20/06/2006 | Yazar: Kaos GL

İlk kadın piskopos seçildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eşcinsellik tartışmalarına sahne olan Angilikan Kilisesi’nde çözüm kadın Piskopos seçmekle bulundu. Angilikan Hıristiyanlar ilk kez bir kadın tarafından yönetilecek. Columbos’da, 10 gün sürecek bir dini konferans için toplanan Dünya Angilikan Kilisesi liderleri arasında, ABD ve Kanadalı kimi papazların yanı sıra, ABD Piskoposu’nun eşcinsel olmasından duyulan rahatsızlık had safhaya ulaşmıştı.

KAOS GL

Mahmut Şenol

ABD’nin Ohio Eyaleti Columbos Kenti’nde toplanan Angilikan Kilisesi’nin dünya liderleri, ABD'li kadın Katharine Jefferts Schori’yi Piskoposluğa atadı. 52 yaşındaki Schori, 100 milyon civarında taraftarı bulunan Kilise’nin seçilmiş ilk kadın Piskoposu olarak ilan edildi.

Geçtiğimiz Pazar günü Columbos’da, 10 gün sürecek bir dini konferans için toplanan Dünya Angilikan Kilisesi liderleri arasında, ABD ve Kanadalı kimi papazların yanı sıra, ABD Piskoposu’nun eşcinsel olmasından duyulan rahatsızlık had safhaya ulaşmıştı.

Özellikle Afrikalı ve Latin dünyasının dinî liderleri kilisede eşcinselliğe izin verilmesine karşı çıkıyorlardı. Hırıstiyan din adamlarına göre, kadın Piskopos seçilmesi hem eşcinsel sorununa bir ‘By-Pass’ olarak çare olmuş, öte yandan Angilikan Hıristiyanlığın aslında moderniteye dönük bir yüze sahip olduğu mesajını vermişti.

Eşcinsel Başpiskopos’u bulunan Angilikan Kilisesi’nde kimi savlara göre, İsa Peygamber’in bile bu yönde cinsel eğilimleri bulunuyordu.

Bu tartışmaların alevlendiği Dünya Angilikan Liderler Toplantısı’nda seçilen Schori’nin iyi derecede İspanyolca konuşması, ABD’deki Hispanik-Latin göçmenlerle olumlu ilintide bulunması da, kızgın Latin kiliselere ‘uzatılan bir zeytin dalı’ olarak yorum gördü.

‘Eşcinsellik’, ‘Zenci kölelik’ gibi konularda tarihsel özür metniyle sonlanması beklenen kiliselerin bu küresel toplantısı, 21 Haziran’a dek sürecek.

Kaynak: Açık Gazete, 20 Haziran 2006



*İlgili haberler:

[[Ruhani liderler eşcinselliği tartışacak]]

[[Eşcinsellere yönelik kilise]]


Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam