18/12/2019 | Yazar: Kaos GL

Özel sektörde LGBTİ’lerin Durumu: “Bizim de trans/eşcinsel arkadaşlarımız var ama işte buranın müşteri kitlesi uygun değil.”

“İlk yıllarımda kimse bana iş vermek istemedi” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği ve Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi; Türkiye’de kamu ve özel sektörde LGBTİ’lerin durumunu inceledikleri yıllık araştırma sonuçlarını açıkladı.

İstihdamda LGBTİ+’ların durumunu araştıran çalışmanın 2019 sonuçları “Türkiye’de Kamu Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” ve “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” başlıklı iki raporda kamuoyu ile paylaşıldı.

ilk-yillarimda-kimse-bana-is-vermek-istemedi-1

Özel sektör raporuna göre, LGBTİ+’lar işe alım sürecinde gizlenmek zorunda kalıyor. Rapora göre; katılımcıların yarısından fazlası işe alım aşamalarında ayrımcılıkla karşılaşmamasını cinsiyet kimliğini/ cinsel yönelimini/ interseks durumunu gizlemesine ve bu durumunun belli olmamasına bağlıyor. İşe alım süreçlerinde tamamen açık olduğunu beyan eden katılımcıların oranı ise yüzde 9,59.

ilk-yillarimda-kimse-bana-is-vermek-istemedi-2

İşe alım süreçlerinde ayrımcılıkla karşılaştığını belirten katılımcılar bu ayrımcılığı şöyle anlatıyor:

“Bakışlar ve söylemler ile karşılaştım. Normalde CV bırakmaktan ibaret olan süreç bir işkence haline geldi.” (Sağlık sektöründe çalışan heteroseksüel trans erkek)

“İş görüşmemde kız arkadaşım olmadığı için ibne yakıştırması yapıldı. Görüşmeyi sonlandırıp oradan ayrıldım. Ayırımcı ve hoş olmayan bir tutumdu.” (Hukuk alanında çalışan gey erkek)

“İlk yıllarımda kimse bana iş vermek istemedi hatta gelişemedim diyebilirim ama onlarla bu konu hakkında ciddi olarak konuştum. Hala yargılayanlar var fakat çoğunlukta değil. Çoğu benim gibi bireyler sırf bu mağara adamları yüzünden dışlanıyor ve hayata küsüyoruz. Bu algının değişmesi gerek.” (Mağazacılık sektöründe çalışan lezbiyen trans kadın)

“Adı konmamış, ilginç bir durum söz konusu. Gizli olduğum için kibar ve naif buldukları yönlerimi ‘iş beceremez’, ‘fazla nazlı’ gibi hak etmediğim yaftalarla önüme koyuyorlar. Bu tabi belki de tahmin ettikleri kimliğimi dillendirmelerinin üstü kapalı bir ifadesi. Hâlbuki tanıdıkça zamanla iş beceremez olmadığımı gördüler işe girdikten sonra.” (Eğitim sektöründe çalışan gey erkek)

“İşe alım sürecinde ikinci görüşmemde beraber çalışacağım müdürüm gey olup olmadığımı sordu hem de daha merhaba demeden ilk söylediği şey buydu ve bende gayet net ve keskin bir şekilde ‘evet ama bunun işimle alakası olmadığını’ söyledim ve karşımdaki şahıs rencide olup özür diledi. Daha sonra işe girdiğimin ilk haftasında genel müdürlüğe departmanımı bağladım ve o şahısla bir daha muhatap olmadım. Altyapımı sağlama aldım yani.” (Turizm sektöründe çalışan gey erkek)

“Askerlikten neden muaf olduğum sorgulandı. Ne zaman evleneceğimi sordular. Ben de iki soruya da yanıt vermedim.” (Sivil toplum alanında çalışan gey erkek)

“Eleman alındı/aldık." ‘Kadın/Erkek arıyoruz.’ "Bizim de trans/eşcinsel arkadaşlarımız var ama işte buranın müşteri kitlesi uygun değil.’ gibi” (Eğlence sektöründe çalışan panseksüel non-binary)

“Çünkü cinsiyetçi görevlerden bahsedildi. Erkekler her şeyi yapar kadınlar ise bazı şeyleri yapar dediler” (Gıda sektöründe çalışan gey erkek)

“Dedikodu malzemesi edildim.” (Tekstil sektöründe çalışan gey erkek)

“Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” raporuna ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret