26/03/2015 | Yazar: Kaos GL

İnterseksüel Şalala, interseks gençlerin stereotiplerden, şiddetten ve baskıdan azade, kendi bedenleri üzerinde söz sahibi olabilmeleri için verilebilecek destek önerilerini Türkçeleştirdi.

İnterseks gençlere destek olmanın 9 yolu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İnterseksüel Şalala, interseks gençlerin stereotiplerden, şiddetten ve baskıdan azade, kendi bedenleri üzerinde söz sahibi olabilmeleri için verilebilecek destek önerilerini Türkçeleştirdi.

İşte o öneriler:
 
1. “Çiçekler ve böcekler” jargonunu kullanmayı bırakın

Ortaokulda sağlık ya da biyoloji dersinde yumurtalıkları olan bir erkek öğrenci ya da XY kromozomları olan bir kız öğrenci olarak oturduğunuzu düşünün. Kendinizi nasıl hissederdiniz?

Seksüel gelişim ve üreme spektrumunu doğru öğretmek bir bilinç yaratmak ve interseks gençlere destek olmak için en önemli yollardan birisi.

İnterseks durumlarının “düzeltilmesi” gereken şeyler olduğu ile ilgili büyük ve çok zararlı bir önyargı var. İnterseks bedenlerde hiç bir şey yanlış değil, yanlış olan ikili cinsiyet sistemi.
 
2. Bedenlerimizi bizden saklamayın, onların içinde yaşayan biziz!

İnterseks bireylerden kendileriyle ilgili bilgileri gizlemek onlara bedenlerinin utanılacak bir şey olduğu mesajını veriyor ve kendi bedenleriyle olan iletişimlerini kesiyor.

İnterseks çocuklara karşı şeffaf olmak illa ki 4 yaşındaki bir çocuğa “5 alfa redüktaz eksikliği” hakkında ayrıntılı teknik bilgi vermek gerektiği anlamına gelmez. Örneğin “Kızların çoğunda kırmızı su vardır, oğlanların çoğunda ise mavi su vardır, sende ekstra mavi su var” gibi basit anlatımlarla çocuğa beden ve hormonlar arasındaki ilişki ya da benzer konular anlatılabilir.

Çocuğunuz bir genetik profesörü olmayabilir ama kendi bedeninin sahibi ondan başkası değil. Bedeniyle ilgili bilgileri ilk önce onun öğrenmesi en doğrusu. Buna en çok hakkı olan o.
 
3. Doktor muayenehanelerinde interseks gençleri savunun
 
1960’lara kadar çoğunlukla kısıtlı tıbbi teknoloji nedeniyle interseksler cerrahi müdahaleler olmadan yaşayabiliyordu. Ancak 1965’te, psikolog John Money interseks çocuklarda genital cerrahi ile ilgili bir medikal protokol oluşturdu ve ebeveynleri çocuğa interseks olduğunu söylememeleri için yönlendirdi.

Bu protokol interseks aktivizmi başlayana kadar, 40 yıl boyunca güçlü ve yaygın bir şekilde uygulandı. Daha sonraları ise, Kuzey Amerika İnterseks Topluluğu’nun kurucusu Bo Laurent’in başını çektiği aktivistler doktorları bu protokolün büyük bir hata olduğunu kabul etmeye çağırdılar ve istekleri dışında ameliyatla sakatlanmış interseks bireylerin savunuculuğunu yaptılar.

Pek çok interseks genç ve aileleri doktorlarla ilgili pek çok negatif deneyime, tatsız hikâyelere sahiptir. Gereksiz cerrahi müdahaleler, gençlerin/çocukların bedenlerin eğitim amaçlı suistimal edilmesi, korku ve olumsuz düşüncelerin yerleştirilmesi, cinsel suistimal; interseks bir gencin bir doktor muayenehanesinde bedeninin kontrolünün kendisinde olmaması nedeniyle yaşayabileceği kayıplar çok çeşitli, travmatik ve derindir.
 
4. Bu benim hikâyem: Mahremiyete saygı duyun
 
Aileler interseks gençlerin kararlarına ve kime ne zaman hangi bilgiyi vermek istediklerine saygı duymalı.

Bazı gençler interseks durumları ile ilgili dışarıya açık olmayı güçlendirici bulur. Bazıları ise bundan hiç hoşlanmaz ya da bazen istemezler.
 
