22/10/2009 | Yazar: Bawer Çakır

Ödüllü "İki Dil Bir Bavul"un galasında konuşan yönetmenlerden Eskiköy, "Filmin tartışılmasını umduğunu" söyledi.

İki Dil Bir Gala Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Ödüllü "İki Dil Bir Bavul"un galasında konuşan yönetmenlerden Eskiköy, "Filmin tartışılmasını umduğunu" söyledi. Öyküsü filme konu olan öğretmen Aydın da "Birileri bizim sesimizi duysun ve bize yardımcı olsun" dedi.
 
Katıldığı festivallerden ödüllerle dönen, son olarak 46. Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi İlk Film" ve 9. Abu Dabi Orta Doğu Filmleri Festivali'nde "En İyi Belgesel Film" seçilen "İki Dil Bir Bavul"un galası yapıldı.
 
Dün akşam (21 Ekim) Atlas Sineması'nda yapılan galaya aralarında yazarların, sinemacıların, müzisyenlerin, aktivistlerin, gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
 
23 Ekim Cuma günü gösterime girecek İki Dil Bir Bavul'un gala gecesinin sunucusu oyuncu Meltem Cumbul'du.
 
"Filmi çok beğendiğini" belirten Cumbul, "Türkiye hakkındaki gerçekleri küçük bir sınıftan yola çıkarak anlatıyor, Kürtçe ve Türkçe sesler birbirine karışıyor. Karıştıkça çözüm hem yakın oluyor hem uzak" dedi.
 
Ardından Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren sahneye çıktı.
 
"Eski bir öğretmen olduğunu ve Bakırköy'deki bir okulda Ermeni, Kürt ve çoğunluğu Türk olan öğrencileri olduğunu" anlatan Evren şunları söyledi:
 
"Sabahları 'Türküm, doğruyum...' diye başlayan andımızı okurken çocukların çilesini anlamak mümkündü. KESK olarak hep bölücülükle suçlandık. Ama dil bölmez birleştirir. Bu film gibi."
 
Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç da yaptığı konuşmada  "Bu tarihi tersine çevirmek zorundayız. Bu filmi bunun için bir adım olsun. Çocuklarımız bağıra çağıra özgürce ve gururla kendi türkülerini kendi dillerinde söyleyebilsinler artık" diye ekledi.
 
"Sonbahar" filmiyle birçok festivalden ödüller alan Özcan Alper filmi izlediğinde "Karadenizli olmama rağmen Kürt öğrenci Zülküf'le aynı kaderi paylaştığımı gördüm" dedi.
 
"Anadil sadece ailenizi değil dünyayı da anlama meselesi. Mehmet Uzun'u okuyunca 'niye diğer coğrafyalardan kendi dillerinde üretilen eserler yok' diye düşündüm."
 
Alper, "Kürt açılımının diğer dillere ve kültürlere de benzer bir katkı yapmasını umduğunu" belirtti.
 
Yapılan konuşmaların ardından Cumbul filmin yönetmenleri Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan'ı davet etti.
 
"Gelmenizden anlıyorum ki hikayeyi merak ediyorsunuz. Biz bu hikayeye iki kişi başladık. Bu ülkedeki mutsuz insanlardandık. Hayal kurduk ve yola çıktık" diyen Eskiköy, "bir sinema dolusu insanın filmi görüp tartışacaklarını umduğunu" sözlerine ekledi.
 
Ardından söz alan Doğan da "şu anda dev bir aile haline geldiklerini" kaydetti. İki Dil Bir Bavul'un oluşmasını sağlayan herkese teşekkür etti.
 
Gala gecesinin son konuşmacısı filme konu olan hikayenin sahibi öğretmen Emre Aydın'dı.
 
"İki Dil Bir Bavul'la benim ve onbinlerce öğretmenin, yüzbinlerce öğrencinin sesini duyurduğum için çok mutluyum" diyen Aydın, "Artık birileri bizi duysun ve bize yardımcı olsun" sözleriyle büyük alkış aldı.
 
İki Dil Bir Bavul'un galasına katılanlardan bazıları şöyle:
 
Aynur Doğan, Ayça Damgacı, İpek Çalışlar, Nadire Mater, Erol Kızılelma, Osman Akınay, Oya Baydar, Ece Temelkuran, Gülten Kaya, Sırrı Süreyya Önder, Ozan Güven, Gençay Gürsoy, Sami Evren, Zübeyde Kılıç, Ayşegül Yordam, Özlem Dalkıran, Settar Tanrıöver, Gülçin Satırcıoğlu, Volga Sorgu, Sumru Yavrucuk, Deniz Tuna, Fethiye Çetin, Sanem Aytaç, Tuncel Kurtiz, Onur Saylak, çeşitli sol siyasi parti temsilcileri ve Bandista müzik grubu üyeleri.
 
Galadan fotoğraflar için: http://bianet.org/galeri/iki-dil-bir-gala
Ayrıntılı bilgi için: http://www.perisanfilm.com/school/ 


Etiketler: kültür sanat
nefret