “Amerika'nın LGBT derneklerini yardım ettiğini ifade eden Soylu konuşmasını şöyle sürdürdü” diye geçtiği haberinde, AA’dan farklı olarak, Bakan’ın sözlerini şöyle çerçeveledi: “Dünya'nın en önemli devletlerinden bir tanesi yani Amerika, bir taraftan PYD'ye yardım ediyordu. Ama size yardım yaptığı bir yer daha söyleyeyim mi? LGBT'ye yardım yapıyor. Ankara'daki bir LGBT derneğine Amerika Birleşik Devletleri 22 milyon dolar yardım yapıyor. Beni burada konuşmamıza gerek var mı? Neyle karşı karşıya kaldığımızı ve hangi cereyanla karşı karşıya kaldığımızı. Aslında temel hedefin inancı, kimliği ve bu coğrafyadaki varlığı olduğunu ifade etmem için bundan sonra kelimelerle ifade etmeme gerek var mı acaba?”  

İHA’nın haberini aktaran TGRT Haber, gene aynı şekilde, “Bakan Soylu: "Amerika LGBT’ye 22 milyon dolar yardım yapıyor"” manşetini kullandı.

TRT Haber ve TRT Avaz, İçişleri Bakanının LGBTİ+’ları hedef gösteren konuşmasını internet sayfalarında yayınlarken, Anadolu Ajansı’nın geçtiği haber formunu olduğu gibi aldı.

Nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit“terör” ile “LGBTİ”yi aynı cümle içinde kullanarak hedef gösteren İçişleri Bakanı’nın nefret söylemi ile ortaklaşırken, twitter hesabından şu paylaşımı yaptı: “'Ne ile karşı karşıya olduğumuzu anlayın' diyen Bakan Soylu korkunç gerçeği açıkladı! DIŞARIDA PYD/PKK'YA SİLAH VEREN ABD, İÇERİDE LGBT'LİLERE MİLYONLARCA DOLAR AKTARDI Asıl amacı açıklayıp rakam verdi”

İnternet sayfasında ise “Bakan Soylu korkunç gerçeği açıkladı! PYD/PKK'ya silah veren ABD, içerde sapkın LGBT'lilere milyonlarca dolar aktarıyor” başlığını kullanan Akit, okur ve takipçilerini de homofobik, transfobik ve cinsiyetçi nefret söylemi üretmeye ve yaymaya teşvik etti.

LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemini, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yerel seçimlerinde yükselten İçişleri Bakanı’nın Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş Sendikası’nın Afyonkarahisar’da Eylül ayındaki toplantısında yaptığı konuşma yerel ve ulusal medyanın internet sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında paylaşıldı.

Bakanın, “LGBTİ”yi “terör” ile aynı cümle içinde telaffuz eden, hedef gösteren ve nefret söylemi oluşturan ayrımcı diline ortak olup yeniden üreterek yayan medya organları olduğu gibi, eleştirel yaklaşanlar da oldu.

LGBTİ+’ları ve kurumlarını “dış mihrak” ithamıyla hedef gösteren, sivil topluma yönelik karalamada bulunan, dezenformasyon üreten, nefreti teşvik eden ayrımcı dili dolaşıma sokan internet medyasının homofobik ve transfobik seyri ise şöyle gelişti.

Afyon yerel medyası, “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Afyonkarahisar’da Hak- İş Konfederasyonu’na bağlı Özçelik-İş Sendikasının düzenlediği toplantıya katıldı” haberini, AfyonGazeteAfyonHaber ve AfyonHaber internet sayfalarında tamamı büyük harflerle “Amerika LGBT’ye 22 Milyon Dolar Yardım Yapıyor” manşetiyle verirken, AfyonZafer ise “Bakan Soylu, İmamoğlu’nu uyardı” başlığı altında paylaştı.

Sputnik Türkiye ile Independent Turkish twitter ve facebook sayfalarında, “Soylu: Amerika, Ankara'daki bir LGBT derneğine 22 milyon dolar yardım yapıyor” şeklinde aynı başlık ile paylaşım yaptılar.

“Dış kaynaklı sapkınlık”

Haziran ayındaki yerel seçim sürecinde “LGBT’yi Türkiye için bir tehdit olarak görüyorum” diye konuşmuş olan İçişleri Bakanı’nın 3 Eylül’de sarf ettiği Ankara'daki bir LGBT derneğine Amerika Birleşik Devletleri 22 milyon dolar yardım yapıyor” şeklinde hedef gösteren söylemi, DoğruHaber yayın organı tarafından “Dış kaynaklı sapkınlık” manşetiyle dolaşıma sokuldu.

Kanal5, Anadolu Ajansı’nın bültenini yayınlamakla yetinirken, Milli Gazete, Bakanın hedef gösteren ayrımcı söylemini “Gündeme bomba gibi düşecek sözler: ABD'den LGBT ahlaksızlığına destek” manşetiyle paylaştı.