5. İnterseks olmanın onlar için ne anlama geldiğini size anlatmalarına izin verin
 
İnterseks fizyolojik bir olgudur. Seksüel bir kimlik değildir.

Bazı kişiler hiç bir zaman interseks olarak açılmayabilir çünkü bu bir kimlik değildir. Bazıları için bu alerjisi olmak ya da solak olmak gibi bir şeydir, sadece biyolojik bir ayrıntıdır.

Bazıları içinse çeşitli eylemlere, konferanslara katıldıktan, interseks arkadaşlar bulduktan ve interseks komünitesi içinde olmaktan gurur duyduktan sonra, interseks yaşamlarının ve kimliklerinin önemli bir parçası haline gelir, zaman içerisinde politik interseks kimliğini geliştirirler.
 
6. İnterseks olmanın cinsiyetle ne ilgisi var?
 
İnterseks durumları söz konusu olduğunda karşılaşılan tüm velvele, genital organlar ile cinsiyetin aynı şey olduğu ve cinsiyetin yalnızca kadın ve erkekten ibaret olduğu varsayımından kaynaklanıyor. Peki, burada biraz belirsizlik varsa, bunlar ne anlama geliyor?
Neyse ki trans ve cinsiyet kalıplarını reddeden kişilerin artan görünürlüğü, doğumda belirlenen cinsiyet ile kişinin kendi cinsiyet kimliğinin aynı şey olmayabileceğinin anlaşılmasına yardımcı oluyor.
Cinsiyet ile ilgili güzel olan da bu! Onu belirlemek kişinin kendi inisiyatifine kalmış. Cinsiyet akışkan bir şey, sizin için ifade ettiği şey ile benim için ifade ettiği şey birbirinden çok farklı olabilir.

7. Bir ebeveyn ya da yetişkin destekçi olarak sizin de olup bitenden etkilenmeniz doğaldır
 
İnterseks bir gencin ebeveyni ya da yetişkin destekçisi olarak zaman zaman korku, rahatsızlık, kayıp hissi, utanç, suçluluk gibi duygular deneyimleyebilirsiniz. Bunlar bazı şeylerin beklediğimizden farklı gittiğini kabullenme sürecinin olağan aşamalarıdır.

Bu yükü çocuğa yaşatmamak gerekir. Ebeveyn kendisi bilgilenmeli ve gereken desteği kendisi bulmalıdır.
 
8. Bir komünite bulun ya da kendiniz oluşturun!
 
İnterseks gençlerin şeffaflık ve güvenliğe aynı anda ihtiyacı var. Bu da bir komüniteyi gerekli kılıyor.

Komünite her şey demektir. Bizi anlayan insanlar arasında kendimizi ifade edebilir, destek bulabiliriz.
İnterseks durumları fiziksel olarak görünür değildir. Bu da intersekslerin birbirine ulaşmasını zorlaştırır. Bu yüzden bir komüniteye ulaşmanın ilk ayağı internettir. İnternetten gerçek bir komünite kolaylıkla doğabilir. Size destek olacak insanlara ulaşmaktan çekinmeyin.
Başka bir interseksle ilk kez karşılaşmak çok önemli bir dönüm noktasıdır.
9. Kendinizi eğitin, diğerlerini eğitin, görünürlüğü arttırmak için çalışın
 
Son 20 yılda sessizlik içinde geçen gençliklerinin ardından interseks yetişkinler travmalarını, tıbbi baskıları ve deneyimlerini paylaşmaya başladılar.

Ardından, interseks bireylerin aileleri de çocukları için destek aramaya ve hak savunusu yapmaya başladı.

Güçlü interseks hak savunucularının izinde, artık bir şeyleri değiştirmeye başlayabilir, yalnızca interseks gençler için değil tüm farklılıklarımız için yer açabiliriz.

26 Ekim’de çevrenize İnterseks Farkındalığı Günü’nü hatırlatın ve bu günü kutlayın. Kendi komünitenizde interseks ile ilgili sunum yapın ya da çevrenize bilgilendirici kaynaklar tavsiye edin. Sosyal medyada konuyla ilgili yazılar paylaşın.
 
Önerilerle ilgili tam metne İnterseksüel Şalala’nın blogundan ulaşabilirsiniz.
 
İlgili haberler:
 

Etiketler: yaşam
İstihdam