13/03/2008 | Yazar: Ozan Gezmiş

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı'nın önceki gün (11 Mart) yayımladığı yıllık İnsan Hakları Raporu'nun Türkiye ile ilgili bölümünde Anadolu Üniversitesi’nde eşcinsellere yönelik ay

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı'nın önceki gün (11 Mart) yayımladığı yıllık İnsan Hakları Raporu'nun Türkiye ile ilgili bölümünde Anadolu Üniversitesi’nde eşcinsellere yönelik ayrımcılık da yer aldı. Ozan Gezmiş’in haberi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı'nın önceki gün (11 Mart) yayımladığı yıllık İnsan Hakları Raporu'nun Türkiye ile ilgili bölümünde, 2007 yılı boyunca yaşanan insan hakları ihlallerine yer verildi. Raporun Türkiye'ye ayrılan 51 sayfalık bölümünde Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde eşcinsellere yönelik uygulanan ayrımcılık da yer aldı.

Raporda Anadolu Üniversitesi’nin ayrımcı uygulamasının yer aldığı kısım ise şöyle: ‘Access to the Web sites of Kaos GL, Pembe Hayat, and Lambda Istanbul is blocked from all the computers on the campus of Anadolu University in Eskisehir.’ (Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi tüm bilgisayarlarından Kaos GL, Pembe Hayat ve Lambdaistanbul Dernekleri’ne erişimi engellemiştir.)

Raporun tamamına http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2007/100589.htm adresinden ulaşabilirsiniz.

Neler olmuştu?

2007 yılında Anadolu Üniversitesi’nin kampüs içerisindeki tüm fakülte ve bölümlerindeki bilgisayarlara ‘internet filtreleme’ sistemi getirilmiş ve eşcinsel içerikli her türlü siteye erişim yasağı konmuştu. Bu yasağın uygulanmaya başlanmasının hemen ardından MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu bir kampanya başlatmış ve bu ayrımcı uygulamayı tüm Türkiye’ye ve dünyaya çeşitli haberlerle duyurmuştu.

Türkiye’de 15 yıldır eşcinsel bireylerin haklarını ve özgürlüğünü savunan Kaos GL ve Lambdaistanbul gibi dernekler de Anadolu Üniversitesi’ne yasaklamayla ilgili olarak bilgi edinme yasası çerçevesinde bir dilekçeyle başvurarak ‘neden derneklerinin resmi internet sayfalarının engellendiğini’ sormuşlardı. Yaklaşık 2 hafta içerisinde de Anadolu Üniversite’si derneklere sansürden yana tavır aldığını belirten bir dilekçeyle cevap vermiş ancak buna rağmen üniversite yönetimi yasağı herhangi bir açıklama yapmadan kaldırmıştı.

Meraklısına: MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu, Eskişehir’de eşcinsel bireylerin insan haklarının kazanılması amacıyla eşcinsellerin özgürlüğü için faaliyet gösteren bir örgütlenmedir.

*Muhabirimizin diğer haberleri

[[Eskişehir'den Burhan Kuzu'ya yanıt]]

[[Eskişehirli kadınlardan protesto]]

[[Karşı festivalde eşcinsellerin de sesi duyulacak!]]

[[Gizli sansürün 'Öykü'sü!]]

[["Var"ların "yok"ları için bu sefer ‘Ufuk’ta meclis var!]]

[[Bir psikiyatr buhranı "gözünden tanımak"]]

[[Engelleri yıktık!]]

[[Elimin hamuruyla reddediyorum!]]

[[Bu siteye erişim Engellenemez]]

[[Eskişehir'de "Yürüyoruz’]]

[[Eskişehir'de bir ilk!]]

[[Yerelden zafere ilk adım!]]



Etiketler: insan hakları
nefret