EkranGazetesi adlı internet sitesi, “Büyük Şeytan'ın LGBT derneklerine bu ilgisi niye, ABD'den LGBT derneğine milyon dolarlık yardım!” başlığı ile nefret söylemine ve dezenformasyona ortak olurken, Afyon Üniversitesi öğretim görevlisi olduğunu belirttiği Mücahit Gültekin adlı sosyal medya hesabından doğrudan hedef gösteren paylaşımları aktardı.

Anadolu Ajansı’nın dolaşıma soktuğu LGBTİ+’ları ve kurumlarını hedef gösteren nefret söylemi barındıran bülteni ayrıca DirilişPostasıGüneş GazetesiKonHaberAjansManisaAydınPost internet siteleri olduğu gibi yayınladılar.

Gazete Rize adlı internet sitesi ise “Soylu'dan İmamoğlu'na: Başka işlerle meşgul olursan pejmürde ederiz” başlığını kullandı. Aynı başlığı ayrıca AydınSes kullandı.

İçişleri Bakanının sözlerini, internet sayfaları ile sosyal medya hesaplarında, “Soylu: Amerika Ankara'da LGBT'ye 22 milyon dolar yardım yapıyor” başlıklarıyla veren yayın organları ise şunlar oldu: İslami AnalizYeniYüzyılUlusal KanalAydınlıkHaber VaktiHaksöz HaberTarafsız Haber AjansıVaziyetMemurlarNetHeberlerComMynetMedyanın Elli TonuBursatvBursa HakimiyetKanal EgeEskişehir AnadoluVan TelgrafMalatya Güncel.            

“Amerika, LGBT’ye 22 milyon dolar yardım yapıyor” dezenformasyonunu, olduğu gibi, “tırnaksız” hem haber başlığında hem ara başlıkta T24 adlı internet sitesi de kullandı, twitter ve facebook sayfalarından paylaştı.

Anadolu Ajansı’nın bültenini, “Bakan Soylu yine Ekrem İmamoğlu’nu hedef aldı!” başlığı ile alan Sözcü, Bakanın hedef göstermesini, “LGBT’lilere ABD Yardımı İddiası” ara başlığı ile paylaştı. Ayrıca MedyaFaresi adlı internet sitesi de “Soylu'dan flaş iddia: ABD, Ankara'da LGBT'ye 22 milyon dolar yardım yapıyor” başlığı ile aktardı.

Gazeteci Ergun Babahan, twitter hesabından, Doğruysa bu ekonomik koşullarda memleketin çoğunun cinsel tercihi değişir walla:)) İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 'Amerika, Ankara'da LGBT'ye 22 milyon dolar yardım yapıyor' Soylu'nun yeni hedefi LGBTİ'ler” paylaşımı yaptı.

Akit’in ilgili paylaşımını “retweet” eden Mehmet Ali Önel“Içişleri bakanı Süleyman Soylu açıkladı. ABD, Turkiye'deki LGBT'ye 22 Milyon Dolar para aktarmış. Sn. Soylu, küreselci çevre örgütlerine ve sahte hayvan sever derneklere yapılan yardımları da açıklasa çok iyi olur.” paylaşımı yaptı.

Sosyal medya hesabında kendisini “Gıda - Hayvancılık - Total Madeni yağlar” alanından, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şube Başkanı olarak tanıtan Mehmet Atmaca adlı kişi ise “İçişleri bakanı "Ankara'daki bir LGBT derneğine ABD 22 milyon dolar yardım yapıyor." İns. bir başlangıç olur. Bu milletin aile yapısını çökertmek için kurulan bu ahlaksız yapılar hakkında gereği yapılır.” paylaşımı yaptı.

“Süleyman Soylu'dan LGBTİ+'ler hakkında nefret söylemi”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Afyonkarahisar’da Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Özçelik-İş Sendikasının düzenlediği toplantıda yaptığı konuşma kapsamında LGBTİ+’lara yönelik ithamlarını, “nefret söylemi” olarak veren yayın organları da oldu.

Bakanın hede göstermesini “Süleyman Soylu'dan LGBTİ+'ler hakkında nefret söylemi: Neyle karşı karşıya kaldık” başlığı ile gören Evrensel gazetesi ayrımcılığa ve nefret söylemine karşı hak temelli yaklaşan yayın organlarından biriydi.

Evrensel twitter hesabından, “Daha önce LGBTİ+'leri tehdit olarak niteleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu nefret söylemini sürdürdü: Neyle karşı karşıya kaldığımızı kelimelerle ifade etmeme gerek var mı?” paylaşımı yaptı.

İnternet gazetelerinden Duvar, İçişleri Bakanının konuşmasını “Soylu'dan LGBTİ+ bireylere dair nefret söylemi” başlığı ile paylaştı. Duvar internet sayfası da haberinde, Bakanın daha önce de “tehdit” nitelemesini hatırlattı.

İnternet gazetesi ArtıGerçek“Soylu'nun yeni hedefi LGBTİ'ler”GerçekGündem ise “Soylu bu kez LGBT'yi hedef aldı! 'Amerika yardım ediyor'”İleriHaber ise “Soylu bu kez LGBTİ'leri hedef aldı” başlıklarını kullandı.

