10/05/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Alan Turing (Resmî Özür) Tasarısı, modern bilgisayar fikrini ortaya atan ve Nazilere karşı zafer kazanılmasını sağlayan eşcinsel matematik dehası Turing’in ölümüne neden olan cinsel yönelim ayrımcılığından ötürü kendisinden resmî bir özür dilenmesini öneriyor.

İngiltere Eşcinsel Bilimadamından Özür Dileme Yolunda Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İngiltere’de eşcinsel bilim adamı Alan Turing’den özür dilenmesi için hazırlanan tasarı dün Lordlar Kamarası’na sunuldu. Alan Turing (Resmî Özür) Tasarısı, modern bilgisayar fikrini ortaya atan ve Nazilere karşı zafer kazanılmasını sağlayan eşcinsel matematik dehası Turing’in ölümüne neden olan cinsel yönelim ayrımcılığından ötürü kendisinden resmî bir özür dilenmesini öneriyor.  
 
Neden Şimdi?
Özür tasarısının evlilik eşitliği tartışmaları sırasında gündeme gelmesini eleştirenler de var. Bu görüştekiler eşcinsellerin evlenme hakkını reddedecek lordların Turing’den özür dilenmesine evet oyu vererek homofobik olmadıklarını göstermeye çalışacaklarını savunuyorlar.
 
2009 yılında Richard Dawkins, Stephen Fry ve Peter Tatchel’ın yürüttüğü kampanya sonrasında dönemin Başbakanı Gordon Brown İngiliz hükümeti adına Turing’den özür dileyen bir açıklama yapmıştı.
 

Turing’in Evrensel Makine’si 20. yüzyılın en büyük İngiliz icadı kabul edilirken Turing’in çalışmaları da Şubat ayındaki İngiliz LGBT Tarihi Ayı etkinliklerinin merkezinde yer aldı.  


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam