18/05/2016 | Yazar: Yıldız Tar

‘Gazeteci; olay mahallinden gelen binlerce doğru ya da yanlış enformasyonu hem eleyen hem derleyen; toplum ile hakikat arasındaki dağı aşan kişidir’

Yedi şehirden muhabirlerin bir araya geldiği Kaos GL Medya Okulu ikinci aşaması Ankara'da gazeteci İrfan Aktan'ın sunumuyla başladı: “Gazeteci; olay mahallinden gelen binlerce doğru ya da yanlış enformasyonu hem eleyen hem derleyen; toplum ile hakikat arasındaki dağı aşan kişidir”

Kaos GL'nin bu yıl Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında yaptığı İnsan Haklarının İzlenmesi İçin Medya Okulu'nun ikinci etabı Ankara'da yapılıyor.

Bursa, Denizli, İstanbul, İzmir, Ankara, Mersin ve Bodrum'da yapılan ilk aşama atölyelerine katılan muhabirler Ankara Neva Palas Otel'de bir araya geldi. Medya Okulu'nun ilk günü gazeteci İrfan Aktan'ın özel haber, röportaj teknikleri ve internet gazeteciliği üzerine sunumu ile başladı.

“Gazeteci bilgiyi hem eleyen hem derleyen kişidir”

Bianet, Newsweek ve Express dergisi deneyimlerinden bahseden Aktan, “İnternette matbunun aksine daha fazla yeriniz var. Basılı yayınlarda editör sana sayfa verir ve ona göre yazarsın. İnternette bu durum yok ama uzun söyleşi ve röportajlar da okunmuyor. Söyleşi ve röportajları konuya odaklanan, etrafa saçılmayan şekilde yapmak gerekiyor” dedi. Aktan, Türkiye'de röportaj ve söyleşinin yanlış olarak birbirinin yerine kullanıldığını belirtti, aralarındaki farkları aktardı.

Toplum ve okur ile hakikat ve olay arasında bir dağ olduğunu söyleyen Aktan, “Gazeteci; olay mahallinden gelen binlerce doğru ya da yanlış enformasyonu hem eleyen hem derleyen; toplum ile olay arasındaki dağı aşan kişidir” dedi. “Gazeteci olay yerine gider, bilgiyi derler toparlar, 5N1K sorularına yanıt arar ve dağın öteki yakasına, okura bu bilgiyi çeşitli vasıtalarla aktarır.”

Aktan, yalan haberciliğin Türkiye tarihinde ‘köklü' bir geçmişi olduğunu vurgulayarak, 6-7 Eylül'de Rum ve Yahudilere dönük saldırıların bir yalan haberden çıktığını hatırlattı.

İz sürücülük olarak gazetecilik

“Biz kendi merakımızı gidermek için değil okuyucunun merakını gidermek için gazetecilik yapıyoruz” diyen Aktan sözlerine şöyle devam etti:

“Yaşar Kemal'in İnce Memed romanında ‘Topal Ali' vardır. Çok iyi bir iz sürücüdür. Ne yapar, ne eder o izi sürer ve nihayete erdirir. Türkiye'nin en iyi röportajcılarından Yaşar Kemal bu karakter ile aslında gazetecilikten de bahsediyor gibi gelir bana.”

Aktan sunumun devamında söyleşi ile röportaj arasındaki farkları örnekler üzerinden anlattı.

İnsan Haklarının İzlenmesi için Medya Okulu hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

*Bu etkinlik, İsveç Kalkınma Fonu (SİDA), Norveç Büyükelçiliği, Rainbow Solidarité, Democracy and Media Foundation ve Açık Toplum Vakfı destekleriyle gerçekleştirilmektedir.

İlgili haberler:

Yeni yılda 9 şehirde insan hakları ve medya okulu yapılacak!

İnsan Hakları ve Medya Okulu Bursa'da başlıyor!

Hak ihlallerine karşı daha çok ‘ses'

KaosGL.org İstanbul muhabirlerinden olmak ister misin?

Medya Okulu 22-23 Ocak'ta Denizli'de!

Medya Okulu Denizli'deydi: Nefrete karşı klavye başına!

“En kötü ve en zor işler LGBTİ mültecilere veriliyor”

Medya Okulu İstanbul'daydı: Nefret saldırısını nasıl haberleştiririz?

Medya Okulu İzmir'e geliyor!

Medya Okulu 10-11 Mart'ta Ankara'da!

Medya Okulu İzmir'deydi: Toplumsal adalet için daha fazla haber!

Medya Okulu Ankara'daydı: Medyada kimin hikayesi anlatılıyor?

Medya Okulu Mersin'e geliyor!

Medya Okulu Mersin'deydi: Olumlu haberleri çoğaltmak

Artık biz'i biz anlatalım!

Medya Okulu Bodrum'a geliyor!

Medya Okulu Bodrum'daydı: Hikaye anlatıcılığına selam, haber yazmaya devam!


Etiketler: medya
İstihdam