06/07/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

“Kadın memesi” olarak gördüğü fotoğrafları kaldıran Instagram, yayın politikalarında değişikliğe gitti: Non-binarylerin “meme” fotoğrafları artık kaldırılmayacak.

Instagram non-binarylerin “meme” fotoğraflarını kaldırmayacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Kadın memesi” olarak gördüğü fotoğrafları kaldıran Instagram, yayın politikalarında değişikliğe gitti: Non-binarylerin “meme” fotoğrafları artık kaldırılmayacak.

Rain Dove'un Instagram tarafından kaldırılan fotoğrafı

Instagram’da kullanıcıların meme uçlarının göründüğü fotoğraflarda, uygulama yetkililerinin inisiyatifine bağlı cinsiyetçi bir politika izleniyor. Yetkililerin “kadın memesi” olarak gördüğü fotoğraflar yayından kaldırılırken, “erkek memesi” olarak gördüğü fotoğraflar için işlem yapılmıyor.

“Ben sadece benim” diyen non-binary model Rain Dove, geçtiğimiz günlerde fotoğrafının kaldırılması üzerine yetkililere seslenerek Instagram’ın yayın politikalarında değişikliğe gitmesini sağladı.

Nasıl yapacaklar?

“Kadın memesi” olarak atadığı fotoğrafları kaldıran Instagram’a seslenen Dove, non-binaryler için artık bu kuralın olmadığını takipçilerine duyurdu.

Paylaşımın ardından KaosGL.org’a konuşan Dove, “Eğer non-binary isen, artık Instagram'da ‘meme’ fotoğrafın silinebilir olmayacak. Ama onlar da hâlâ bu uygulamayı nasıl yürürlüğe koyacaklarının yolunu arıyorlar bence” dedi.

Biraz konuşalım mı?

Politika değişikliği Instagram’da 250 binin üzerinde takipçisi olan Dove’un, geçtiğimiz günlerde kaldırılan fotoğrafı üzerine sosyal medya platformunun yetkililerine seslenmesiyle başladı:

“Ben KADIN değilim, bu nedenle meme ucu ile ilgili yayın politikalarınız her neyse resmim kaldırılmamalı. 10 gün kalan 51 bin beğen ve 2 bin yorum alan bir resimden bahsediyoruz. Bu çok üzücü. Kadın olsam bile, kadınlar göğüs kasına sahip olabilir; erkeklerin göğüsleri olabilir. Ve eğer sadece göğüs kası olan insanlar bedensel olarak erkek kabul edilirse, bu kaslar göğüslerden daha büyük olabilir ya da tam tersi olabilir. Her ikisi de fetişleşebilir, farklı olan ne? Çıplaklık ve çıplak olarak kabul edilen şey kültürel olarak değişkendir. Bazı yerlerde doğrudan kameraya temas göz teması cinsel bir hareket olarak kabul edilir. Omuzlarını gösterme ahlâksız sayılır. Sarılmak öpüşmekten daha kötü sayılabilir. Siz dünya çapında, global bir şirket değil misiniz? Kimin görüşünü “cinsel” olarak kabul ediyorsunuz? Biraz konuşabilir miyiz?”

“Ya hiç kimse gösteremesin ya herkes gösterebilsin. Göğüsleri olan insanları en savunmasız hissettikleri yerden bölüyorsnuz zaten. Korkutma, utandırma, nesneleştirme. Özellikle ‘kadın bedenlerini’ hedef göstermeyi ve suçlu bulmayı bırakmalısınız.”

Eşit haklar, eşit erişim, eşit muamele

Dove’un bu seslenişi üzerine Instagram yetkilileri modelle iletişime geçerek,”meme fotoğrafı inceleme politikalarını” değiştirdiklerini; non-binaryler için bu kuralın geçerli olmayacağını söyledi.

Dove, takipçileriyle bu haberi paylaşarak “Eşitliği sağlayana kadar bastırmaya devam etmeliyiz” dedi:

“Instagram yetkilileri, non-binary kişilerin ‘meme’ fotoğraflarının kaldırılması hakkındaki politikaları gözden geçirdiğini söyledi. Zafer! Küçük bir zafer ama zafer! Ancak ‘kadın’ların fotoğrafları kaldırılmaya devam edecek. Biliyorum gezegendeki en önemli sorun bu değil ama eşitliği sağlayana kadar bastırmaya devam etmeliyiz. Eşit haklar, eşit erişim, eşit muamele için. Instagram’ın ‘kadın’ bedenini hedef gösteren politikalarını değiştirmelerini isteyin.”

Sosyal medya platformu henüz herkese açık bir yayın politikası değişikliği duyurusu yapmadı. 

Instagram sansürüne karşı: Cinsiyetsiz meme uçları

“Genderless Nipples” isimli bir hesap Instagram’ın cinsiyetçi yayın politikalarına dikkat çekmek için meme ucu fotoğrafları yayınlıyor. Cinsiyetçi politikaya karşı meme uçlarının fotoğraflarını yollamaya çağıran, yollanan fotoğraflar anonim olarak yayınlayan profile buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili haber

Non-binary portreler


Etiketler: medya
nefret