İçişleri Bakanının LGBTİ+’ları hedef gösteren ve nefret söylemi barındıran konuşmasının videosunu yayınlayan YolTV twitter hesabından “Soylu LGBT'lileri hedef aldı: Yaşatmak istediğimiz değerlerin altüst olmasına yönelik bir anlayış” paylaşımı yaptı. YolTV ayrıca Bakanın Özçelik-İş Sendikasının düzenlediği toplantıda sarf ettiği sözlerini “Soylu, ABD'nin Ankara'daki bir LGBT derneğine 22 milyon dolar yardım yaptığını iddia etti.” şeklinde verdi.

Kaos GL’den aylık nefret söylemi takibi

Kaos GL, sosyal medya ortamları ile internet yayıncılığında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ+ varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, homofobik ve transfobik söylem içeren haber ve gelişmeleri takibe alıyor.

Böylece Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks ve Artı (LGBTİ+) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların aylık takibini ve irdelemesel kaydını tutuyor.

Ayrımcı, ırkçı, homofobik, transfobik unsurlar taşıyan ifadelere nefret söylemi denilmektedir. Bir gruba ya da o gruba üyeliği nedeniyle bir kişiye yönelik düşmanlıktan kaynaklanan ve o gruba yönelik düşmanlığı gösteren veya cesaretlendiren ifade biçimleridir. Nefret söylemi, nefret suçuna teşvik ya da eşlik edebileceği için, bu iki kavram birbiriyle bağlantılıdır.

Nefret söylemi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiye kararında, “nefret biçimlerini yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren her tür ifade biçimi” olarak tanımlanıyor.

Sosyal Psikolog, Porf. Dr. Melek Göregenli, nefret söyleminin kurulmasında ve yaygınlaştırılmasında en etkili araçlardan birinin medya olduğuna dikkat çekiyor:

“Medya, dünyada ve ülkemizde nefret suçlarına yol açan ayrımcılığı oluşturan ve besleyen kalıpyargıların, önyargıların kısaca nefret söyleminin kurulmasında ve yaygınlaştırılmasında en etkili aracılardan biridir. Medyanın nefret suçları kapsamında ele alınabilecek eylemleri haberleştirme, kullanılan dil ve mağdurları ya da olayı sunma şekli, eylemi meşrulaştırmaya ve suçun altında yatan ayrımcılığı gizlemeye yol açabilir; sıklıkla böyle olmaktadır. Örneğin, Türkiye’de bütünüyle nefret suçları kapsamında görülmesi gereken eşcinsellere, travesti ve transseksüellere yönelik saldırılar, genellikle mağdurların yarattığı tahrik sonucunda oluşan eylemler gibi sunulmaktadır. Açık bir saldırı ve çoğunlukla cinayete varan ya da bizim ülkemizde ancak ölümle sonuçlandığında ‘haber’ değeri taşıyabilen suçlar, mağdurların çıkardıkları ‘olaylar’ sonucunda gerçekleşmiş, ‘doğal’ sonuçlar olarak ele alınmaktadır. Genellikle mağdurlar, faillerin ‘hassasiyetlerine’ dokunur ve cezalarını bulurlar; oysa failin hassasiyetinin tek kaynağı ayrımcılık ideolojileridir. Bu yaklaşım, sadece şiddeti meşrulaştırmakla kalmaz, aynı zamanda kendini ifade etme ve gerçekleştirme hakkının, bir toplumda kimlere ait bir ayrıcalık olduğunu da tarif eder; bu doğrudan herkesin sadece insan olmak bakımından eşit olduğu ön kabulüne dayanan çoğunu bizim de kabul ettiğimiz evrensel hukuk normlarının çiğnenmesi anlamına gelir.”

Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) terimleri ile tanımlarını, LGBTİ’lere yönelik ayrımcılık ideolojileri ve anlamlarını, insan hakları ve ayrımcılıkla ilgili terimler ve tanımlarını ve daha fazlasını, Kaos GL Derneğince yayınlanmış “LGBTİ Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları” kitapçığında bulabilirsiniz.

Not: Bu dizide, internet ortamı ile sosyal medyadan yapılan alıntıların yazım hatalarına dokunulmuyor; olduğu gibi alınıyor.

İlgili bağlantılar

TEMMUZ - Diyanet’in dilinden nefret damlıyor!

HAZİRAN - AilemizHerŞeyimiz ama LGBTİ’leri istemeyiz!

MAYIS - “1 mayısa saygımız var onu da bitirecekler bu ibneler”

NİSAN - “sizi KahramanMaraş’taki ANTİ-LGBT etkinliğimize davet ederiz:)”

MART- “Sapık supuk şeyler”

ŞUBAT - “Ne bu şiddet bu celal?”

OCAK - “Şimdi bana ayrımcı vs gibi laf eden olacaktır”

 

Kaos GL 2018 Sosyal Medya Raporu

“Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin İnternet Seyri”


Etiketler: medya
nefret