02/12/2019 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği’nin düzenlediği etkinlikte Denizli ve Yalova’da yaşayan İranlı mülteci LGBTİ+’lar queer karikatür atölyesine katıldı.

İranlı LGBTİ+ mülteciler Denizli ve Yalova’da heteroseksizme karşı çizdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği, 26 Kasım’da Denizli’de, 28 Kasım’da da Yalova’da düzenlediği queer karikatür atölyesinde İranlı mülteci LGBTİ+’larla bir araya geldi.

iranli-lgbti-multeciler-denizli-ve-yalova-da-heteroseksizme-karsi-cizdi-1

Queer karikatür atölyelerini, kaosGL.org editörlerinden, karikatürist Aslı Alpar ve Karikatür Atölyesi’nden Emre Yılmaz yürüttü.

iranli-lgbti-multeciler-denizli-ve-yalova-da-heteroseksizme-karsi-cizdi-2

Komik mi mizah mı?

Atölye’de önce komik ve mizah ayrımı tartışıldı. Mizahın komiğini egemene karşı üretmesi gerektiğinden hareketle heteroseksizm ve ikili cinsiyeti besleyen bir komik için mizah denilemeyeceği konuşuldu.

iranli-lgbti-multeciler-denizli-ve-yalova-da-heteroseksizme-karsi-cizdi-3

Karikatür nasıl çizilir?

Ardından katılımcılarla birlikte ortak bir karikatür çizildi ve karikatürün teknik ayrıntıları ele alındı. Çerçeveleme, çinileme, konuşma balonlarının ve figürlerin yerleşiminin de aktarıldığı eğitimin ardından çizim alıştırması yapıldı. Verilen ifadelerin 1 dakika gibi kısa bir sürede eskizlenmesinin ardından atölyede ikinci aşamaya geçildi.

iranli-lgbti-multeciler-denizli-ve-yalova-da-heteroseksizme-karsi-cizdi-4

Atölyede katılımcılar maruz bırakıldıkları ayrımcı anları, kendilerine verilen 5 farklı görsel kullanarak mizah aracılığıyla tersine çevirdi.

Atölye katılımcıların çizimlerini anlatması ile sona erdi.


Etiketler: insan hakları, kültür sanat, mülteci
İstihdam