30/11/2018 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği Aktivizm Okulları’nın beşincisini iletişim temasıyla 27 - 29 Kasım’da gerçekleştirdi.

“İletişim içine doğduğumuz toplumsal koşullar içinde gerçekleşir” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği Aktivizm Okulları’nın beşincisini iletişim temasıyla 27 - 29 Kasım’da gerçekleştirdi.

Kaos GL Derneği, LGBTİ Örgütlerin ve Aktivistlerin Kapasitesini Güçlendirme Programı kapsamında düzenlediği Aktivizm Okulları’nın beşincisini 27 - 29 Kasım’da gerçekleştirdi.

İletişim temasıyla düzenlenen Aktivizm Okulu’ndaki atölyeleri Prof. Dr. Ülkü Doğanay ile Kaos GL’den Umut Güven ve Aslı Alpar yürüttü.

İletişimin sosyal bağlamı

Aktivizm Okulu 27 Kasım Salı günü Umut Güven’in tanışma oyunu ile başladı. Adana, İzmir, Çanakkale, İstanbul, Antalya ve Ankara’dan gelen aktivistlerin tanışmasının ardından Aslı Alpar kaosGL.org’un okurlarıyla nasıl bir iletişimi olduğunu anlattı. Öğleden önceki son oturum Umut Güven’in “Yaratıcı İletişim Atölyesi” oldu. Güven, beden dili ile şiddetsiz iletişimin ipuçlarını katılımcılarla paylaştı.

İlk günün diğer oturumlarını Prof. Dr. Ülkü Doğanay yönetti. Doğanay, beden dili, kişilerarası iletişime dair temel yaklaşımlar ve Peter Hartley’in iletişim modeli ile iletişimde sosyal bağlam üzerine konuştu.

Dil yansız mıdır?

28 Kasım Çarşamba günü Aktivizm Okulu’nun ikinci gününde Ülkü Doğanay, güne “Benlik kavrayışı” atölyesi ile başladı. Atölyenin ardından Doğanay, dışlayıcı iletişim, söylemsel kapanma stratejileri ile örgütsel iletişim ve çatışma çözme üzerine katılımcıları bilgilendirdi.

Doğanay “İletişim, bizden önce var olan ve bizim de içine doğduğumuz toplumsal koşullar içinde gerçekleşir. Bu iletişimin gerçekleştiği dilin geçirgen ve yansız olmadığı anlamına gelir. Dil kullanıldığı toplumun koşullarını, değerlerini, anlamlandırma çerçevelerini yansıtmaktadır.”

“Konuşma, bir etkileşim sürecidir”

Aktivizm Okulu’nun son gününe Aslı Alpar görsel iletişimin toplumsal cinsiyet ve heteroseksizmle ilişkisini anlatarak başladı. Alpar LGBTİ+’ların görsel alandaki temsiline ve bu temsilin heteroseksizmle ilişkisine değindi.

Alpar’ın ardından Ülkü Doğanay, iletişim becerilerinin temel unsurları, halkla ilişkiler ile katılımcı iletişim ve müzakereyi anlattı. “Konuşma, bir etkileşim sürecidir. İletişimin gerçekleştiği bağlam tarafından şekillendirilen ilişki biçimleri üzerine kuruludur” diyen Doğanay etkin dinleme ve iletişimde çatışmalı eksene değindi.


Etiketler: yaşam
İstihdam