11/02/2011 | Yazar: KAOS GL

Avukat Hülya Gülbahar ilaçla hadım için "Bu uygulama toplumsal linci ve idam cezalarını kışkırtacak yolu açacak bir düzenleme" dedi.

Avukat Hülya Gülbahar ilaçla hadım için "Bu uygulama toplumsal linci ve idam cezalarını kışkırtacak yolu açacak bir düzenleme" dedi.
 
Cinsel suçlara yönelik cezaları artıran kanun teklifi dün TBMM Başkanlığı'na sunuldu. “İlaçla Hadım” olarak anılan teklifte, cinsel saldırı suçundan, çocukların cinsel istismarı suçundan veya reşit olmayanla cinsel ilişki suçundan mahkum olanlara uygulanacak testosteron tedavisi tartışma yarattı.
 
Kimi uzmanlar, bu uygulamanın sorunu çözmekten ziyade toplumsal linçe yol açağını söylerken, kimi uzmanlarsa bu teklife sıcak bakıyor. “İlaçla Hadım”ı değerlendiren uzmanlardan Avukat Hülya Gülbahar “Meclis’te elleri kaldır indir çıkarıyorlar kanunu. Bu kanun kesinlikle aceleye getirilmemeli ve derhal çekilmeli” derken,  BM Nüfus Fonu’nda program koordinatörü olan Meltem Ağduk “Kadın olarak bana sorduğunuzda özellikle çocuklara yönelik cinsel taciz, tecavüz gibi durumlarda bu yöntemi destekleyebilirim. Uygulanabilirliği üzerine araştırma yapılması lazım” dedi. İstanbul Feminist Kolektifi üyesi Filiz Karakuş ise “Nasıl ki idam cezalarına karşıysam, böyle hadım edilme gibi cezalarını çok doğru ceza olarak değerlendirmiyorum” cevabı verdi. “İlaçlı Hadım” konusunu değerlendiren uzmanların görüşleri şöyle:
 
Ka-der eski Başkanı Avukat Hülya Gülbahar

"Önce suça neden olan toplumsal koşullar ortadan kaldırılmalı"
Gerçek sorunla uğraşmak yerine, bir şeyler yapıyormuşuz gibi gözükmek için çok meraklıyız. Bu kanun teklifini hazırlarken ne sivil toplum örgütlerinde, ne psikiyatrislerden, ne de hukukçulardan görüş aldılar. Tedavi ayrı bir şeydir. İnfaz anlamında kısırlaştırma ise başka bir şey. Hangi kadın örgütü bunu talep etti. Yeni bir linç mekanizması yaratacak işler yapılıyor. Ama katiller, saldırganlar korunuyor. Ayrıca, bu uygulamanın işe yarayacağı da şüpheli. Çünkü cinsel saldırganlık beyin işi. Güç ve iktidar problemi. Beyinde bitirmediğinizde, vücudun hormon dengesiyle oynadığınızda sorun çözülmez. TCK 2005’te değişti. Yüzüne dokunduğun anda bile cinsel saldırı olabiliyor. Bun uygulamayı hangisine uygulayacaksın. Ya hukuki bir hata varsa. İnsanın vücuduna müdahale ciddi bir olay. Bu toplumsal linçi ve idam cezalarını kışkırtacak bir yolu açacak bir düzenleme. İdam cezası hangi ülkede suçu ortadan kaldırıyor. Suçu ortadan kaldırmak için önce neden olan toplumsal koşulları ortadan kaldırmak lazım. Adalet sağlayalım derken, yeni adaletsizlikler yaratmanın manası yok ki. Bütün kanunları çıkarıyorlar. Sonra Anayasa tartışması yapıyoruz.
 
BM Nüfus fonu Program Koordinatörü Meltem Ağduk

"Uygulanabilirliği üzerine araştırma yapılması lazım"
Burada ikileme düşmüş durumdayım. Birleşmiş Milletlerdeki görevim dolayısıyla insan hakları ekseninde ve kadın olarak değerlendirmem lazım. Kadın olarak, başka önlemler bile düşünüyorum. Ama  İnsan hakları söz konusu olduğunda olayın cinsine göre davranmak gerekiyor. İlaçla tedaviyi, çocuklara yönelik suçlarda pek çok ülke kullanıyor. Dışarıdan kimyasallarla yapılan bu tedavi, açıkçası ne kadar olabilir bilemiyorum. Uygulanabilirliği üzerine araştırma yapılması lazım. Çocuklara yönelik cinsel taciz, tecavüz gibi durumlarda ise bu yöntemi destekleyebilirim. İşe yarayacaksa, uygulanmaması için de bir sebep yok.
 
İstanbul Feminist Kolektifi üyesi Filiz Karakuş

"hadım etmek değil, cezaları artırmak gerek"
Ben bu tür cezaların kime olursa olsun uygulanmasını istemem. Nasıl ki idam cezalarına karşıysam. Böyle hadım edilme gibi cezalarını çok doğru ceza olarak değerlendirmiyorum. Bunu suçu işleyenin suçun niteliğinden ve kimliğinden bağımsız olarak böyle düşünüyorum. Eğer tecavüz suçlarına caydırıcı bir önlem almak istiyorsak, onları hadım etmek gibi bir şey değil, tam tersi cezaları artırmak ve tecavüz kriz merkezleri, kadınların tecavüze uğradıklarında ya da uğramadan önce önlem alabilecekleri çeşitli şeyleri gündeme getirmek gerekir. Ancak bu ceza bana sıcak gelmedi. Bugün bakıldığında bir sürü tecavüz suçlusu serbest bırakılıyor. Eğer kamuoyuna da yansımadıysa mutlaka serbest bırakılıyor. Tecavüz suçlarında kadının beyanının esas kabul edilmesi gerekiyor.
Hangi ülkelerde hadım cezası var?
Amerika: California, Florida, Georgia, Iowa, Louisiana, Montana, Oregon, Texas ve Wisconsin eyaletleri. 13 yaşından küçük çocukları cinsel istismara maruz bırakan suçluları ve tecavüzcüleri kapsıyor. Hadım edilmenin uygulanması için suçlunun bu uygulamayı kabul etmesi gerek.
İsrail: Çocuk tacizcilerini kapsıyor.
Arjantin: Yasa gereğince kimyasal hadım etme yöntemini sadece tecavüzcüler üzerinde uygulanacak. Suçluların bu işlemi kabul etmeleri gerek.
Fransa: tecavüzden hüküm giyenlerin salıverilmesi için hadım edilmesini öneren yasa 2004’te kabul edildi.
Norveç: Tecavüz ve pedofili suçlamasıyla hadım edilme 2006’da onaylandı.

Etiketler: insan hakları
İstihdam