24/10/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Uluslararası LGBTİ+ gençlik örgütü IGLYO’nun yıllık konferansı tüm ayrıntılarıyla kaosGL.org’ta.

IGLYO 2018 Konferansı nasıl geçti? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uluslararası LGBTİ+ gençlik örgütü IGLYO’nun yıllık konferansı tüm ayrıntılarıyla kaosGL.org’ta.

Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, Queer, İnterseks Gençlik ve Öğrenci Çatı Örgütü’nün (IGLYO) yıllık konferansı bu yıl İskoçya’nın başkenti Edinburgh’ta gerçekleşti. Kırkı aşkın ülkede doksan beşin üzerinde üye örgütü olan IGLYO’nun Ekim ayının ilk haftasında gerçekleşen yıllık konferansı; yeni örgütlerin katılımı ve yeni yönetim kurulu seçimi, LGBTİ+ hareketinin uluslararası gündemlerinin tartışılması ve atölyelerine ev sahipliği etti. IGLYO 2018 Konferansı, LGBT Youth Scotland iş birliği ile düzenlendi.

Konferansın ilk günü açılış konuşmalarının ardından mevcut yönetim kurulu üyelerinin IGLYO’yu tanıtmasıyla başladı. Tanıtım sunumlarının ardından, IGLYO’ya üye olmak isteyen örgütler katılımcı temsilcileriyle ve vekâlet verdikleri katılımcılarla çalışmalarını tanıttı. Konferans katılımcıları, açık oylama sistemiyle ağa üye olan yeni örgütleri seçti. Kaos GL, Pembe Hayat, ve SPoD’un ardından; Genç LGBTİ+,  Özgür Renkler ve Fikir ve Sanat Atölyesi’nin (FİSA) de üye oluşuyla birlikte IGLYO’a Türkiye’den üye olan örgüt sayısı bu yıl altıya ulaştı.

Yeni örgütlerin seçiminin ardından, katılımcılar üç gruba ayrılarak LGBTİ+ örgütlerinde finansı ve iş planını, kapsayıcı eğitimi ve gelişmeleri tartıştılar. Üç grup tartışmalarının sonucu hazırladıkları materyalleri büyük gruba sunarak yeniden tartıştırdılar. Atölyelerin ardından yapılan gün sonu toplantısı ile konferansın ilk günü sona erdi.

Konferansın ikinci günü, IGLYO’nun yeni yönetim kurulu adaylarının seçim konuşmaları ile başladı. Katılımcılar altı gruba ayrılarak adayların konuşmalarını dinlediler ve vaatleriyle ilgili sorular sordular. Seçim konuşmalarının ardından ikinci gün LGBTİ+ örgütlerinin kullanabileceği yeni medya kanallarının kullanımı sunumuyla devam etti. Ardından katılımcılar üç gruba ayrılarak; trans, interseks ve artılar, LGBTİ+ aktivistlerinde tükenme ve beyaz olmayanlar (person of color) atölyelerine katıldı. Atölye konularında tartışılanlar gün sonu toplantılarında aktarıldı.

Konferansın son günü, katılımcıların yeni yönetim kurulu üyelerini kapalı oylama sistemiyle seçimiyle başladı. Seçim görevlileri oyları sayarken, katılımcılar kendi atölye alanlarını kurarak; konferansı atölye konuları dışında kalan ve LGBTİ+ örgütlerinin ihtiyaç duyduğu konuları tartışarak katılımcı diğer örgütleri tanıma çalışması yaptı. SPoD’dan Mustafa Sarıyılmaz’ın aday olduğu yeni yönetim kurulu seçiminde, görevini tamamlayan üç yönetim kurulu üyesinin yerini Yuri Yoursky (ECOM, Estonya –fotoğrafta yok-), Petra Tomašić (Trans Aid, Hırvatistan) ve Michael Gowan (LGBT Youth Scotland, İskoçya) aldı. 5-7 Ekim'de LGBTİ+ gençlik örgütlerini bir araya getiren konferans, LGBT Youth Scotland ev sahipliğinde gerçekleşen Pride filmi gösterimiyle sona erdi.


Etiketler: insan hakları
İstihdam