11/09/2008 | Yazar: Kaos GL

LGBTT Hakları Platformu (Eski adıyla LGBTT Bireylerin İnsan Haklarını İzleme ve Hukuk Komisyonu) Türkiye’de lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, transeksüel (LGBTT) bireylere yönelik u

LGBTT Hakları Platformu (Eski adıyla LGBTT Bireylerin İnsan Haklarını İzleme ve Hukuk Komisyonu) Türkiye’de lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, transeksüel (LGBTT) bireylere yönelik uygulanan ayrımcılık ve şiddeti raporlamaya devam ediyor.

Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir ve Diyarbakır’daki örgütler, LGBTT bireylerin yaşadıkları insan hakları ihlallerini kayıt altına alıyor. Örgütler ayrımcılık ve şiddete maruz kalan LGBTT bireylere sesleniyor.

Bugüne kadar LGBTT bireyler uğradıkları her türlü ayrımcılık ve şiddet karşısında yalnızca LGBTT örgütlerle iletişime girdiler. Örgütler ise bu bilgileri ya düzenli olarak tutamadı ya da ‘olay döngüsü’ içinde veri sağlayabilecek önemli noktaları atlayarak kaydetti. Tutulan kayıtlara da daha sonra geri dönemedi ve süreci izleyemedi. LGBTT örgütler bir yandan insan hakları alanında mücadele verdiğini dile getirirken, LGBTT bireylerin yaşadıkları ihlallerle ilgili sorulan sorulara genellikle alışılmış, ezberlenmiş yanıtlar veriyor, ‘Geçen sene kaç ihlal yaşandı ve ihlallerin dağılımı nasıldı?’, ‘En çok hangi hak ihlal ediliyor?’ gibi soruları da yanıtsız bırakıyordu. Bunun yanında diğer insan hakları örgütleri de eşcinsel mağdurlarla sistematik bir şekilde ilgilenmiyorlar ve onların sorunlarına ilişkin insan hakları mekanizmalarını etkin kullanmıyorlardı.

Kaos GL Derneği, Kaos GL İzmir Oluşumu, Lambdaistanbul ve Pembe Hayat LGBTT Dernekleri, ve MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu, bütün bu eksikleri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurarak 2007 başında, ‘İnsan Hakları Mekanizmalarının LGBTT Bireyler için Etkin Kullanımı’ adlı projede birlikte çalışmaya başladılar. Bütün bu sorunları çözmeye yönelik hazırlanan bu projeyle, LGBTT örgütlerin kapasitelerini artırarak ulusal ve uluslararası insan hakları mekanizmalarını etkin olarak kullanmalarını sağlamak ve LGBTT bireylere yönelik ihlalleri kayıt altına almak, izlemek ve raporlaştırmak amaçlandı.

Bu çalışmaların sonucunda, ‘LGBTT Bireylerin İnsan Hakları Raporu 2007’ kitabı yayımlandı. Kitabın PDF formatına ulaşmak için:

http://www.kaosgl.org/resim/InsanHaklari/LGBTT_IH_Raporu_2007.pdf

2008 yılında, Piramid LGBTT Diyarbakır Oluşumu ve İzmir Travesti ve Transeksüel İnisiyatifi(İTTİ)’nin de platforma katılımlarıyla çalışmalarımız devam ediyor.

Ankara’da Kaos GL ve Pembe Hayat LGBTT Dernekleri, İstanbul’da Lambdaistanbul LGBTT Derneği, İzmir’de Kaos GL İzmir Oluşumu ve İzmir Travesti ve Transeksüel İnisiyatifi, Eskişehir’de MorEl LGBTT Oluşumu ve Diyarbakır’da Piramid LGBTT Oluşumu LGBTT bireyleri yaşadıkları insan hakları ihlallerini anlatmaya çağırıyor.

MAYIS 2007 Bülteni:

http://www.kaosgl.org/resim/InsanHaklari/LGBT_Insan_Haklari_May2007.pdf

AĞUSTOS 2007 Bülteni:

http://www.kaosgl.org/resim/InsanHaklari/LGBT_Insan_Haklari_Agust2007.pdf

NİSAN 2008 Bülteni:

http://www.kaosgl.org/node/1693

2008 basın açıklamaları:

Yaşam hakkı; herkes için, her yerde, hemen şimdi! - http://www.kaosgl.org/node/1958

Lambdaistanbul da Kapatılmasın - http://www.kaosgl.org/node/1951

LGBTT Bireylere yönelik nefrete sessiz kalmayın! - http://www.kaosgl.org/node/1836

Türkiye’de mi ayrımcılık yok? - http://www.kaosgl.org/node/1809

LGBTT Hakları Platformu bileşenleri iletişim bilgileri:

İzmir Travesti ve Transeksüel İnisiyatifi

e-posta: Kaos GL İzmir ile iletişime geçebilirsiniz.

Kaos GL İzmir Oluşumu

e-posta: [[izmir@kaosgl.org]]

Hukuk Desteği için: www.kaosglizmir.com

Kaos GL Derneği

e-posta: [[lgbtinsanhaklari@kaosgl.org]]

Ofis Tel: 0312 230 03 58 / Mobil Tel:0533 430 58 50

Hukuk Desteği için: www.kaosgl.org


Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği

e-posta: [[lambda@lambdaistanbul.org]]

Ofis Tel: 0212 245 70 68 / Danışma Hattı: 0212 244 57 62

Hukuk Desteği için: www.lambdaistanbul.org

MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu

e-posta: [[morel.eskisehir@gmail.com]]

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği

e-posta: [[pembehayat@gmail.com]] Tel: 0312 433 85 17

Piramid LGBTT Diyarbakır Oluşumu

e-posta: [[piramidgl.diyarbakir@gmail.com]]



Etiketler: yaşam
İstihdam