26/11/2009 | Yazar: Arman Güneş

2003 ABD işgalinden bu yana köktenci grupların artması, Irak’taki LGBT gruplar için ölümcül sonuçlar doğuruyor.

2003 ABD işgalinden bu yana köktenci grupların artması, Irak’taki LGBT gruplar için ölümcül sonuçlar doğuruyor. LGBT bireyler, ya saklanmak ya da sonuçlarına katlanmak zorunda kalıyor. 

İnterneti yeni kurbanlar seçmekte araç olarak kullanan milis güçler, son zamanlarda bilgisayar analistlerini kullanarak bölgedeki eşcinsel tanışma siteleri takip ediyorlar. Bu siteleri sık ziyaret eden kişileri saptamak için internet kafe sahipleriyle çalışıyorlar, daha sonra sahte profiller kullanarak bu kişileri tuzağa düşürüyorlar.
 
28 Ağustos’ta polis, 24 yaşlarındaki Asad Galib ve Faeq İsmail’in evlerine baskın yaparak onları gözaltına aldı. Dört saat boyunca sorgulanan Galib ve İsmail, 21 Temmuz tarihinde bir internet kafede eşcinsel içerikli web sitelerine girmekle suçlandı. İki adam da bu sitelere girdiğini reddetti ve o bilgisayarları kullanmaya başladıklarında o sitelerin zaten açılmış olduğunu izah etti. Daha sonra salıverilen Falib ve İsmail, Irak’taki LGBT’leri korumak ve onlara destek olmak için çalışan bir kuruluş olan Iraqi LGBT ile temasa geçti.

Herkes maalesef şanslı değiller…
 
2 Eylül’de, 21 yaşında bir öğrenci olan Mizher Hüseyin’in cansız bedeni Bağdat’ın kuzeyindeki Al Najaf kentinde bulundu. Kafası ve cinsel organları hasar görmüş, göğsüne kara kalemle “sapkın” yazılmıştı. Cinayetin detayları bilinmiyor ve Irak polisi suçun nedenini araştıracak bir soruşturma açmayı reddediyor.
 
18 Eylül’de Al Şarta Amara’da işkence izleri bulunduran iki ceset bulundu. İkisinin de başı kesilmişti ve yanlarına “Bütün sapkın eşcinsellerin sonu budur.” yazılı bir not bırakılmıştı.
 
Iraqi LGBT, 2003’ten beri Irak’taki LGBT bireylerin maruz kaldığı istismarlara karşı bir farkındalık yaratmaya ve hedef gösterilenlere koruma sağlamaya çalışan bir kuruluş. Şu anda bölgedeki sayılı güvenli eve finansman sağlıyor ve yaklaşık 100 Iraklı direkt bir şekilde bunlardan yararlanıyor. Buna ek olarak, Iraqi LGBT ülkeden ayrılmak zorunda bırakılmış Iraklı mültecilere de sığınak sağlıyor.
 
Maalesef Iraqi LGBT herkese yardım edememekte. Kuruluş son altı yıl içinde aşırıcı milisler tarafından 720 LGBT’nin öldürüldüğünü belirtiyor. Muhtemelen Irak’ın “ahlaki temizliği”ni isteyen aşırı dinci Şii siyasi partilerin de etkisiyle, hükümet bu gezici ölüm çetelerini takip etmeye yeltenmiyor.
 
2006’da Iraqi LGBT’nin planlama toplantısını basarak beş aktivistin tutuklanmasına neden olan ve LGBT haklarını destekleyen herkes için tehdit oluşturan bu aşırıcı milisler varken, sosyo-politik iklim değişikliğinin Iraklıların acısının dindireceğine yönelik çok az umut var. Bir zamanlar Arap ülkelerinin en liberali ve en laiği olan Irak, şimdilerde kendi vatandaşlarına zarar veren bir aşırı dinci dalgayla sürükleniyor.
 
Iraqi LGBT Irak’taki LGBT bireylerin katledilmesini önlemek için acil bir uluslararası eylem çağrısı yapıyor. Daha fazla bilgi ve güvenli evlere katkıda bulunmak için Iraqi LGBT’nin bloguna ulaşabilirsiniz: 

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam