22/10/2019 | Yazar: Eda Zeran

Kaos GL Derneği’nin düzenlediği İnterseks Farkındalık Çalıştayı’nda Adem Arkadaş, ‘çocuğun yüksek yararı’ kavramını interseks çocuklar için değerlendirdi.

“İnterseks çocuklar için de ‘çocuğun yüksek yararı’ birinci planda düşünülmeli” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği’nin 19-20 Ekim’de düzenlediği İnterseks Farkındalık Çalıştayı’nın ilk günü son oturumunun konuşmacısı Uluslararası Çocuk Merkezi’nden Adem Arkadaş oldu. Adem Arkadaş, çocuk hakları ve çocuğun yüksek yararı kavramını interseks çocuklar için değerlendirdi.

2 Eylül 1990’da yürürlüğe giren Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin tüm devletler tarafından kabul edildiğine dikkat çekerek konuşmasına başlayan Arkadaş, bu sözleşmeye göre çocuğun kamusal ya da özel sosyal yardım kuruluşları, mahkemeler, idari makamlar veya yasama organları tarafından yapılan ve çocukları ilgilendiren bütün faaliyetlerde, çocuğun yararının temel düşünce olması gerektiğini belirtti.

“Çocuğun yüksek yararı bir haktır”

“İnterseks çocuklar için ‘çocuğun yüksek yararı’ kavramının birinci planda düşünülmesi gerekir” diyen Arkadaş devletlerin interseks çocuklara dair yüksek yarar gözeten düzenlemeler yapma yükümlülüğünü hatırlattı.

interseks-cocuklar-icin-cocugun-yuksek-yarari-birinci-planda-dusunulmeli-1

Arkadaş konuşmasında “Çocuğun yüksek yararı bir haktır” dedi ve interseks çocuklar düşünüldüğünde, bir ilke olarak çocuğun yüksek yararına en uygun ilkenin seçilmesi gerektiğine dikkat çekti.


Etiketler: insan hakları
İstihdam