21/01/2011 | Yazar: Zeynep Akkuş

Uluslararası Recm Karşıtları Birliği’nin haberine göre İran, Ayub (20) ve Mosleh (21) adlı iki eşcinsel genci, recm cezasına çarptırdı.

Uluslararası Recm Karşıtları Birliği’nin haberine göre İran, Ayub (20) ve Mosleh (21) adlı iki eşcinsel genci, recm cezasına çarptırdı. Nüfusun çoğunluğunu Kürtler’in oluşturduğu Piranşehir kentinde yaşayan gençlerin infazın gerçekleştirileceği Urumiye şehrinde tutulduğu bildiriliyor. 

Uluslararası Recm Karşıtları Birliği’nin (International Committee Against Stoning –ICAS) sitesinde yayınlanan 16 Ocak 2011 tarihli bir habere göre İran, 17 yaşında bir gence tecavüz ettikleri iddiasıyla suçladığı Ayub (20) ve Mosleh (21) adlı iki eşcinsel genci, recm cezasına çarptırdı. Soyadları açıklanmayan ve nüfusun çoğunluğunu Kürtler’in oluşturduğu Piranşehir kentinde yaşayan Ayub ve Mosleh’in şu anda infazın gerçekleştirileceği Urumiye şehrinde tutulduğu bildiriliyor.
Gençlerin görüntüleri cep telefonuna kaydettiği ve bu görüntülerin rejim muhafızlarının eline geçtiği bildiriliyor. Cep telefonu kayıtlarında, devlet başkanı Mahmud Ahmedinejad’la dini lider Ali Hamaney’in fotoğraflarının da bir eşeğin fotoğrafına monte edilmiş halinin yer aldığı iddia ediliyor. Devlet kademelerinde büyük tepki uyandıran bu olay üzerine mahkemenin, yargı sürecini büyük bir hızla tamamlayarak gençlerin 21 Ocak 2011 Cuma günü recm yoluyla idam edilmesine karar verdiği gelen bilgiler arasında.* İnfazın kısa bir sürede gerçekleştirilmek istenmesindeki sebepse “İran’daki eşcinsellere gözdağı vermek” olarak açıklanıyor.
Önce bir Kürt gazetesinde haber olan olay, Sakineh Ashtiani’nin idamının iptali için uluslararası bir kampanya sürdüren ICAS tarafından bütün dünyaya duyuruldu. Olayın doğruluğu, başka kaynaklar tarafından da teyit edilmekte.
 
İranlı LGBT aktivistleri ve insan hakları örgütleri ülkede son iki yıl içinde eşcinsellik suçlamasıyla çok sayıda kişiye idam cezasının verildiğini bildiriyor. Ancak, İranlı yetkililer bu kişilerin eşcinsel oldukları için değil tecavüz suçlamasıyla bu cezaya çarptırıldıklarını iddia ediyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Af Örgütü ve merkezi San Francisco’da bulunan İran Queer Organizasyonu ile de çalışmalar yürüten bağımsız insan hakları savunucusu Soheila Vahdati, “Yetkililer, tecavüz ve eşcinsel ilişki arasında bir fark gözetmiyorlar. Ülkede utanç faktörü de çok baskın. Aileler sevdikleri kişileri korumak için hiçbir şey yapamıyor” diyor ve ekliyor: “Elimizde ayrıntılı bilgi olmamakla birlikte endişeliyiz. Onları kurtarmaya çalışacağız ama maalesef İran’ın geçmişte bu tür cezaları aceleyle infaz ettiğini biliyoruz.”

Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu (International Gay and Lesbian Human Rights Commission – IGLHRC) tarafından yapılan açıklamada da İran’daki durum, “Aralarında lezbiyen, gey, biseksüel ve transların da bulunduğu kişiler dayanaksız gerekçelerle tutuklanıyor, işkence görüyor ve mahkum ediliyor. Bu mahkumiyetlerin arkasındaki esas sebepleri öğrenmek her zaman imkansız olmasa da çok güç” biçiminde özetleniyor.
 
Özellikle Piranşehir bölgesindeki gençleri Ayub ve Mosleh’in yardımına koşmaya çağıran Uluslararası Recm Karşıtları Birliği, bu trajik olayın yaşanmasına izin vermeyeceklerini açıkladı.
(*) Haber metni hazırlandığı sırada infazla ilgili net bir bilgi edinilmemişti.
http://stopstonningnow.com/wpress/4323 
 

Etiketler: insan hakları
İstihdam