19/10/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Kaos GL Derneği’nin düzenlediği İnterseks Farkındalık Çalıştayı’nın açılış konuşmasını Remzi Altunpolat yaptı.

“İntersekslerin haklarını savunurken sağlığa erişimi ele almak yetmez” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği’nin düzenlediği İnterseks Farkındalık Çalıştayı bugün başladı. 19-20 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek olan Çalıştay’ın açılış konuşmasını Remzi Altunpolat yaptı.

Altunpolat, Çalıştay’ın 26 Ekim İnterseks Farkındalık Günü öncesinde yapıldığını hatırlattı. Günümüzde sağlıklı olmanın “sistemin devamı için bireyin kapasitesinin optimum olduğu” hali ile belirlendiğini ancak sağlık hakkının bu tanıma sığmayacağını ifade eden Altunpolat, sağlık hakkının sağlık hizmetleri ile çeliştiği alanları aktardı.

"Tarih boyunca hekimler iktidar pozisyonunu temsil ediyor "

Altunpolat “Bir yandan tüm tarih boyunca hekimler iktidar pozisyonunu temsil ediyor diğer yandan da ‘bilim’ iddiasının kendisi bazı bedenleri sapkın ya da anormal olarak kurguluyor. İnterseksler üzerinden konuştuğumuzda mesele daha da çetrefilleşiyor” dedi.

İntersekslerin varlığının ikili cinsiyet iddiasını sarstığını hatırlatan Altunpolat tıbbın günümüzde halen intersekslerin bedenleri üzerinde iktidar alanı oluşturduğunu şöyle anlattı: “Oysa intersekslerin varlığı ikili cinsiyetin hiç öyle iddia edildiği gibi sabit olmadığını, doğanın bir çeşitliliği barındırdığını gösteriyor. Bedenlerin çeşitliliğini tıbbın iktidar alanı bir tür ucube ve sağlıksız beden olarak gösteriyor.”

Altunpolat sözlerini şöyle sona erdirdi “Burada sadece sağlığa erişim hakkını konuşmak yetmez, intersekslerin ihlal edilen bedensel ve en temel haklarını konuşmamız gerekiyor.”


Etiketler: insan hakları, sağlık hakkı
İstihdam